27 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

της Κατερίνας Μαρίντσιου

Όλες οι μορφές τέχνης εκφράζουν όσα δεν μπορούν να εκφραστούν με άλλον τρόπο. Μία εξ αυτών είναι και το θέατρο, μία εξαιρετικά ιδιαίτερη μορφή τέχνης της οποίας η σπουδαιότητα  είναι αδιαμφισβήτητη. Γι’ αυτό το λόγο, το 1962 καθιερώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου o εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται διεθνώς στις 27 Μαρτίου με την πραγματοποίηση θεατρικών δρώμενων και άλλων συναφών με το θέατρο εκδηλώσεων. Φέτος μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο μία θεατρική εκδήλωση από τις ελληνικές θεατρικές ομάδες της χώρας. Η καθεμιά θα παρουσιάσει μία μικρή θεατρική δημιουργία, ενώ η εκδήλωση θα ξεκινήσει με λόγο του κυρίου Θεόδωρου Αμπαζή, Αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου επιλέγει μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει ένα μήνυμα εορτασμού, το οποίο θα διαβαστεί σε όλο τον κόσμο τη συγκεκριμένη μέρα. Το μήνυμα για το 2018 ανατέθηκε αυτήν τη φορά σε 5 συντάκτες, έναν από καθεμιά από τις πέντε Περιφέρειες της Unesco – της Ευρώπης, της Αμερικής, των Αραβικών χωρών, της Ασίας-Ειρηνικού και, τέλος, της Αφρικής.

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Ευρώπης επιλέχθηκε ο Simon McBurney, Άγγλος ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, ενώ της Αμερικής η Sabina Berman, Μεξικανή δημοσιογράφος και διεθνώς αναγνωρισμένη θεατρική συγγραφέας. Από τις Αραβικές χώρες το μήνυμα ανατέθηκε στην Maya Zbib από το Λίβανο, η οποία είναι διευθύντρια θεάτρου, συγγραφέας, ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου Zoukak. Ο διάσημος Ινδός θεατρικός διευθυντής Ram Gopal Bajaj, ο οποίος είναι ακαδημαϊκός και γνωστός ηθοποιός ταινιών Μπόλυγουντ (της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Βομβάης, στη γλώσσα Χίντι) έγραψε το μήνυμα εκ μέρους της τρίτης Περιφέρειας της Unesco, της Ασίας – Ειρηνικού. Τέλος, το εορταστικό μήνυμα από τη μεριά της Αφρικής ανατέθηκε στον Wèrê Wèrê Liking από την Ακτή Ελεφαντοστού, καλλιτέχνη πολλαπλών ειδικοτήτων.

Το θέατρο, όπως και οι υπόλοιπες μορφές τέχνης, φέρνει κοντά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και εθνικοτήτων. Με τη γιορτή του θεάτρου στις 27 Μαρτίου, όλος ο θεατρικός και μη κόσμος γίνεται ένα. Ο κόσμος μαθαίνει για το θέατρο τη μέρα αυτή τόσο μέσω των μηνυμάτων που επικοινωνούν σημαντικοί εκπρόσωποι της θεατρικής τέχνης κάθε φορά όσο και μέσω των αντίστοιχων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται. Ιδιαίτερα φέτος, οι εκπρόσωποι που έχουν επιλεχθεί υπογραμμίζουν τη διαπολιτισμική, πολυποίκιλη και πανανθρώπινη διάσταση του θεάτρου.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!