#FoitiTrips: Βουδαπέστη, το διαμάντι του Δούναβη

Της Όλγας Συμεωνίδου

H Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 1.7 εκατομμύρια κατοίκους. Στη χώρα των Μαγυάρων καβαλάρηδων με την πολύ ιδιαίτερη και αποκλειστικά ομιλούμενη στη χώρα αυτή γλώσσα, θα διακρίνει κανείς τα χνάρια της Ρωμαϊκής και  Οθωμανική αυτοκρατορίας, επιρροές από την εποχή των Αψβούργων Αυτοκράτορων και της κουμμουνιστικής περιόδου.

H πόλη αποτελείται από δύο συνοικίες, τη Βούδα και την Πέστη  που κάποτε ήταν δύο διαφορετικές πόλεις και χωρίζονται από τον πανέμορφο Δούναβη.  Η Βούδα είναι η συνοικία που βρίσκεται κάτω από το κάστρο. Είναι πιο μικρή, πιο ακριβή και πιο ήσυχη από τη συνοικία της Πέστης. Η Πέστη, στην αντίπερα όχθη από την άλλη, είναι η ζωντανή πλευρά της πόλης με περισσότερους κατοίκους και τις περισσότερες επιλογές για φαγητό και νυχτερινή ζωή.

Νόμισμα

Η Ουγγαρία, αν και μέλος της Ε.Ε. δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ, οπότε θα χρειαστεί να αλλάξετε τα ευρώ σας στο τοπικό νόμισμα της χώρας, το Φιορίνι (Forint). Υπολογίστε ότι ένα ευρώ είναι περίπου 305 φιορίνια. Γενικά μην αλλάξετε τα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά στην Ουγγαρία, καθώς εκεί να βρείτε πιο συμφέρουσα τιμή συναλλάγματος. Αλλάξτε ένα μικρό ποσό στο αεροδρόμιο ίσα-ίσα για να μπορέσετε να μετακινηθείτε στο κέντρο της πόλης και αλλάξτε τα υπόλοιπα χρήματά σας εκεί, καθώς τα αεροδρόμια και οι σταθμοί των τρένων δε φημίζονται για συμφέρουσες προσφορές. Μέσα στην πόλη μην πληρώνετε με ευρώ στα εστιατόρια, γιατί θα πληρώσετε πολύ περισσότερα από όσο θα πληρώνατε στο τοπικό νόμισμα.

Γενικά η Ουγγαρία είναι από τις πιο φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης με τις τιμές της να είναι αρκετά προσιτές για τα ελληνικά δεδομένα, οπότε είναι ιδανική πόλη για τις φοιτητικές σας εξορμήσεις. Συγκεκριμένα, για ποτό και φαγητό μπορείτε να βρείτε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ τα εισιτήρια στα αξιοθέατα είναι κατά κανόνα και αυτά σε λογικές τιμές, ειδικά για τους φοιτητές. Αντιστοίχως πολλές και φθηνές επιλογές θα βρείτε και για τη διαμονή σας.

Διαμονή

Προτιμήστε την Πέστη όταν θα αναζητάτε ξενοδοχείο για  μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις και για καλύτερες τιμές  σε σχέση με τη Βούδα, αλλά μην επιλέξετε ξενοδοχείο μακριά από το κέντρο.

Μετακίνηση

Όσον αφορά τη μετακίνηση σας στη Βουδαπέστη σας προτείνω να την περπατήσετε! Ειδικά ο περίπατος κατά μήκος του ποταμού είναι must! Πολλά από τα αξιοθέατα είναι σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και η πόλη είναι γεμάτη κλασσικά κτίρια, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και όμορφα πάρκα. Περιπλανηθείτε κατά μήκος του Δούναβη τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, καθώς η Βουδαπέστη είναι μια από τις πιο όμορφα φωταγωγημένες πόλεις της Ευρώπης και η νυχτερινή της όψη θα σας μαγέψει, με το κάστρο και τις γέφυρες να καθρεφτίζονται στα νερά του Δούναβη.

