αιμοδοτώ

Αιμοδοτώ. Μία λέξη που μέσα της χωράει όλη τη ζωή. Το αίμα και η πράξη. Η πράξη του να δίνεις, να προσφέρεις κομμάτι του εαυτού σου πίσω στον κόσμο, στον άγνωστο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Κάθε σταγόνα αίματος και μία σταγόνα ζωής. Μεγαλειώδες. Κι όμως, τόσο απλό. Ο μικρός άνθρωπος μπορεί να χαρίσει ζωή μέσα από τη διαδικασία που λέγεται αιμοδοσία. Ίσως να έχουμε ακούσει γι’ αυτήν. Ίσως να είμαστε ήδη αιμοδότες και να έχουμε βιώσει το μεγαλείο της προσφοράς, της δυνατότητας να χαρίζουμε ζωή βγαλμένη από μέσα μας.

Η αιμοδοσία, όπως και η δωρεά οργάνων ή αιμοπεταλίων, έχει έρθει αντιμέτωπη με την άγνοια, τη δεισιδαιμονία και τον ανθρώπινο εγωκεντρισμό. Οι νέες γενιές όμως, εμείς, είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο· να γνωρίσουμε, να νικήσουμε κάθε φόβο που πηγάζει από την άγνοια και να γευτούμε τη χαρά της συλλογικότητας, της αδερφοσύνης με τον άγνωστο συνάνθρωπο.

Το Πανεπιστήμιο, πυρήνας σκέψης και γνώσης αποτελεί γι’ άλλη μια φορά το πιο γόνιμο έδαφος. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δρα μια Ομάδα που λέει «αιμοδοτώ» και το κάνει πράξη. Συναντήσαμε λοιπόν την Ειρήνη και τη Μαρία, φοιτήτριες Ψυχολογίας και εθελόντριες στην Ομάδα αιμοδοτώ, την Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του ΑΠΘ . Μας μίλησαν για την Ομάδα και για τη δράση της.

Η Ομάδα Αιμοδοτώ, όπως και η Ομάδα Προσβασιμότητας, γεννήθηκε μέσα από το μάθημα του Κοινωνικού Αποκλεισμού του κυρίου Μπαϊρακτάρη στο Τμήμα Ψυχολογίας. Μέσα από την αρχική Ομάδα, που λειτούργησε στα πλαίσια του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, αναδύθηκε η Ομάδα Αιμοδοτώ. Μετρά μόλις μερικούς μήνες λειτουργίας, η δράση της όμως και η ενεργός παρουσία της στο πανεπιστημιακό γίγνεσθαι έχει πλέον εδραιωθεί. Τα μέλη της είναι φοιτητές διαφόρων Τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, ενώ η Ομάδα είναι ανοιχτή προς όλους, φοιτητές και μη.

Ο στόχος της Ομάδας αιμοδοτώ είναι διμερής. Αφενός, η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την αιμοδοσία, η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια της συνείδησης του εθελοντή-αιμοδότη. Αφετέρου, η πραγματοποίηση αιμοδοσιών εντός του Πανεπιστημίου. Μέχρι στιγμής, στους λίγους μόλις μήνες ζωής της, η Ομάδα αιμοδοτώ έχει πραγματοποιήσει μία Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και δύο αιμοδοσίες. Η Ομάδα συνεχίζει τις ενημερώσεις εντός του Πανεπιστημίου ενώ από την πλευρά των φοιτητών υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Στην Ομάδα αιμοδοτώ, δεν υφίσταται ιεραρχία μεταξύ των μελών. Βασική αρχή αποτελεί η συλλογικότητα και η δημοκρατική λήψη αποφάσεων. Κάθε μέλος αναλαμβάνει αρμοδιότητες ελεύθερα, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του. Η ομάδα διεξάγει εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάποιες εκ των οποίων ανοιχτές στο κοινό. Παρόλο που, όπως επισήμαναν η Μαρία και η Ειρήνη, η ιδέα του εθελοντισμού δεν έχει καλλιεργηθεί επαρκώς στη συνείδηση των νέων, οι φοιτητές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ομάδας, ενημερώνονται και συμμετέχουν. Πολλοί φοιτητές μάλιστα, έγιναν για πρώτη φορά αιμοδότες στις αιμοδοσίες της Ομάδας αιμοδοτώ.

