ταξίδια

5+1 Λόγοι για να κάνεις ταξίδια μόνος σου

της Μαριέλενας Σοϊλεμεζίδη

Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως τα ταξίδια με την οικογένεια ή τους φίλους μας, μας έχουν προσφέρει αξέχαστες αναμνήσεις και μοναδικές εμπειρίες που μας ενώνουν για πάντα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η ιδέα ενός μοναχικού ταξιδιού λοιπόν, μας φαίνεται κάπως παράδοξη, και πολλοί την απορρίπτουν χωρίς πολλή σκέψη.

Ωστόσο, ταξιδιώτες που επιχείρησαν να ταξιδέψουν μόνοι συχνά δηλώνουν πως οι μοναχικές στους εξορμήσεις υπήρξαν σταθμοί στη ζωή τους. Τους έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουν, αλλά και να παρατηρήσουν πράγματα που σε άλλη περίπτωση θα είχαν προσπεράσει.

Για να πειστείς ακόμα περισσότερο για την αξία των μοναχικών ταξιδιών, παρακάτω θα βρεις 5+1 λόγους για να ταξιδέψεις μόνος σου τη φετινή χρονιά!

Θα «αφοσιωθείς» στον προορισμό σου

Όταν είσαι μόνος είναι πιο πιθανό να γνωρίσεις καλύτερα τον τόπο που επισκέφτηκες, κι αυτό γιατί δεν έχεις τους φίλους σου ή τα αδέρφια σου να σε αποσπούν από την εξερεύνηση. Απόλαυσε ένα ηλιοβασίλεμα ή μια περιπλάνηση στα σοκάκια της πόλης ανενόχλητος. Δίνοντας όλη σου την προσοχή σε όσα σε περιβάλλουν, δημιουργείς ανεξίτηλες αναμνήσεις από τον προορισμό σου, που θα σε συντροφεύουν για πάντα!

Το ταξιδιωτικό σου πρόγραμμα θα εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα!

Αναμφισβήτητα το να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα διακοπών για πολλά (ή ακόμα και για λίγα) άτομα μπορεί να είναι πραγματικός εφιάλτης. Κάθε δραστηριότητα θα πρέπει να αρέσει σε όλη την ομάδα, διαφορετικά απορρίπτεται. Όταν ταξιδεύεις μόνος σου οι αποφάσεις είναι πολύ πιο απλές: απόγευμα στην πόλη ή στο μουσείο; Δείπνο σε ακριβό ή σε φτηνό εστιατόριο; Διάλεξε απλώς ό,τι σου ταιριάζει καλύτερα!

Θα μπορεις να αλλάζεις σχέδια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Όταν ταξιδεύεις με παρέα μια αλλαγή στο ταξιδιωτικό «πρόγραμμα» δημιουργεί δυσκολίες σε διαπροσωπικό ή και οικονομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξει και αιτία να χαλάσει μια εκδρομή. Αντίθετα, όταν ταξιδεύεις μόνος σου, είναι πολύ εύκολο να τη διαχειριστείς: μπορείς να αποφασίσεις στη στιγμή την επόμενη κίνησή σου, χωρίς να χρειαστεί να το διαπραγματευτείς!

Θα έχεις τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο

Δεν χρειάζεται να… χρεοκοπήσεις για να πας ένα ταξίδι. Ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτεις μπορείς να διαμορφώσεις την εκδρομή σου όπως προτιμάς. Διάλεξε τον τύπο διαμονής, τα εστιατόρια, τα μνημεία που θα επισκεφτείς ακόμα και τον τρόπο πρόσβασης και αποχώρησης από τον προορισμό σου με τρόπο που να ικανοποιεί τα γούστα σου, αλλά και την…τσέπη σου!

Θα γεμίσεις αυτοπεποίθηση

Αν και τα μοναχικά ταξίδια χρειάζονται πολύ οργάνωση και μπορεί να είναι κουραστικά, στο τέλος θα σε κάνουν να νιώσεις αυτόνομος και θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για τη διάθεσή σου. Θα δεις ότι μπορείς να διαχειριστείς μόνος το πρόγραμμά σου, να συνεννοηθείς με τους ντόπιους, να φτάσεις στο αεροδρόμιο στην ώρα σου. Είναι ακόμα μια απόδειξη πως μπορείς να τα καταφέρεις!

Θα γνωρίσεις τον εαυτό σου!

Όταν τολμάς να βγεις στον κόσμο μόνος σου, αναπόφευκτα πρέπει να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου: να βρεις τι πραγματικά σε ενδιαφέρει και σε τι προτιμάς να αφιερώνεις το χρόνο σου. Είναι αλήθεια πως όταν ταξιδεύεις με άλλους μπορεί να χτίσεις φιλίες, να διασκεδάσεις μέχρι τελικής πτώσης ή να γελάσεις μέχρι δακρύων. Αλλά όταν ταξιδεύεις μόνος, ίσως έχεις μια μοναδική ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά σ’ αυτόν που πολλές φορές αγνοείς: τον αληθινό εαυτό σου.

Bonus: Θα έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς όλους τους προορισμούς που έχεις ονειρευτεί!

Όλοι μας έχουμε μέρη που θα θέλαμε οπωσδήποτε να επισκεφτούμε. Ωστόσο οι περισσότεροι αναβάλουμε επ’ άπειρον το ταξίδι των ονείρων μας καθώς δεν βρίσκουμε κανέναν να μας ακολουθήσει. Συνεπώς, το να ταξιδεύεις μόνος, σου ανοίγει τεράστιες δυνατότητες ταξιδιωτικών προορισμών: χρειάζεται μόνο να το αποφασίσεις!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!