Αποφύγετε όσο μπορείτε τα ταξί, γιατί οι τιμές τους είναι τσιμπημένες και προτίμησε τα τραμ, τα λεωφορεία και το μετρό. Η γραμμή 1 του μετρό της Βουδαπέστης είναι μάλιστα η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρώπη μετά το μετρό του Λονδίνου και μάλιστα όλοι οι σταθμοί της έχουν σήμερα την αρχική τους μορφή του 19ου αιώνα. Τη νύχτα υπάρχουν πολλά και συχνά λεωφορεία τις ώρες που το μετρό είναι κλειστό και έτσι δε χρειάζεστε να ανησυχείτε για της νυχτερινές σας βόλτες. Όσον αφορά τα όμορφα τραμ τις πόλης, μην παραλείψετε μια βόλτα με το τραμ Nο2, καθώς κινείται παραλιακά, πλάι στον Δούναβη και περνά μπροστά από πολλά από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης. Για να δεις τα αξιοθέατα μια καλή λύση είναι επίσης τα λεωφορεία Hop-on, hop-off με λίγο υψηλότερη βέβαια τιμή από τα ΜΜΜ, που παρέχουν ωστόσο και audio ξενάγηση ακόμα και στα ελληνικά, δίνοντας σας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την ιστορική Βουδαπέστη. Στη Βουδαπέστη επίσης υπάρχουν πλοία-λεωφορεία που καλύπτονται από το ίδιο εισιτήριο με τα υπόλοιπα ΜΜΜ της πόλης. Δείτε οπωσδήποτε λοιπόν την πόλη και μέσα από τα νερά του Δούναβη. Φροντίστε για τη μετακίνησή σας στην πόλη να βγάλετε εισιτήριο μιας ή περισσότερων ημερών, ή μηνιαίο, αν είστε φοιτητής, ανάλογα ποιο σας συμφέρει περισσότερο για το διάστημα που θα μείνετε στην πόλη. Γενικά πάντως η Βουδαπέστη έχει πολύ καλό και οργανωμένο δίκτυο ΜΜΜ, οπότε μη διστάσετε να το χρησιμοποιείτε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

 Αξιοθέατα

Ξεκινώντας από την πλευρά της Πέστης, επισκεφτείτε το επιβλητικό νεογοτθικό Κοινοβούλιο της Χώρας που είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία και μέχρι σήμερα το ψηλότερο στη Βουδαπέστη. Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε μια ξενάγηση στο εσωτερικό του, καθώς το κτίριο είναι εξίσου όμορφο και επιβλητικό και από μέσα, ενώ εκτός των άλλων στεγάζει στο εσωτερικό του τα κοσμήματα του ουγγρικού στέμματος. Απλώς έχετε υπόψιν ότι θα χρειαστεί να κλείσετε εισιτήριο νωρίτερα, οπότε πηγαίνετε το πρωί, κλείστε το εισιτήριο σας (με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου), κάντε τη βόλτα σας στην πόλη και επιστρέψτε για την ξενάγηση.

Επίσης περπατήστε κατά μήκος της λεωφόρου Andrássy μήκους 2,3 χιλιόμετρα με τα πολλά κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, που ενώνει το κέντρο της πόλης (Deák Ferenc tér) με την Πλατεία Ηρώων. Από το 2002 η λεωφόρος αυτή είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Επί της λεωφόρου Andrássy βρίσκεται η όπερα της Βουδαπέστης που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της.

Η Πλατεία Ηρώων είναι για μια τεράστια πλατεία που κοσμείται ημικυκλικά από αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας. Στη βάση αυτού του μνημείου υπάρχει άλλη μία σειρά με αγάλματα προς τιμήν των εφτά πολεμάρχων των Ουγγρικών φυλών, ενώ στο κέντρο του  υψώνεται η στήλη της χιλιετίας με  τον Αρχάγγελου Γαβριήλ στην κορυφή της. Στα αριστερά της πλατείας βρίσκεται το Μουσείο καλών τεχνών και στα δεξιά της το παλάτι της τέχνης.

Πίσω από την πλατεία Ηρώων βρίσκεται το καταπράσινο πάρκο Varosliget με την τεχνητή του  λίμνη που το χειμώνα μετατρέπεται σε παγοδρόμιο που αξίζει να επισκεφτείτε για τη όμορφη του τοποθεσία και τη μεγάλη του έκταση. Στο πάρκο αυτό θα βρείτε επίσης το μικρό, παραμυθένιο κάστρο Vajdahunyad και τον όμορφο Ζωολογικό και Βοτανικό κήπο της πόλης.

