Παρασκευή βράδυ μέσα στο Φεβρουάριο… στο Σύνταγμα… συναντήσαμε την Ιωάννα Φωτοπούλου, τον Σταύρο Καλεντερίδη και τον Δημήτρη Μπιτινή, τρεις από τους πρωταγωνιστές της πλατφόρμας YouRule, που πρόσφατα βραβεύθηκε από το Ίδρυμα Αγγελόπουλου – Clinton. Τι είναι το YouRule και γιατί μας αφορά όλους; Διαβάστε τη συζήτηση και θα απαντηθούν οι απορίες… Η συνέντευξη δόθηκε στον διαχειριστή του citycampus.gr Κωνσταντίνο Πολέμη.
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα στο Σύνταγμα… Σημαδιακό το σημείο συνάντησής μας. Παρουσιάστε μου το YouRule, πώς ξεκίνησε σαν ιδέα, τα στάδια από τα οποία περάσατε, την υποτροφία που πήρατε και ό,τι άλλο χρήσιμο θεωρείτε να μου πείτε.
Ιωάννα: Καταρχάς να πούμε ότι είμαστε ο Σταύρος, η Ιωάννα και ο Δημήτρης που θα έρθει σε λίγο. Και φυσικά αν και μακριά είναι πάντα εδώ μαζί μας ο Μάικ, η Νατάσα και ο Youssef. Η ιδέα για το YouRule ήρθε ξαφνικά. Δούλευα στα Βαλκάνια και είχα να δω τους γονείς μου στη Θεσσαλονίκη πολύ καιρό. Καθώς πήγαινα να τους δω, είχε πέσει ένα δέντρο στο δρόμο, είχε χαλάσει ένα φανάρι και καθυστέρησα τόσο, ώστε να μην προλάβω τελικά να τους δω. Ένιωσα πολύ εκνευρισμένη και σκέφτηκα ότι θα με διευκόλυνε να υπήρχε ένα μέρος όπου να μπορώ να κοινοποιώ το πρόβλημά μου. Δήμοι σαν τη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιοι, δεν μπορεί ο Δήμαρχος να έχει γνώση επί παντός επιστητού. Με μια ανάρτηση στο Facebook τι θα έβγαινε; Το ζήτημα ήταν να αναρτηθεί κάπου μαζί με μια προτεινόμενη λύση. Να υπάρχει ένα site στο οποίο να βλέπουν οι αρμόδιοι τα προβλήματα της περιοχής τους και να τα λύνουν. Γιατί σίγουρα υπάρχουν οι πολιτικοί που μπαίνουν στην πολιτική για το δικό τους καπρίτσιο και δεν ενδιαφέρονται για την κοινωνία των πολιτών, υπάρχουν όμως και αυτοί οι άλλοι με όρεξη για δουλειά. Σε αυτούς ελπίζουμε. Έτσι, λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα, μιας και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ένα μέρος όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να γράφει το πρόβλημά του και να προτείνει μια βέλτιστη λύση, πράγμα που θα τον κάνει μέρος της λύσης του προβλήματος.
Να τονίσουμε ότι το YouRule το κάνουμε εντελώς εθελοντικά, δεν πληρωνόμαστε. Στην αρχή χρειαζόμασταν funding για βασικά πράγματα, όπως για κατοχύρωση domain, δημιουργία της πλατφόρμας, web hosting, αγορά εξοπλισμού, όπως tablet και κάποια λειτουργικά έξοδα. Τελευταία μέρα της προθεσμίας κάναμε τα χαρτιά μας για το CGIU Aggelopoulos fellowship, γιατί θεωρούσαμε μέχρι τελευταία στιγμή ότι δεν ήμασταν έτοιμοι. Ωστόσο πότε νιώθει κανείς που κάνει κάτι καινοτόμο έτοιμος; Η υποτροφία θα μας παρείχε mentoring για ένα χρόνο και 10.000 ευρώ για να ξεκινήσουμε. Εξηγήσαμε λοιπόν στην επιτροπή που μας πήρε την συνέντευξη ότι με το YouRule ενισχύουμε τη συμμετοχικότητα, την κοινωνική ένταξη και την ενσωμάτωση. Τους άρεσε η ιδέα, πήγαμε και στην Αμερική να την παρουσιάσουμε. Τα είχαμε καταφέρει. Κερδίσαμε την υποτροφία και το mentoring από την καθηγήτρια Holly Sargent.
