#FoitiTips: Τι να κάνεις τώρα για να μην το μετανιώσεις αργότερα

της Ελίζας Σακκά

Όταν βρίσκεσαι στη δεκαετία των 20 νιώθεις ότι έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου για να κάνεις αυτά που θέλεις, να αποκτήσεις ό,τι επιθυμείς και να ζήσεις όπως θέλεις. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι ο χρόνος περνάει και περνάει πιο γρήγορα από όσο το συνειδητοποιούμε και από όσο μπορούμε να το αντέξουμε. Γι’ αυτό ας μην αναβάλλουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε τώρα σε ό,τι αφορά τη μόρφωση, την απόκτηση ικανοτήτων και εμπειριών και την εκπλήρωση επιθυμιών και στόχων. Ας δούμε, λοιπόν, σε τι αξίζει να αφιερώσουμε το χρόνο μας τώρα για να μην το μετανιώσουμε αργότερα.

Ταξίδεψε

Η πιο κλισέ συμβουλή που μπορείς να ακούσεις, αλλά και τόσο αληθινή. Ξέρω ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους περισσότερους από εμάς, κυρίως, από οικονομικής άποψης, αλλά πλέον οι δυνατότητες είναι αμέτρητες και αν το ψάξεις καλά, θα διαπιστώσεις ότι οι οικονομικές λύσεις είναι περισσότερες από όσες νομίζεις. Επίσης, δεν υπάρχει μόνο το εξωτερικό. Η χώρα μας είναι γεμάτη ανεξερεύνητα μονοπάτια και άγνωστους προορισμούς, γι’ αυτό κάνε τον κόπο να τη γνωρίσεις. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι πιθανότατα αυτή είναι η περίοδος που έχεις τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο και τις λιγότερες υποχρεώσεις, αρά σε συμβουλεύω να την αξιοποιήσεις ταξιδεύοντας!

Μάθε να επικοινωνείς

Δεν εννοώ με τους φίλους σου και με την οικογένειά σου, αυτό φαντάζομαι ξέρεις πώς να το κάνεις ήδη. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μπορεί να σε βοηθήσουν να κάνεις το επόμενο βήμα στις σπουδές ή στην καριέρα σου. Το να μιλά κάνεις σε ένα ακροατήριο-μικρό ή μεγάλο- παρουσιάζοντας μία εργασία, βγάζοντας ένα λόγο, εκπροσωπώντας έναν οργανισμό, είναι ένα προσόν που εκτιμάται από όλους και είναι μία ικανότητα που μπορείς να αποκτήσεις σχετικά εύκολα, λίγη εξάσκηση αρκεί!

Θέσε στόχους

Μπορεί ακόμα να μη γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις στο μέλλον, μπορεί ακόμα και η σχολή που επέλεξες να μην ήταν αυτό που ακριβώς ήθελες ή να μην έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά θέλεις. Τίποτα, όμως, δεν σε εμποδίζει να θέτεις στόχους, βραχυπρόθεσμους, κυρίως, γιατί αυτοί μπορούν να σε κινητοποιήσουν να διαβάσεις λίγο περισσότερο, να αφοσιωθείς σε κάτι ή να ενεργοποιηθείς. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι κατά τη γνώμη μου λίγο παρακινδυνευμένοι, γιατί κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτά που θες και να νομίζεις ότι απέτυχες στον στόχο που είχες θέσει και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία.

Μάθε να διαχειρίζεσαι σωστά το χρόνο σου

Αυτή η περίοδος που διανύεις συμπεριλαμβάνει σχολή, εξεταστική, εργασίες, δουλειά, δραστηριότητες, υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην καταφέρνεις να κάνεις κάτι από όσα έχεις επιλέξει λόγω κακής διαχείρισης χρόνου. Μάθε να θέτεις χρονικά πλαίσια και προθεσμίες και φυσικά μην παραλείπεις να τα τηρείς. Θα δεις ότι και όλα θα τα προλαβαίνεις και δεν θα τρέχεις τελευταία στιγμή. Ωστόσο, μην είσαι υπερβολικά αυστηρός με τον εαυτό σου, μπορεί κάτι να πάει στραβά, αλλά είναι στο χέρι σου να το διορθώσεις!

Κάνε ό,τι (ανοιχτά ή κρυφά) επιθυμείς

Τώρα είναι ο καιρός να ζήσεις αυτά που θέλεις για να μην μετανιώσεις αργότερα. Δεν είσαι αρκετά μεγάλος για να ξεκινήσεις κάποιο άθλημα, να ασχοληθείς με κάποια μορφή τέχνης, να εκπληρώσεις ένα όνειρο που είχες από παιδί και πότε δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αφοσιωθείς σε αυτό. Το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν ξέρεις να θα σου δοθεί η ευκαιρία να εκπληρώσεις τις επιθυμίες σου, οπότε μην αφήνεις το χρόνο να κυλάει, because this is the youngest you’ll ever be!

Πες αυτά που νιώθεις

Μίλα, εξωτερρίκευσε τα συναισθήματά σου και μην κρατάς μέσα σου όσα σε πνίγουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι κάθε μέρα και χειρότερα. Εστίασε στον εαυτό σου, στις ανάγκες σου και πες όλα αυτά που νιώθεις. Τώρα είναι ο καιρός να αφοσιωθείς σε σένα, γιατί στο μέλλον μπορεί να μην έχεις είτε το χρόνο είτε τη δυνατότητα.

Διάλεξε τον τρόπο ζωής σου που σου ταιριάζει

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δε θέλουμε τα ίδια πράγματα, οπότε είναι καθήκον μας να ζήσουμε όπως μας ταιριάζει. Μπορεί να μεγάλωσες σε μία οικογένεια με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένες προδιαγραφές, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσεις το ίδιο μονοπάτι στη ζωή σου για να μην απογοητεύσεις τους γονείς σου. Αν πάλι αυτή είναι η ζωή που επιθυμείς, κάνε τις ανάλογες επιλογές. Μην καταπιέζεσαι από κοινωνικά στερεότυπα και καθιερωμένα μοτίβα ζωής, ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός κι αυτό είναι που μας κάνει τόσο ενδιαφέροντες.

Απόλαυσε τη ζωή σου

Απόλαυσε την κάθε στιγμή, ζήσε την κάθε εμπειρία όσο πιο έντονα γίνεται και προσπάθησε να κάνεις κάθε μέρα ενδιαφέρουσα. Μην ανησυχείς υπερβολικά, γιατί ρισκάρεις να χάσεις όλα αυτά που κάνουν τη δεκαετία των 20 τόσο μα τόσο διασκεδαστική και ιδιαίτερη. Δοκίμασε, ρίσκαρε, μάθε, ανακάλυψε, εξερεύνησε. Τίποτα δε διαρκεί για πάντα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!