Αν ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη κατά τους ζεστούς μήνες μην ξεχάσετε να βρεθείτε στο Νησί της Μαργαρίτας. Στο μικρό αυτό καταπράσινο νησί στην αγκαλιά του Δούναβη θα απολαύσετε ήρεμους περιπάτους κάτω από ψηλά δέντρα και πλάι σε λουλουδάτους κήπους, ενώ θα δείτε πολλούς ανθρώπους να κάθονται, ή να παίζουν στις μεγάλες εκτάσεις με γρασίδι, να θαυμάζουν το μουσικό σιντριβάνι, να τρέχουν ή να ποδηλατούν στα αμαξάκια που νοικιάζονται στο νησί.

Στην καρδιά της Πέστης θα βρείτε επίσης την επιβλητική Βασιλική Αγ. Στεφάνου με το εξίσου εντυπωσιακό εσωτερικό. Από τον θόλο της εκκλησίας αυτής μπορεί κανείς να θαυμάσει θέα 360 μοιρών και μάλιστα μια από τις καλύτερες της πόλης.

Κοντά στο Κοινοβούλιο θα βρείτε το μνημείο Παπούτσια  του Δούναβη. Πρόκειται για μπρούτζινα παπούτσια χτισμένα πάνω ακριβώς στην όχθη του Δούναβη εις μνήμην των Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο σημείο κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αφού αναγκάστηκαν να βγάλουν εκεί τα παπούτσια τους πριν πέσουν στο ποτάμι.

Τον Δούναβη διασχίζουν εντός της πόλης εφτά γέφυρες εκ των οποίων πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την  Chain Βridge και έπειτα την Liberty Bridge.

Ακόμη μην παραλείψετε να διασχίσετε τον πεζόδρομο Váci που οδηγεί στο ποτάμι. Εκεί θα βρείτε πολλά σουβενίρ και εστιατόρια. Ο δρόμος αυτός καταλήγει επίσης στην πλατεία Vörösmarty που ενώνεται με την οδό Deák Ferenc, η οποία φιλοξενεί την πανέμορφη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης τον Δεκέμβριο.

Στη Βουδαπέστη βρίσκεται επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργή συναγωγή στον κόσμο και μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Θα τη βρείτε στην οδό Dohány.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό κτίριο στην Πέστη είναι αυτό που φιλοξενεί την πιο δημοφιλή αγορά της πόλης (Central market hall). Εκεί θα βρείτε πολλά παραδοσιακά προϊόντα και σουβενίρ, αλλά μην την προτιμήσετε για φαγητό.

Περνώντας στην Βούδα, επισκεφτείτε Κάστρο της. Περιπλανηθείτε στους κήπους και τα πλακόστρωτα δρομάκια του, δείτε τα αγάλματα και σιντριβάνια που το κοσμούν και απολαύστε τη θέα που προσφέρει. Το Κάστρο σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη. Για την άνοδό σας στο λόφο του Κάστρου απόφυγε το τελεφερίκ, καθώς αν και όμορφο η διαδρομή που κάνει διαρκεί  γύρω στο ένα λεπτό, ενώ το εισιτήριό του κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ πήγαινέ-έλα, χρόνο που τρως και με το παραπάνω περιμένοντας στην ουρά για να βγάλεις εισιτήριο. Καλύτερα ανεβείτε με τα πόδια στο κάστρο (10-16 λεπτά) και απολαύστε όσο χρόνο θέλετε τη θέα κατά την άνοδό σας. Αν δε θέλετε να περπατήσετε τότε πάρτε το λεωφορείο. Η περιοχή γύρω από το κάστρο συνίσταται επίσης για όμορφους περιπάτους.

Στην πλευρά της Βούδα θα βρείτε επίσης τον Πύργο των Ψαράδων (Fishermen bastion), ο οποίος οφείλει το όνομά του στο γεγονός πως η συντεχνία των ψαράδων ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του στα μεσαιωνικά χρόνια. Ο πανέμορφος αυτός λευκός πύργος που περιτοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Μαγυάρων είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Βουδαπέστης και η θέα που προσφέρει είναι μια από τις ομορφότερες που θα βρείτε στην πόλη με το Δούναβη και την Πέστη να απλώνονται μπροστά στα πόδια σας.  Δίπλα στον πύργο αυτό θα βρείτε την Εκκλησία του βασιλιά Matthias.

