Το Φόρουμ της Φιλοσοφικής εκπέμπει SOS; Όχι πια…

Της Μυρτώς Υφαντή*

Φόρουμ της Φιλοσοφικής Σχολής

Αίσια έκβαση είχε η εναγώνια προσπάθεια των διαχειριστών του φόρουμ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών να εντοπίσουν νέα άτομα για διαχείριση της ιστοσελίδας. Η απρόσκοπτη λειτουργία του φόρουμ κινδύνεψε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, όταν οι διαχειριστές εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποσυρθούν. Πριν λίγες ημέρες, όμως, κατέστη σαφές ότι εντοπίστηκαν καινούργια πρόσωπα που θα συντηρήσουν εν τέλει το site και τις λειτουργίες του. Προκηρύχθηκε, μάλιστα, διαγωνισμός για την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών σχετικά με τη λειτουργία του φόρουμ, ο οποίος “έτρεξε” από 24/3 έως και 24/4.

Το φόρουμ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και συγκεκριμένα, το site www.filosofiki.eu, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί τεράστια διευκόλυνση για εκατοντάδες φοιτητών. Στο πλαίσιό του παρέχονται πληροφορίες από τα πιο απλά ζητήματα, όπως οι τρόποι πρόσβασης στη σχολή, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως η ανταλλαγή σημειώσεων, η πρόσβαση σε παλαιά θέματα εξετάσεων και η δυνατότητα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των φοιτητών για μαθήματα της σχολής, καθηγητές και δραστηριότητες. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, του τερματισμού της λειτουργίας του προβλημάτισε και αναστάτωσε πολλούς.

Οι πρώην διαχειριστές του επέδειξαν ιδιαίτερη προνοητικότητα. Ειδικότερα, ανήρτησαν τόσο στην εν λόγω διεύθυνση, όσο και στο site τους στο facebook, ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσαν το πρόβλημα και καλούσαν εθελοντές να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν το έργο των προηγούμενων, καθώς επίσης και πόσο χρόνο προτίθενται να διαθέσουν και για πόσο καιρό.

Ωστόσο, αρχικά η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη και η αγωνία συνεχίστηκε για καιρό. Η έκδηλη αυτή ανησυχία των φοιτητών εκφραζόταν με συνεχή ερωτήματα προς το διαχειριστή της σελίδας του facebook. Οι περισσότεροι ρωτούσαν εάν η σελίδα θα “πέσει” ή εάν απλά δε θα καθίσταται εφικτή η ανάρτηση νέων δημοσιεύσεων. Ευτυχώς, η απάντηση ήταν το δεύτερο ανωτέρω ενδεχόμενο, διότι φανταστείτε τι θα γινόταν εάν η σελίδα “έπεφτε” και χάνονταν τα δεδομένα χρόνων ολόκληρων σχετικά με σημειώσεις και θέματα εξετάσεων.

Κανείς δε γνωρίζει επακριβώς τι ήταν αυτό που οδήγησε τους προηγούμενους διαχειριστές στην απόφαση να παραιτηθούν, ωστόσο μπορούμε να υποθέσουμε πως έπαψαν να έχουν την ιδιότητα του φοιτητή κι επιθυμούσαν να καταπιαστούν με κάτι νέο. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ήταν ενεργοί στο φόρουμ εδώ και πολλά χρόνια, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από την περιήγηση στον εν λόγω ιστότοπο.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, στο φόρουμ αναρτώνται καθημερινά νέες δημοσιεύσεις, οι λειτουργίες του και οι διευκολύνσεις που πηγάζουν από αυτές βαίνουν καλώς κι επιπλέον, μπορεί κανείς να λάβει μέρος στο «Διαγωνισμό Καλύτερης Ιδέας», να συνεισφέρει, έτσι, στη βελτίωση της ιστοσελίδας και να λάβει για το λόγο αυτό τιμητικό έμβλημα. Οι πρωτοβουλίες και η θέληση των φοιτητών θα είναι πάντοτε παράδειγμα προς μίμηση.

* Η Μυρτώ Υφαντή παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!