να κάνεις στη ζωή σου

4 τρόποι να βρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου

της Βάσως Γιαγλή

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε αδιέξοδο σχετικά με το τι θα κάνουμε επιτέλους στη ζωή μας. Υπαρξιακά προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι γυναίκες όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν αλλά αφορούν κάθε άνθρωπο παγκοσμίως. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που ίσως σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις με τι θέλεις να ασχοληθείς στη ζωή σου.

Βάλε προτεραιότητες!

Όλα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων. Εξάλλου, δεν βγήκε τυχαία η έκφραση ότι ο χαρακτήρας μας είναι οι προτεραιότητες μας. Ξεκίνα να κάνεις πράγματα που αγαπάς και θεωρείς εσύ ότι με αυτά περνάει δημιουργικά η μέρα σου. Κάπως έτσι θα ανακαλύψεις τι είναι σημαντικό για εσένα και τι όχι. Απόβαλε από τη ζωή σου τοξικές καταστάσεις -ακόμη και ανθρώπους- που σε εμποδίζουν να προχωρήσεις μπροστά και το κυριότερο να είσαι ο εαυτός σου ώστε να επιλέγεις αυτόνομα αυτό που νομίζεις ότι είναι για εσένα το καλύτερο. Και όχι, με αυτόν τον τρόπο δε γίνεσαι εγωκεντρικός. Απλώς αποφασίζεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου.

«Ταξίδεψε» μόνος σου!

Δεν εννοώ ότι πρέπει να ταξιδέψεις απαραίτητα στην άλλη άκρη της γης προκειμένου να βρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Ανέβα στο αυτοκίνητο και βάλε μπρος χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Δεν έχεις αυτοκίνητο; Κανένα πρόβλημα! Πάρε το παρατημένο ποδήλατο σου ή ακόμη και με τα πόδια -γιατί όχι;- και πήγαινε σε μέρη που δε γνωρίζεις, που δεν έχεις ξαναδεί. Και εάν έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις μόνος σου σε μία ξένη χώρα που ήθελες πάντοτε να επισκεφτείς, υπάρχουν πολλοί λόγοι να το κάνεις! Βγες με λίγα λόγια από το comfort zone σου. Θα τον βρεις τελικά τον δρόμο σου όπως πιθανότατα μπορεί να βρεις και τι σου αρέσει παρατηρώντας ανθρώπους και καταστάσεις.

Το ταλέντο σου θα σου δείξει αυτό που θες να κάνεις στη ζωή σου

Δεν μπορεί, όλο και σε κάτι θα είσαι καλός! Μπορεί να είναι κάτι χαζό, κάτι τρελό στο οποίο θα έχεις ταλέντο. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σε τρομάζει ή να σε απωθεί από το να το εξασκήσεις καθημερινά. Άλλωστε ποιος μπορεί να κρίνει αν αυτό στο οποίο έχεις ταλέντο είναι σωστό ή λάθος, ωραίο ή όχι ειδικά σε έναν κόσμο όπου πλέον όλα (ή μάλλον σχεδόν όλα) γίνονται αποδεκτά. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι εάν τελικά επιλέξεις να κάνεις κάτι που αγαπάς, σίγουρα θα το κάνεις με επιτυχία, αφού δε θα εγκαταλείψεις ποτέ την προσπάθεια να βελτιώνεσαι και να γίνεσαι καλύτερος.

Πρόγραμμα!

Τέλος, αν είσαι από τους πιο οργανωτικούς και αγχώδεις τύπους που τρομάζουν στην ιδέα αυτού που λέμε «ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» υπάρχει λύση και για εσένα. Αρχικά χαλάρωσε. Προσπάθησε να οργανώσεις έτσι τη ζωή σου, ώστε να μπορείς να πειραματιστείς με πολλά πράγματα. Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείς αλλά σταδιακά θα ξεκαθαρίσεις μέσα σου με τι θα θελήσεις να καταπιαστείς και στη συνέχεια να το κυνηγήσεις και επαγγελματικά.

Μη φοβηθείς να κάνεις νέα αρχή στη ζωή σου όσων χρόνων και να είσαι. Όλοι οι άνθρωποι, εξάλλου, ξεκινούν από το μηδέν. Τα πάντα, όμως, βρίσκονται στο χέρι μας. Εμείς επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε, τι θα αλλάξουμε, εάν θα παραμείνουμε αδρανείς ή ακόμη χειρότερα εγκλωβισμένοι σε ένα επάγγελμα που δεν αγαπάμε και συμβιβασμένοι με μία ζωή που δεν μας αρέσει. Η ευκαιρία υπάρχει και λέγεται σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!