Όχι στο “κλείσιμο” των συνόρων στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

“Να ακούγεται η φωνή των παιδιών προσφύγων”

Εκπαίδευση προσφυγόπουλων

Της Νάγιας Κοντονή*

Στις 2 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε η από κοινού ενεργοποίηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων για την δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών. Η σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε, με ψήφισμά της, την έναρξη του σχεδίου δράσης, υπό το βλέμμα του Υπουργείου Παιδείας και την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Πρόκειται για μια μεγάλη κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας, ώστε να δοθεί μια ακόμα στήριξη στην πιο ευάλωτη και φοβισμένη μερίδα των προσφύγων και των μεταναστών αυτού του μεγάλου προσφυγικού κύματος. Παιδιά που τα όνειρά τους χάθηκαν στα συντρίμμια του πολέμου και στα βάθη μιας ‘’εχθρικής’’ θάλασσας, έχοντας σαν αφετηρία τη φυγή από την ολοκληρωτική καταστροφή και εξόριστοι από την ίδια τους την πατρίδα προσπαθούν να βρούνε σωτηρία σε όποιον τους απλώσει το χέρι, δίχως να γνωρίζουν αν η τύχη θα είναι με το μέρος τους.

Όπως δήλωσε και ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ‘’κανένα προσφυγόπουλο να μην νοιώθει μοναχό και εκτεθειμένο στην προσφυγική κρίση’’. Με αυτά τα λόγια του αρμόδιου Υπουργού θα δοθεί το έναυσμα  ούτως ώστε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα. Σίγουρα, όλο αυτό το διάστημα που η εισροή των προσφύγων και των μεταναστών είναι τεράστια, μετρά πάνω από 22.οοο παιδιά μεταναστών,  η κυβέρνηση, με την υποτυπώδη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να καλύψει τις βασικές και στοιχειώδης ανάγκες των εκτοπισμένων. Πέραν της σίτισης, της στέγασης και της ιατρικής περίθαλψης των ανθρώπων αυτών, από εθελοντικές ομάδες και όχι μόνο, ήρθε η ώρα και επίσημα πλέον, αν και ίσως λίγο αργά καθώς πριν ακόμα την απόφαση του Υπουργείου υπήρχε ήδη μια εθελοντική ενεργοποίηση στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων αλλά και των ενήλικων, να δοθούν οι κατάλληλες άδειες και τα ανάλογα κονδύλια για να μπορέσει το Υπουργείο να βγάλει εις πέρας το έργο του, καθώς θα πρέπει να γίνει η “καταγραφή” των μαθητών προσφύγων και η ‘’επιστράτευση’’ προσφύγων και Ελλήνων εκπαιδευτικών οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν μάθημα στα παιδιά (ειδικά Ελληνικά και Γερμανικά), ενώ έχει ήδη συσταθεί επιτροπή για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών των προσφύγων αλλά και των ασυνόδευτων παιδιών.

Για το  αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από μια μερίδα πολιτών για το θέμα αυτό θα το δείξει ο χρόνος, άλλωστε ως γνωστόν σχεδόν τις περισσότερες φορές σε προσφυγικά θέματα εκτός από την  όψη του καλού βλέπουμε και την όψη του κακού προσώπου.

Η μόρφωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, είναι η σπίθα στο άνοιγμα των οριζόντων, δυναμώνει τα όνειρα και πυροδοτεί τα θέλω των μεγάλων αλλαγών. Σε ένα παρόν που ο κόσμος υποφέρει και δυστυχεί, η αξία της μόρφωσης και της γνώσης κρίνεται αναγκαία, ειδικά σε μια μερίδα ανθρώπων που η ασπίδα προστασίας τους είναι η μόρφωσή τους!

* Η Νάγια Κοντονή παρακολουθεί το σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!