Απολογισμός Startup για το 2016

Της Φωτεινής Ρουμελιώτη

Μιας και το 2017 έχει φτάσει εδώ και 2 μήνες, το citycampus.gr ξεχωρίζει startups που είχαν σημαντικό αντίκτυπο την προηγούμενη χρονιά και αναγνωρίστηκαν για την καινοτομία τους.

Έχεις σκεφτεί πως μπορείς να δημιουργήσεις πανέμορφα πράγματα με χρησιμοποιημένα υλικά που μπορεί να έχεις στην ντουλάπα σου και να καλλιεργήσεις το επιχειρηματικό σου δαιμόνιο; Αυτή την ιδέα σκέφτηκαν οι Σοφία Καραγιάννη και Δέσποινα Σουροβίκη, φοιτήτριες Νομικής του ΑΠΘ, και δημιούργησαν το knit2lead. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δίκτυο γυναικών που διοργανώνει εργαστήρια ραπτικής και design. Στοχεύει να μάθει τις γυναίκες πλέξιμο και ράψιμο και να τους καλλιεργήσει το επιχειρηματικό πνεύμα, καθώς αυτά που δημιουργούν μετά μπορούν να τα μεταπωλούν. Τα εργαστήρια γίνονται ζωντανά, ώστε να υπάρχει η αλληλεπίδραση μεταξύ άλλων γυναικών ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται μέσω Skype για τις κοπέλες που μένουν σε άλλες πόλεις. Ως εκ τούτου, σκοπεύει στο να κινητοποιήσει γυναίκες  φυλακισμένες ή όσες έχουν πέσει θύματα κακοποίησης να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να καλλιεργήσουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Το knit2lead έχει πάρει υποτροφία από το ίδρυμα Αγγελοπούλου-Κλίντον για το έτος 2016.

Μια άλλη σημαντική startup είναι η tourismart, η οποία πρόκειται για  μία εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να διαχειρίζονται τα αιτήματα των επισκεπτών τους σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Τα αιτήματα μπορεί να είναι για παράδειγμα room service, παραγγελίες, κρατήσεις στο εστιατόριο/μπαρ/πισίνα και τους επιτρέπει να προσφέρουν αυτές τις λύσεις μέσα στο ξενοδοχείο. Η εταιρεία ξεκίνησε ως φοιτητική ιδέα από τους Λεωνίδα Κανελλόπουλο και  Μάγκυ Κόντου. Στη συνέχεια ακολούθησαν διακρίσεις σε εννιά διαγωνισμούς και συνεργασίες με ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε Android και iOS.

Άλλη μια πολυσυζητημένη startup για το 2016 είναι η Join Cargo, η οποία είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα μεταφορών. Η πλατφόρμα αυτή φέρνει σε επαφή τις εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν εμπόρευμα με τους μεταφορείς που χρειάζονται να μεταφέρουν φορτίο για να γεμίσουν τα φορτηγά τους. Με αυτόν τον τρόπο, η αναζήτηση μεταφορών γίνεται πιο εύκολη και βελτιώνεται η επικοινωνία μεταξύ των μεταφορέων. Η εταιρεία δημιουργήθηκε από τη Ρωξάνη Κουτσολουκά, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό Orange Groove και κατόρθωσε να αντλήσει συνολικά κεφάλαια 400.000 ευρώ από τρεις επενδυτές.

Τέλος, μια ακόμη ιδιαίτερη startup για το 2016 είναι η Εναλεία που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει και να αναπτύξει τη νέα γενιά Ελλήνων αλιέων. Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουν να ενισχύσουν την αλιεία αλλά και να μειώσουν την ανεργία, καθώς πέρα από την εκπαίδευση που θα παίρνουν όσοι φοιτούν στην σχολή θα μπορούν να προσληφθούν σε πλοία με πολύ καλούς μισθούς. Η εναλεία έχει ιδρυθεί από τους Σταμάτη Βόγλη, Λευτέρη Αραπάκη και Γιώργο Τσώλη, ενώ έχει πάρει υποτροφία από το ίδρυμα Αγγελοπούλου-Κλίντον (CGIUU).

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!