Μεταπτυχιακά στην Ουαλία: Πλήρης Οδηγός

της Μυρτώς Ζάρα βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη

Μεταπτυχιακά στην Ουαλία: Εισαγωγικά

Η Ουαλία είναι περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία, παρά την κοινή ιστορική πορεία με την Αγγλία, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη ταυτότητα, με αποτέλεσμα να έχει δύο επίσημες γλώσσες: την Αγγλική και την Ουαλική. Η τελευταία, μάλιστα, επανήλθε στην εκπαίδευση μετά τα μέσα του 20ου αι., ύστερα από μακραίωνη πορεία καταπίεσής της. Έκτοτε γίνονται διαρκείς προσπάθειες να διατηρηθεί αυτή η γλώσσα ζωντανή. Πρωτεύουσα της Ουαλίας είναι το Κάρντιφ. Η Ουαλία χωρίζεται σε Βόρεια και Νότια, γεγονός που συνεπάγεται μερικές διαφορές στην προφορά της Ουαλικής γλώσσας.

Μεταπτυχιακά στην Ουαλία: Γιατί να σπουδάσω στην Ουαλία;

Η ομορφιά της περιοχής είναι εξαιρετική, με κοιλάδες, θάλασσες και βουνά, ενώ η νυχτερινή ζωή είναι ασυναγώνιστη. Επίσης, είναι μοναδική ευκαιρία να μάθετε τα ουαλικά, μια αρκετά δύσκολη γλώσσα, και μάλιστα να λάβετε πιστοποίηση για αυτό (και δεν υπάρχει πολύς κόσμος στην Ελλάδα που να γνωρίζει μια ασυνήθιστη γλώσσα όπως αυτή)! Τα δίδακτρα για τους φοιτητές της ΕΕ είναι σχετικά χαμηλά, ειδικά στα part-time μεταπτυχιακά προγράμματα και ισοδύναμα με εκείνα των ντόπιων, ακόμη και μετά το Brexit. Προσφέρονται πολλές υποτροφίες και δυνατότητες για απασχόληση, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα των σπουδών.

Μεταπτυχιακά στην Ουαλία: Μερικές φράσεις στα Ουαλικά

Στα πλαίσια της φοίτησής σας θα σας δοθεί η δυνατότητα για εκμάθηση Ουαλικών, και μάλιστα θα έχετε τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με φυσικούς ομιλητές της γλώσσας. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το ποσοστό των ομιλητών της Ουαλικής έχει μειωθεί, στις περιοχές όπου βρίσκονται τα Πανεπιστήμια υπάρχει σημαντική παρουσία της γλώσσας. Ειδικά στην πρωτεύουσα, το Cardiff, έχει αυξηθεί η χρήση της Ουαλικής, οπότε ας έχετε υπ’ όψιν μερικές φράσεις και λέξεις για να συμβάλετε και εσείς στη διάδοσή της. Άλλωστε, τέτοιες γλώσσες αποτελούν δείγμα του πολιτισμού των περιοχών αυτών και δεν πρέπει να εκλείψουν.

  • Helo ή Shwmae (χελό) ή (σουμάι) = Γειά!
  • Croeso i Gymru (κροέσο ι Γκαμρία) = Καλώς ήρθατε στην Ουαλία
  • Bore da (πόρε τα) = Καλημέρα
  • Syt ydych chi? (σιτ αντί χί) = Πώς είσαι;
  • Da iawn, diolch. A chithau? (ντα ιάουν, ντιόχ. Α χιφάι;) = Καλά είμαι, ευχαριστώ. Πώς είστε; (επίσημο ύφος)
  • Da iawn, diolch. A tithau? (ντα ιαόυν, ντιόχ. Α τίθαϊ;) = Καλά είμαι, ευχαριστώ. Πώς είστε; (ανεπίσημο ύφος)
  • Beth yw eich enw? (μπεθ ιγ ουέιχ ένου;) = Πώς σε λένε;
  • Fy enw i yw… (βα ένου ι ίου…) = Με λένε…
  • Hwyl Fawr (χούιλ βάουρ) = Αντίο
  • P’nawn da (πνάουν τα) = Καλό απόγευμα
  • Noswaith dda (νόσγουεϊθ δα) = Καλό βράδυ
  • Nos da (νος τα) = Καληνύχτα
  • Diolch (ντιό) = Ευχαριστώ
  • Iechyd da (γιεχίντ τα) = Στην υγειά μας!
  • Prifysgol (πρίβασκολ) = Πανεπιστήμιο
  • Dw I’n fyfyriwr (ντου ιν βαβαριούρ) = είμαι φοιτητής/τρια
  • Un o ble’r ydych chi? (ιν ο μπλερ εντίχ χι); = Από πού είσαι;
  • O Groeg y dwi ( Ο Γκρόικ (ε) ντούι) = Είμαι από την Ελλάδα