Ξεκινήσαμε την δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας (beta testing) τον Οκτώβριο που μας πέρασε. Δεν την έχουμε διαφημίσει ακόμα την υπηρεσία που προσφέρει το YouRule, γιατί δεν είμαστε ακόμα απόλυτα έτοιμοι. Διότι δεν είμαστε ένα απλό startup. Έχουμε να κάνουμε με την κοινωνία των πολιτών, με διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης. Μπαίνουμε στα παπούτσια αυτών που λύνουν προβλήματα, γινόμαστε μέτοχοι της διαδικασίας λύσης, κάτι που δεν υπήρχε σαν νοοτροπία στην Ελλάδα μέχρι τώρα.
Έτσι, καθώς το YouRule ανήκει έμπρακτα σε όλους μας και άρα πρέπει να αρέσει σε όλους μας καθώς θα χρησιμοποιείται από ένα πολύ μεγάλο μερίδιο του κόσμου πρέπει να είναι τελείως έτοιμο πριν αρχίσει να διαφημίζεται. Γι’ αυτό και ζητάμε από τους πολίτες την γνώμη τους για να το κάνουμε έτοιμο όλοι μαζί.
Συγχαρητήρια για την επιτυχία σας. Ποια ακριβώς είναι η δράση του YouRule; Αποσκοπεί κυρίως στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τον πολίτη;
Ιωάννα: Κυρίως αφορά προβλήματα δημόσιας διοίκησης σε τοπικό επίπεδο: Δήμους και Περιφέρειες. Μπορεί το YouRule να συμβουλεύσει μελλοντικά και μεγαλύτερα όργανα, όπως πχ την Κυβέρνηση μέσω των πολιτών πάντα γιατί οι πολίτες είναι το YouRule, αλλά στοχεύει αρχικά να βελτιώσει τις Περιφέρειες και τους Δήμους μας. Το παραλληλίζουμε με τα ΚΕΠ: διαφανής συναλλαγή με το δημόσιο. Έτσι, το YouRule λόγω της ανωνυμίας που παρέχει στους χρήστες ως προς την αναφορά των προβλημάτων προσφέρει διαφανή “συνδιαλλαγή” με την τοπική ηγεσία. Στο YouRule είμαστε όλοι ίσοι σαν χρήστες, αναδεικνύεται το πρόβλημα και όχι ο άνθρωπος πίσω από το πρόβλημα. Εγώ, εσύ, ο Σταύρος, ο Πρωθυπουργός, ο Πατριάρχης, είμαστε όλοι ίσοι.
Το πόσο σωστά δομημένη είναι μια κοινωνία φαίνεται από το πόσο αποτελεσματικά επικοινωνεί ο πολίτης με την κάθε αρμόδια αρχή. Αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί στη σημερινή εποχή. Για παράδειγμα, ένας πολίτης ξεκινάει μια μέρα να πάει σε μια δημόσια υπηρεσία να αναφέρει ένα πρόβλημα, χάνει χρόνο και χρήματα από την εργασία του για τη μετακίνηση και ενδεχομένως, όταν φτάσει, να μην βρει τον αρμόδιο υπάλληλο, να το πει σε κάποιον άλλο που θα ξεχάσει να μεταβιβάσει το πρόβλημα και έτσι θα χρειαστεί να ξαναμετακινηθεί για δεύτερη ή και για τρίτη φορά. Το YouRule σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις την αναφορά από το σπίτι σου δωρεάν και ανώνυμα.
Είστε δηλαδή ο μεσάζων ανάμεσα σε πολίτη και δήμο;
Σταύρος: Ο διεκπεραιωτής θα έλεγα.
Ασκείτε και λίγο πίεση;
Ιωάννα: Ασκούμε και πίεση όχι σαν Ιωάννα και Σταύρος, αλλά σαν μια online βιβλιοθήκη γνώσης. Τα προβλήματα μέχρι να λυθούν θα φαίνονται pending για το συγκεκριμένο Δήμο. Ασκούμε δηλαδή την ιδιότητα του πολίτη καθημερινά. Τόσο απλά και τόσο φυσιολογικά. Απλά τώρα το κάνουμε μέσω internet.
