#JingleDays: Η «Φούσκα» του Άη Βασίλη

του Μάριου Κωστόπουλου

Φήμες λένε…

Κόκκινη στολή το σήμα κατατεθέν του και μοιράζει δώρα. Έχει λευκή γενειάδα, φοράει γυαλιά και κουβαλάει ένα μεγάλο σάκο στην πλάτη του. Πετάει στους «ουρανούς» όλης της υφηλίου με ένα μεγάλο έλκηθρο που το σέρνουν ελάφια ή τάρανδοι. Όλη τη δουλειά την κάνει σε 2 βράδια, παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τον περισσότερο όγκο εργασίας να τον ξεπετάει το πρώτο βράδυ. Σαφώς δεν έχει θεαθεί ποτέ εν ώρα εργασίας. Φήμες λένε ότι το τρώει όλο το φαΐ του. Βασική προϋπόθεση για να πάρετε δώρο είναι η καλή συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και φιλοχριστιανικά αισθήματα. Α, και να έχετε καμινάδα στο σπίτι. Ποιος είναι; Ο Άγιος Βασίλης προφανώς.

Τον συναντάμε σε ταινίες, στην τηλεόραση, σε περιοδικά και βιβλία. Διαφημίζεται παντού. Αφίσες, βιτρίνες, ετικέτες αναψυκτικών, παιχνίδια, κούκλες, στολές, σκούφοι, μάσκες, ψεύτικες μακριές άσπρες γενειάδες. Αυτά και άλλα τόσα ζωντανεύουν την ψευδαίσθηση του τις γιορτές. Κάθε ενήλικας, έχει μάθει από το δέκατο έτος της ηλικίας του, βάλε βγάλε λίγα χρόνια, ότι η ύπαρξή του δεν είναι αληθινή. Σε άλλους αποκαλύφθηκε από τους γονείς, κάποιοι το μαθάνε από τρίτους και βρέθηκαν προ δυσάρεστης έκπληξης, και κάποιοι απλά έφτασαν στην ηλικία όπου συνειδητοποιείς ότι ένα τέτοιο πρόσωπο είναι αδύνατο να είναι πραγματικό με τα δεδομένα της φυσικής. Όλοι πήραμε μια πίκρα όταν το μάθαμε, και όποιος το αρνείται είναι μέγας ψεύτης. Το θέμα είναι όμως, πώς πρέπει να χειρίζεται η ιδέα του Άγιου Βασίλη και να μεταλαμπαδεύεται σε ένα μικρό παιδί, μέχρι να φτάσει σε αυτή την κρίσιμη ηλικία όπου  ανακαλύπτεται η «πλεκτάνη»;

Μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Δύο είναι τα τινά. Ο Άη Βασίλης είναι αληθινός μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η παιδική φαντασία εξάπτεται από τις φανταχτερές εικόνες και χρώματα των Χριστουγέννων, μια εποχή χαράς και εορτασμών όπως έχει μάθει. Απλά την αφήνεις να ξεδιπλωθεί, φτιάχνοντας την εικόνα του Άγιου Βασίλη όπως αυτή θέλει. Η προσμονή ενός δώρου κάτω από το δέντρο είναι τόσο ατόφια, που είναι κρίμα να την στερήσεις από ένα μικρό παιδί, λέγοντάς του, ότι ο εν λόγω κύριος που έκανε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στο κρύο για να του το φέρει με σκοπό να ανταμείψει την καλή συμπεριφορά του, απλά δεν υπάρχει. Δεν αντέχει τόσο κυνισμό μια υπό διάπλαση παιδική ψυχή, δεκτό. Μια λύση είναι να παρατηρείς κατά πόσο αυτή η προσμονή σβήνει με την πάροδο του χρόνου, διαλέγοντας την κατάλληλη χρονιά για να λάμψει η αλήθεια, ρισκάροντας τις ανεπιθύμητες ερωτήσεις που αναπόφευκτα θα έρθουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω των εξωτερικών πηγών(σχολείο, άλλα παιδιά) που υποστηρίζουν την μη ύπαρξη του τροφαντού κυρίου. Κακά τα ψέματα, η ιδέα του Άγιου Βασίλη είναι μια πηγή ευτυχίας για την παιδική ηλικία, και ένα λεπτό θέμα για να χειριστεί η οικογένεια, αφού έβαλε το παιδί στο τρυπάκι της εξ’ αρχής.

Η μεγάλη αλήθεια

Αντίθετα, μόλις το παιδί αποκτήσει μια στοιχειώδης αντίληψη των πραγμάτων, δηλαδή περίπου τεσσάρων χρονών, του εξηγείς ότι εσύ του έφερες δώρο τα Χριστούγεννα επειδή το αγαπάς. Ότι δεν υπάρχει αυτός ο φανταστικός κύριος, τα δώρα είναι από τους γονείς του, που το λατρεύουν και το νοιάζονται. Το σώζεις και από τη δυνητική στεναχώρια της μετέπειτα αποκάλυψης, διότι δεν θα δημιουργήσεις μια φούσκα τριγύρω του στο βωμό μιας εφήμερης ευτυχίας. Εκείνη την ώρα δεν πρόκειται να στεναχωρηθεί γιατί θα έχεις βάλει ένα δώρο στα χέρια του προφανώς. Μην εναποθέτεις την ευτυχία του παιδιού σου σε ένα εμπορικό τέχνασμα, μην διοχετεύεις την αγάπη σου στο έλκηθρο ενός παππού που πετάει δώρα από καμινάδες. Πες στο παιδί σου, ότι του αγόρασες εσύ τα δώρα. To πνεύμα των Χριστουγέννων και οποιασδήποτε γιορτής πρέπει να στηρίζεται στην αγνή προσπάθεια ενός γονιού να βάζει αλλεπάλληλα χαμόγελα στο πρόσωπο του παιδιού του, και όχι σε έναν καλοθελητή με κόκκινη στολή.

Τέλος, μην περιμένετε αυτές τις γιορτές και το τέλος του χρόνου, να στείλετε από ένα κινητό σε κοντινά πρόσωπα μακροσκελείς ευχές. Πηγαίνετε να τους δείτε ή πάρτε τους τηλέφωνο «χθες» και πείτε τους τι νιώθετε, με τους εγωισμούς στην άκρη. Και όσοι περιμένετε τη νέα χρονιά για να αλλάξετε, μαντέψτε. Οι ίδιοι θα είστε στις 31 Δεκεμβρίου ώρα 11:50 και 1 Ιανουαρίου 00:05.

Το κίνητρο για μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας βρίσκεται μέσα σας και η απόφαση να το κάνετε είναι στο χέρι σας, και όχι στο χέρι ενός ρολογιού ή μιας ημερομηνίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!