The broken circle breakdown

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh

Σενάριο: από το θεατρικό έργο των  Johan Heldenbergh & Mieke Dobbels

Σκηνοθεσία: Felix Van Groeningen

The Broken Circle BreakdownΠρόκειται για μια δραματική ταινία, βέλγικης παραγωγής, με πέντε υποψηφιότητες για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αποσπώντας το Βραβείο Κοινού στο Βερολίνο, η ταινία είναι ένα μείγμα μουσικής και έρωτα. Τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν από τον Bjorn Eriksson ειδικά για την ταινία και ερμηνεύτηκαν αποκλειστικά από το καστ των ηθοποιών, αποτελούν έναν απ’ τους λόγους που την καθιστούν τόσο ξεχωριστή.

Ο μουσικός της bluegrass Didier, γνωρίζεται και ερωτεύεται με την tattoo artist Elise. Παρ’ότι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, εκφράζονται μέσω της τέχνης, η οποία εδώ αποτελεί συνθετικό κομμάτι της πλοκής. Τα tattoo της Elise και η μουσική του Didier γεμίζουν αρμονικά την οθόνη, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Οι δύο τους είναι αχώριστοι. Ζουν στη φύση με τα απολύτως απαραίτητα. Δυο ρούχα και μια κιθάρα. Όταν η Elise γίνεται οργανικό κομμάτι του συγκροτήματος του συντρόφου της, ανεβαίνουν επί σκηνής, παίζοντας της αγαπημένη μουσική του Didier, που δεν αργεί να γίνει και αγαπημένη του θεατή.

Η ενέργεια και η ζωντάνια που μεταδίδουν είναι απίστευτη. Γεμάτοι πάθος, βιώνουν μοναδικές στιγμές. Ξεκινώντας την κοινή τους πορεία στο σπίτι που φτιάχνουν για να στεγάσουν τον έρωτά τους, ένα απρόσμενο γεγονός έρχεται στη ζωή τους και τους αναστατώνει. Και ενώ φαίνεται πως το δέσιμό τους ξεπερνά τα εμπόδια, μια δεύτερη μεγαλύτερη ατυχία τους χτυπά την πόρτα. Μια αλυσιδωτή σειρά σκληρών γεγονότων δοκιμάζουν την σχέση τους και ιδιαίτερα τον Didier, ο οποίος καλείται από ένα σημείο και μετά να σηκώσει μόνος του το βαρύ φορτίο της απώλειας.

«Τα ραγισμένα όνειρα» είναι μια ταινία που είτε θα ενθουσιάσει, είτε θα απογοητεύσει το θεατή. Σίγουρα όμως θα τον συγκινήσει και αυτό γιατί ο σκηνοθέτης, επιλέγει να δώσει στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, μια πληθώρα δυστυχιών, όπου μέσα στην απλότητα, στον ενθουσιασμό και στην θέρμη της νεότητάς τους, τους φαίνονται ανυπέρβλητες. Η νατουραλιστική και εκ των έσω καταγραφή της ζωής των ηρώων, επιτρέπει στο θεατή να διεισδύσει στα άδυτα του ζευγαριού και να γνωρίσει τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις τους. Οι ερμηνείες τους, απόλυτα φυσικές σαν να πρόκειται για αληθινό ζευγάρι.

The Broken Circle BreakdownΑξιοσημείωτο στοιχείο της ταινίας είναι η αντιμετώπιση της απώλειας. Είναι πραγματικά μοναδικό το γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος ξεσπά με διαφορετικό τρόπο σε αυτή την περίσταση. Το ψυχικό σθένος και η αντοχή είναι επίσης στοιχεία που δεν υπάρχουν καθολικά σε όλους τους ανθρώπους, αλλά γεννιούνται, μεγαλώνουν και διαμορφώνονται ανάλογα με τα βιώματα.

Είναι άξιο προβληματισμού, πως μέσα στην αρμονία και στην ευτυχία, προκύπτει ξαφνικά κάτι φρικτό που στερεί απ’ τον άνθρωπο την ευκαιρία να το ζήσει, να το ευχαριστηθεί και να δημιουργήσει γλυκές αναμνήσεις. Μοιάζει τόσο άδικο, σκληρό, μα ρεαλιστικό. Φαίνεται τελικά πως ο ισχυρισμός της Elise επιβεβαιώνεται: « Έπρεπε να καταλάβω ότι ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Περιμένει να πιστέψεις, να ονειρευτείς για να σε τσακίσει…»

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!