Τι μπορεί να αποτρέπει κάποιον από το να προσφέρει αίμα; Οι δύο εθελόντριες απάντησαν πως, εκτός από το έλλειμμα παιδείας σχετικά με τον εθελοντισμό και τα αντικειμενικά εμπόδια όπως τα προβλήματα υγείας, εκδηλώνεται ο φόβος ότι η αιμοδοσία μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό του αιμοδότη. Αυτό όμως, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα δεν ισχύει. Περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την αιμοδοσία μπορεί αν έχει κανείς από την Ομάδα αιμοδοτώ, τόσο στις ενημερωτικές συναντήσεις της Ομάδας, όσο και στις αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται, όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα ενημέρωσης σχετικά με την προσφορά αίματος, τη δωρεά οργάνων και αιμοπεταλίων. Οι αιμοδοσίες υποστηρίζονται από δημόσια νοσοκομεία, τα οποία μέχρι στιγμής με προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομάδας. Η Ομάδα ΑΙΜΟΔΟΤΩ όμως δεν είναι μόνη σε αυτήν την προσπάθεια. Συνεργάζεται με τη Θαλασσαιμία (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), Τη Λάμψη (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ME NEΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) .

Ρωτήσαμε τις δύο εθελόντριες ποιος ήταν ο λόγος που ασχολήθηκαν με την Ομάδα Αιμοδοτώ. Η Μαρία, όπως είπε, ξεκίνησε από περιέργεια, καθώς η ιδέα της αιμοδοσίας στο Πανεπιστήμιο της κίνησε το ενδιαφέρον. Μέσα από την Ομάδα συνειδητοποίησε τη σημασία της τακτικής αιμοδοσίας, ενώ την κέρδισε το συλλογικό πνεύμα της Ομάδας κι έτσι αποφάσισε να συνεχίσει ενεργά. Η Ειρήνη, ήδη αιμοδότρια πριν από τη συμμετοχή της στην Ομάδα Αιμοδοτώ, είχε ως κίνητρο την επιθυμία της να μεταδώσει το μήνυμα της σπουδαιότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ποια είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη επιτυχία της Ομάδας Αιμοδοτώ; Σύμφωνα με τις εθελόντριες, πρόκειται για μια Ομάδα που βασίζεται στα δικά της πόδια και στην ενέργεια, την προθυμία και την αγάπη των εθελοντών. Όσον αφορά το αποτέλεσμα της προσπάθειας, η ευαισθητοποίηση ακόμη κι ενός ανθρώπου παραπάνω, αποτελεί επιτυχία για την Ομάδα, καθώς η προσφορά αίματος από έναν άνθρωπο μπορεί να σώσει μια ζωή.

Σε προσωπικό επίπεδο, σύμφωνα με την Ειρήνη και τη Μαρία, το κέρδος της συμμετοχής έγκειται στη χαρά της προσφοράς και της συνεισφοράς στην κοινωνία, ενώ στα πλαίσια της ομάδας, η ανταλλαγή ιδεών, η συνεργασία και η εμπειρία της διοργάνωσης δράσεων προσφέρουν γνώση, νέες δεξιότητες και εφόδια στους εθελοντές.

Η συζήτηση αυτή αποτέλεσε τροφή για σκέψη. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι που προσφέρουν τον εαυτό τους , το αίμα, το χρόνο και τη δημιουργικότητά τους για τους συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη, φωτίζουν την πιο «ανθρώπινη» πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Δε γνωρίζουν σε ποιους ακριβώς προσφέρουν, γνωρίζουν όμως καλά πως με αυτή τη μικρή κίνηση της αιμοδοσίας, μπορεί να επιτευχθεί το μεγαλύτερο θαύμα, να κερδίσει ένας συνάνθρωπος τη μάχη και να παραμείνει στη ζωή. Κι ας μην ξεχνάμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, κάθε ένας μας μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή αίμα, αιμοπετάλια ή μόσχευμα. Γιατί να αναγνωρίσουμε την αξία της αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων όταν πια εμείς θα έχουμε ανάγκη; Γιατί να μη γευτούμε την χαρά της προσφοράς, του μοιράσματος; «Ζωή που δε μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη» και τι άλλο, αν όχι το αίμα, είναι ζωή;

Ας ενημερωθούμε για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων τώρα. Η Ομάδα Αιμοδοτώ είναι ανοιχτή προς όλους για ενημέρωση και συμμετοχή, όπως και η Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.) .
Στοιχεία Επικοινωνίας

Αιμοδοτώ:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/Aimodotw/info,

THΛΕΦΩΝΟ : 6981122949,

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ E-MAIL: aimodotw@gmail.com

Π.Ε.Ν.Ε.Α.:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/penea.gr,

WEBSITE: penea.gr,

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-2430560 ,

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ E-MAIL: penea.gr@gmail.com

ΛΑΜΨΗ:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/%CE%97-%CE%9B%CE%91%CE%9C%CE%A8%CE%97/281836270742?sk=info,

WEBSITE: lapsi.org,
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2310-943396 ,

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ E-MAIL: info@lampsi.org

ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ:

WEBSITE: http://www.thalasemia.gr/DB41192B.el.aspx

Ελίζα Βελλίδη

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.