Και έτσι κερδίζει και ο Δήμος;
Ιωάννα: Ακριβώς! Βασική δράση του YouRule είναι να παρέχει μια ουσιαστική και διαφανή επικοινωνία μεταξύ του πολίτη και του τοπικού άρχοντα. Ουσιαστικά το YouRule είναι το πρώτο εργαλείο δημοκρατίας, ο πολίτης γίνεται συμμέτοχος της δημοκρατίας, δίνουμε βήμα σε όλους τους πολίτες να μιλήσουν. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Ένας χρήστης από το Δήμο Παπάγου – Χολαργού ανέφερε σαν πρόβλημα τις πολλές ελιές που έχει ο δήμος, των οποίων οι καρποί πέφτουν στο δρόμο και τα πεζοδρόμια και πάνε χαμένοι και λερώνουν ταυτόχρονα. Ο ίδιος χρήστης πρότεινε να μαζεύει ο δήμος τις ελιές και να τις δίνει δωρεάν στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Στη συνέχεια ένας άλλος χρήστης πρότεινε να πάρουν οι πολίτες τα εργαλεία από το Δήμο και να μαζέψουν τις ελιές μόνοι τους… Ένας τρίτος πρότεινε να μπουν στη διαδικασία και τα σχολεία της περιοχής με σκοπό τη βιωματική μάθηση των παιδιών από τη συλλογή καρπών.
Στο εξωτερικό υπάρχει κάτι αντίστοιχο, εννοώ μια αντίστοιχη πλατφόρμα σαν το YouRule;
Ιωάννα: Όχι, υπάρχουν πλατφόρμες στις οποίες αναφέρεις κάποιο πρόβλημα, πχ συγκοινωνιακής φύσης, αλλά δεν προτείνεις και λύση ταυτόχρονα.
Γιατί πιστεύετε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο αυτονόητα πράγματα όπως η επικοινωνία δήμου και πολίτη να χρειάζονται διαμεσολάβηση;
Ιωάννα: Mail επικοινωνίας με τους πολίτες έχουν όλοι οι Δήμοι και αυτό πρέπει να ακουστεί. Απλά αυτή η διαδικασία δεν είναι απόλυτα διαφανής όπως είναι η διαδικασία που προσφέρει το YouRule και όπως αποδεικνύεται δεν είναι και τόσο αποτελεσματική.
Σταύρος: Όντας μια ουδέτερη αρχή αφενός έχεις διαφάνεια και αφετέρου εξασφαλίζεις την έκθεση των προβλημάτων. Δεν έχεις να κάνεις με μια κλειστή επικοινωνία, το πρόβλημα φανερώνεται, εκτίθεται και ενημερώνεται ο κόσμος και η κοινωνία. Ειδικά αυτό μπορεί να συμβεί με επιτυχία σε πιο κλειστές κοινωνίες και μέσα από μια ανεξάρτητη αρχή και όχι ένα κλειστό δίαυλο επικοινωνίας, που είναι στεγανός, ελέγχεται και επηρεάζεται. Αλλιώς μπορεί να εκφράσει και να προωθήσει ένα θέμα μια πλατφόρμα διάχυτη στον κόσμο και αλλιώς ένα «δεν γίνεται» και λήγει το θέμα και εξαφανίζεται και απογοητεύεται ο πολίτης. Η πλατφόρμα είναι μακριά από την πολιτική.
Ιωάννα: Και επιπλέον το YouRule θα βοηθάει και τους Δήμους, θα γίνεται σύμβουλός τους, καθώς θα τρέχει στατιστικές αναλύσεις επίλυσης προβλημάτων και θα προτείνει και παρεμβάσεις. Δεν θέλουμε να είμαστε απέναντι στους Δήμους ή να δημιουργήσουμε κόντρες. Φτιάξαμε αυτή την πλατφόρμα, για να λύσουμε προβλήματα και όχι για να δημιουργήσουμε διαχωριστικές γραμμές. Έχει αρκετές η ελληνική κοινωνία, δεν χρειαζόμαστε ακόμα μία. Δεν είναι ζήτημα να πάρεις το μέρος των πολιτών ή το μέρος της διοίκησης, το ζήτημα είναι να γεφυρώσεις αυτό το χάσμα.