Τα πανεπιστήμια παρέχουν εκμάθηση ουαλικών, με πρώτο και καλύτερο το Cardiff University, όπου έχει δημιουργηθεί το πρόγραμμα Welsh for Adults: https://welshforadults.cardiff.ac.uk/learning/courses, ενώ και στα άλλα πανεπιστήμια μπορείτε να αναζητήσετε ευκαιρίες για εκμάθηση της γλώσσας και πιστοποίηση.

Μεταπτυχιακά στην Ουαλία: Δίδακτρα και κόστος σπουδών

Το κόστος σπουδών ενός Έλληνα φοιτητή που σπουδάζει μακριά από τη μόνιμη κατοικία του είναι ανάλογο με εκείνο του φοιτητή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, τα δίδακτρα των αγγλικών πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανόμενης και της Ουαλίας, κυμαίνονται από 7000-9250 λίρες Αγγλίας ετησίως (7500-10000 ευρώ). Μέχρι το Brexit, το κρατικό δάνειο δεσμευόταν να καλύψει όλα τα χρόνια των σπουδών και η αποπληρωμή του γίνεται άπαξ και ο απόφοιτος εργάζεται με ετήσιες αποδοχές τουλάχιστον 21000 λίρες, με το 9% των χρημάτων που λαμβάνει πάνω από το όριο αυτό.  Ωστόσο, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 οι φοιτητές από την ΕΕ και την Ελβετία δεν δικαιούνται δάνειο, με ο,τιδήποτε αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ ο μηχανισμός «Student Route» που θα ακολουθούν οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την άφιξή τους στη χώρα για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Μεταπτυχιακά στην Ουαλία: Αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα

Αν κάποιος επιθυμεί να σπουδάσει για μεταπτυχιακά στην Ουαλία, μπορεί να επιλέξει ένα ίδρυμα ανάμεσα στην πληθώρα εκείνων που αναγνωρίζει το ΔΟΑΤΑΠ. Αυτά σήμερα είναι: το Aberysthwyth University, το Bangor University και το Swansea University στις αντίστοιχες πόλεις, το Cardiff University, το Cardiff Metropolitan University, το Royal Welsh College of Music and Drama και το University of South Wales στο Cardiff και το το University of Trinity St. David στη Νότια Ουαλία.

Μεταπτυχιακά στην Ουαλία: Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Για να καλύψετε τα έξοδά σας, πιθανόν να χρειαστείτε bursaries, υποτροφίες ή δάνεια. Πριν ξεκινήσετε τις σπουδές σας, φροντίστε, εκτός της πιστοποίησης στα Αγγλικά (Proficiency, IELTS κλπ, που πρέπει να έχουν ληφθεί 2 χρόνια το πολύ πριν το ξεκίνημα των σπουδών σας) και της εγκυρότητας του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς σας (πχ να υπάρχουν λατινικοί χαρακτήρες).

Επίσης, στα Πανεπιστήμια μπορεί να υπάρχουν ειδικές προσφορές που αφορούν συγκεκριμένα μαθήματα (πχ full-time courses) που ισχύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εγγραφών, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.