Συνεχίζοντας και πάλι στην συνοικία της Βούδας, θα σας πρότεινα να ανεβείτε στον λόφο Gellért για μια όμορφη και λίγο πιο απαιτητική διαδρομή μέσα στη φύση και όμορφη θέα της πόλης. Στην κορυφή του λόφου θα βρείτε το φρούριο Citadella με το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Λουτρά- spa

Η Βουδαπέστη είναι διάσημη για τα πολλά ιαματικά λουτρά της, χάρη στις 118 φυσικές, θερμές πηγές που αναβλύζουν από το υπέδαφός της από τους ρωμαϊκούς χρόνους, γεγονός που της χάρισε τον άτυπο τίτλο «πόλη των σπα». Όπως είναι αναμενόμενο τα λουτρά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας των Ούγγρων. Σας συνιστώ λοιπόν ένθερμα να επισκεφθείτε ένα από αυτά και ιδίως το Gellért, ή το Széchenyi Thermal Bath (το μεγαλύτερο της Ευρώπης) που είναι τα πιο δημοφιλή. Κατά τη γνώμη μου μια μέρα στα λουτρά αξίζει τα 15 περίπου ευρώ που θα κληθείτε να δώσετε.

 Διασκέδαση

Όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή, η καρδιά της χτυπάει στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της πόλης. Εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια.

Η Βουδαπέστη φημίζεται επίσης για τα ιδιαίτερα  Ruin bars της. Παλαιότερο και διασημότερο είναι το Szimpla Kert που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε. Ένα πολύ ιδιαίτερο club που θα άξιζε να δείτε είναι το Instant με τα πολλά χρωματιστά και διαφορετικά μεταξύ τους δωμάτια που το καθένα παίζει διαφορετική μουσική.

Η πόλη διαθέτει επίσης πολλά Δωμάτια Απόδρασης (Escape rooms), καθώς αποτελούν Ουγγρική «εφεύρεση» και αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο.

Φαγητό – ποτό

Οι Ούγγροι αγαπούν πολύ την καυτερή (και μη κάποιες φορές) πάπρικα οπότε θα τη βρείτε σε πολλά φαγητά τους. Ακόμα φημίζονται για το καλής ποιότητας σαλάμι τους, το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό Pálinka (100% παραγόμενο από χυμό φρούτων) και τη σούπα Goulash που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Για ένα παραδοσιακό βαρύ σνακ δοκιμάστε το τηγανητό Lángos και για γλυκό το αγαπημένο kürtőskalács (chimney cake). Γενικά οι Ούγγροι έχουν στην κουζίνα τους διάφορες ενδιαφέρουσες σούπες πέραν της πασίγνωστης Goulash, όπως την πικάντικη ψαρόσουπα Halászlé.  Δημοφιλές κυρίως πιάτο είναι και το Lecsó. Από γλυκά δοκιμάστε το Rétes και τα Dobos, ή Eszterházy cakes.

Μια φθηνή και παραδοσιακή λύση για φαγητό στο κέντρο της πόλης που προσωπικά τίμησα είναι το εστιατόριο Drum Café. Για καφέ προτιμήστε το New York café με την εντυπωσιακή οροφή και τα νόστιμα γλυκά.

Tips

Πριν φύγετε για Βουδαπέστη κάνετε την έρευνά σας για το τι θέλετε να δείτε και φτάνοντας στο αεροδρόμιο της πόλης πάρτε τον χάρτη που παρέχεται δωρεάν, καθώς οι Ούγγροι μιλάνε ελάχιστα αγγλικά, ακόμα και οι νέοι, οπότε μην περιμένετε πολύ κατατοπιστικές οδηγίες από τους ντόπιους.

Μην ξεχάσετε να γυρίσετε μια ώρα πίσω τα ρολόγια σας φεύγοντας από Ελλάδα, καθώς στην Ουγγαρία δεν έχουν την ίδια ώρα με εμάς.

Αφιερώστε στην Βουδαπέστη περίπου 4 ημέρες για να την δείτε καλά.

Καλό ταξίδι!

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!