Youthspark Challenge for Change: Η Ελληνίδα νικήτρια

Youthspark Challenge for Change 7

Με αφορμή το διαγωνισμό της Microsoft, YouthSpark Challenge for Change, που έληξε πριν λίγες μέρες, επικοινωνήσαμε με τη Νεφέλη Στεφοπούλου, τη μοναδική Ελληνίδα νικήτρια του διαγωνισμού.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η νεαρή Νεφέλη μας μιλά για τη ζωή της αλλά και για το project που υλοποίησε και το οποίο την οδήγησε σε αυτή την τόσο σημαντική νίκη.

Καλησπέρα Νεφέλη. Θερμά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή και τη νίκη σου στο διαγωνισμό. Ποια είναι, λοιπόν, η Νεφέλη Στεφοπούλου και τι κάνει στη ζωή της;

Είμαι 18 χρονών, κατάγομαι από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και μόλις τελείωσα τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αμφιταλαντεύομαι για το τμήμα σπουδών που θα δηλώσω και, έτσι, θα περιμένω τα αποτελέσματα πρώτα! Η κατεύθυνσή μου ήταν η Θεωρητική όποτε θα προτιμήσω μια από τις σχολές αυτού του πεδίου και ίσως στη Θεσσαλονίκη.

Ασχολίες! Φέτος τίποτα λόγω του περιορισμένου χρόνου μου… έχω κάνει, όμως, μαθήματα σύγχρονου χορού, με αρκετές βραβεύσεις σε διαγωνισμούς. Συνεπώς, ο χορός είναι κάτι πολύ αγαπημένο για εμένα!

Youthspark Challenge for Change 5

Ποιο ήταν το περιεχόμενο, ο σκοπός και το έπαθλο του διαγωνισμού της Microsoft;

H Microsoft διοργανώνει το διαγωνισμό Microsoft Youth Spark Challenge for Change, τα τελευταία τρία χρόνια, ο οποίος απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13-17 και 18-25 ετών. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων, που θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Το έπαθλο συμπεριλαμβάνει ένα χρηματικό ποσό και ένα ταξίδι με σκοπό την προσφορά εθελοντικής εργασίας.

Youthspark Challenge for Change 8

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό της Microsoft; Οι καθηγητές σου τι ρόλο έπαιξαν σε αυτό;

Όταν οι δάσκαλοί μας άκουσαν για το πρόβλημα νερού στο Ναϊρόμπι αποφάσισαν να συνεργαστούν, ώστε να επιφέρουν μια θετική αλλαγή στον κόσμο. Μαθητές και δάσκαλοι από το κέντρο ξένων γλωσσών Τhe School Master (Τρίκαλα, Ελλάδα) και από το Andover Middle School (Κάνσας, Η.Π.Α) συνεργάστηκαν προκειμένου να βρούν λύσεις για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του νερού στο Ναϊρόμπι. Όλοι οι μαθητές συμμετείχαμε σε πολλές μαθητικές δραστηριότητες τις οποίες κάποιος μπορεί να δει αν επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Project LINC, projectlinc.clubefl.gr.

Στο κέντρο ξένων γλωσσών μου, “The School Master”, αλλά και σε ένα σχολείο στην Αμερική ανακοινώθηκε η ύπαρξη του διαγωνισμού Microsoft YouthSpark Challenge for change από τους καθηγητές μας. Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι μαθητές αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος συμπληρώνοντας μια αίτηση και συνθέτοντας μια έκθεση με τις ιδέες μας. Υπήρξαν παγκοσμίως πολλές αιτήσεις και πραγματικά πολύ καλές συμμετοχές. Τολμώ να πω ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Συμπλήρωσα την αίτηση μου με ελπίδα και πίστη να κερδίσω για να συνεισφέρω κι εγώ με το δικό μου τρόπο, να αναδείξω τη δουλειά όλων όσων συμμετείχαν και κυρίως να βοηθήσω τα παιδιά και τους γονείς τους στα δύο σχολεία στην Κένυα.

