βιογραφικό 6

Ένα ερώτημα που συνήθως τίθεται είναι αν πρέπει να προηγείται η επαγγελματική προϋπηρεσία ή οι σπουδές στη σειρά των ενοτήτων σε ένα βιογραφικό. Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και αυτονόητη: Εξαρτάται! Από τι; Από τον παραλήπτη του βιογραφικού. Και εξηγούμαστε:

Σε ένα βιογραφικό που στέλνουμε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού για να μας δεχθεί για μεταπτυχιακά ή ακόμα και διδακτορικές σπουδές, προφανώς θα ξεκινήσουμε με τα ακαδημαϊκά μας προσόντα, μιας και αυτά ενδιαφέρουν το μελλοντικό μας επιβλέποντα καθηγητή. Λιγότερο ενδιαφέρεται για το ότι δουλέψαμε σερβιτόροι κατά τη διάρκεια των σπουδών μας και περισσότερο για το βαθμό του πτυχίου μας…

Ωστόσο, κάποιες εργασιακές εμπειρίες μπορεί να ενδιαφέρουν περισσότερο αυτούς που θα κρίνουν την ακαδημαϊκή μας πορεία στο μέλλον. Αν έχουμε αρκετή εμπειρία ως εκπαιδευτικοί πάνω στην έδρα, μάλλον πρέπει να το αναφέρουμε πρώτο πρώτο όταν ζητάμε θέση σε μεταπτυχιακό για την εκπαίδευση ή σε κάτι παρεμφερές. Εδώ ίσως πρέπει να αναφέρουμε και την ειδική περίπτωση του MBA. Εκτός από τις κάποιες σπουδές μας, απαραίτητο προσόν για να μας δεχθούν σε ένα καλό ΜΒΑ, ειδικά του εξωτερικού, είναι και η εργασιακή μας εμπειρία. Μερικές φορές καθίσταται πιο σημαντικό. Όσο για τις σπουδές μας; Στα ΜΒΑ συνήθως απλά απαιτούν ένα πτυχίο οποιασδήποτε σχολής και επιστήμης.

Μια άλλη περίπτωση όπου τονίζουμε περισσότερο την εργασιακή μας εμπειρία από την ακαδημαϊκή είναι η χρονική απόσταση που έχουμε από τη λήψη του πτυχίου τη στιγμή που ενδιαφερόμαστε για ένα μεταπτυχιακό. Έτσι, αν πέρασαν τα χρόνια από τότε που οι γονείς μας φωτογράφιζαν στην ορκωμοσία, πρέπει να τονίσουμε ότι από τότε δουλέψαμε και δεν χασομερήσαμε. Αυτό θα το τονίσουμε με την προβολή της εργασιακής μας εμπειρίας.

Αυτονόητο να σημειώσουμε πως όταν αιτούμαστε μια εργασία, προβάλλουμε περισσότερο το επαγγελματικό μας παρελθόν παρά τις σπουδές μας. Εξαίρεση: αν η εμπειρία μας είναι τόσο άσχετη ή και τόσο ταπεινή σε σχέση με την επιδιωκόμενη θέση.

Δείτε ακόμη:

Βιογραφικό σημείωμα: Γράψτε το τέλεια 1

Βιογραφικό σημείωμα: Γράψτε το τέλεια 2

Συμβουλές για ένα καλό βιογραφικό

Βιογραφικό: Το περιεχόμενο

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!