Youthspark Challenge for Change 6

Τι είναι το Project LINC και πόσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;

Το Project LINC είναι ένα project στο οποίο έχουν συμμετάσχει 5 σχολεία και 3 ήπειροι και ξεκίνησε σαν μια μικρή ιδέα τον Ιανουάριο η οποία εξελίχθηκε σε αυτό το υπέροχο παγκόσμιο project.

Είναι ένα σχέδιο συνεργασίας για το οποίο έχουν δουλέψει περίπου 1.000 παιδιά. Είναι ένα project που μπορεί να διδάξει σε όλους μας ότι η συνεργασία κάνει θαύματα. Νιώθω πολύ τυχερή και περήφανη που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω και που με τη νίκη μου θα λειτουργήσω ως η πρεσβευτής όλου του Project LINC.

Επισκέφθηκες τα σχολεία που βοήθησες με την παροχή φίλτρων νερού στην Κένυα; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις δασκάλων/καθηγητών και μαθητών μετά την προσφορά που τους έκανες μέσα από το project;

Δεν έχω επισκεφθεί τα σχολεία, έχουμε μόνο μιλήσει μέσω Skype. Εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρω να τους επισκεφθώ. Δάκρυα χαράς και ελπίδας και πολλά χειροκροτήματα ήταν η αντίδραση τους όταν άκουσαν ότι κέρδισα. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή που θα μου μείνει αξέχαστη.

Είσαι μία από τους νικητές του διαγωνισμού. Πώς σε βοηθάει αυτή η νίκη ώστε να συνεχίσεις το εγχείρημά σου βοηθώντας τα παιδιά στα σχολεία της Κένυας;

Με αυτή τη νίκη έχω την ευκαιρία να λειτουργήσω ως η πρεσβευτής του Project αλλά και της Microsoft και θα επενδύσω το χρηματικό ποσό με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσω ακόμη περισσότερο τα δύο σχολεία στην Αφρική. Θα δώσω ένα μέρος των χρημάτων για να αγοράσω φίλτρα νερού για τις οικογένειες των παιδιών στα δύο σχολεία που συμμετείχαν στο Project LINC και θα διαθέσω ένα ποσό για να δημοσιευθεί ένα παραμύθι γραμμένο από μικρούς μαθητές του σχολείου των αγγλικών μου, τα κέρδη του οποίου θα δοθούν για την αγορά επιπλέον φίλτρων νερού. Μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες σχετικά με το παραμύθι στην ιστοσελίδα του Project LINC, projectlinc.clubefl.gr.

Youthspark Challenge for Change 2

Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον;

Η συμμετοχή μου σε αυτό το project ήταν ένα μάθημα ζωής για έμενα και η νίκη μου στο διαγωνισμό της Microsoft είναι το πρώτο σκαλοπάτι για να μπορέσω να συνεχίσω να προσφέρω τη βοήθειά μου σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Όπως λέω και στο βίντεο μου για το διαγωνισμό If you dream big, big things can happen“∙ όταν κάνεις όνειρα, ακόμη κι αν φαίνονται άπιαστα, με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά μπορούν να πραγματοποιηθούν. Το όνειρο μου ήταν και είναι να βοηθήσω αυτά τα μικρά παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό και τώρα θα γίνει πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε πολύ τη Νεφέλη Στεφοπούλου για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, δίνοντας έτσι κίνητρο και σε άλλους νέους ανθρώπους, που έχουν στόχο και όνειρο να αλλάξουν τον κόσμο και τις αρνητικές πλευρές του, να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην βοηθό αρχισυντάκτρια του Citycampus.gr, Ευγενία Πάταρα με τη μέθοδο των γραπτών ερωτήσεων και απαντήσεων.

Η συνέντευξη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του citycampus.gr. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ολόκληρης ή τμήματος χωρίς τη συναίνεση του citycampus.gr.

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.