Δημήτρης: Είναι διαφορετικό να στέλνεις ένα mail στο δήμο και να ζητάς λύση, καθώς δεν του δίνεις ιδέα πώς να λύσει το πρόβλημα. Στο YouRule η κοινωνία μιλάει για το πρόβλημα και προτείνει λύσεις. Οι πολίτες δεν κατηγορούν αλλά προτείνουν. Το YouRule είναι μια εύκολη πλατφόρμα που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει από το σπίτι του και περνάει έτσι από τη φάση της απλής διαμαρτυρίας στην εποικοδομητική λύση. Το διαδίκτυο και τα αντίστοιχα site κάνουν τη δημοκρατία πιο άμεση και πιο αποτελεσματική.
Η τάση σήμερα είναι η σύγκλιση των κρατών προς την παγκόσμια διακυβέρνηση. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες εκχωρούν μερίδιο από τα εθνικά τους, τα κυριαρχικά τους και τα οικονομικά τους δικαιώματα προς αυτό που αποκαλείται παγκόσμιο χωριό. Εσείς δράτε αντίθετα; Επιστρέφετε την κυριαρχία ξανά προς το λαό;
Σταύρος: Υπάρχει ένα τεράστιο ιδεολογικό ζήτημα, αυτό της συμμετοχής των πολιτών. Έχει να κάνει ξεκάθαρα με τη δημοκρατία. Έχει να κάνει με μια πραγματικότητα που είναι δεδομένη και αυτή είναι μια όντως αμεσότερη σχέση του ανθρώπου με το διαδίκτυο. Νομίζω πως τα πράγματα μας οδηγούν σε μια κοινωνία στην οποία μπορείς να μαθαίνεις τα πάντα και να επικοινωνείς άμεσα και γρήγορα. Δύσκολα θα αλλάξει αυτή η πορεία. Το θέμα είναι κυρίως οι πολίτες να έχουν λόγο εκεί, να μην υπάρχουν κάποιες εταιρείες που θα βγάλουν τον πολίτη έξω, να μην δρουν μόνο οι κυβερνήσεις, να μην είναι μόνο η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και η ηλεκτρονική δημοκρατία. Το YouRule δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει και να επηρεάζει με έναν τρόπο που δεν τον είχε ποτέ. Η δυνατότητα αυτή να συμμετέχει ο πολίτης τοιουτοτρόπως του δίνει και μια πολιτική παιδεία, μια παιδεία ευαισθητοποίησης και σύνδεσης με τα κοινά, την αίσθηση ότι μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα μέσα από πανίσχυρα εργαλεία. Αυτά είναι εργαλεία που καθιστούν έναν πολίτη δυνατότερο στη δημοκρατία. Δεν αρκεί μόνο η συμμετοχή σε μια εκλογική διαδικασία, για να θεωρείσαι ενεργός πολίτης. Η ενισχυμένη δημοκρατία έρχεται με τον καιρό. Με άλλα λόγια στο κομμάτι του διαδικτύου, στο παγκόσμιο χωριό, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι συμμετέχει και ο πολίτης και ότι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα πράγματα και αυτός.
Δημήτρης: Στην πλατφόρμα του YouRule δεν ακούς τη λέξη κράτος και κόμμα γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα ενός ανθρώπου ή ενός θεσμού. Το YouRule είναι αλήθεια εγχείρημα όλων των πολιτών. Δεν μπορείς να αποκλείσεις από το YouRule το ποια προβλήματα θα λυθούν. Όσα προβλήματα αναφερθούν, θα λυθούν απλούστατα, γιατί μπορούν όλοι διαφανέστατα να συνεισφέρουν. Προφανώς και μας ενδιαφέρει τι κάνει το κράτος, γιατί όλοι ζούμε σε ένα κράτος και σαν πολιτικός επιστήμονας πιστεύω ότι το κράτος εξακολουθεί να είναι το κραταιό σύστημα διακυβέρνησης. Η άμεση δημοκρατία, ωστόσο, που προσπαθούμε να ενισχύσουμε με το YouRule δεν έχει να κάνει με τα κράτη. Το YouRule θα δουλεύει παράλληλα με το κράτος, τη διπλωματία και την οικονομία.
Ενδιαφέρουσα φιλοδοξία έχετε για το YouRule. Ωστόσο, ενώ αρχικά ήμουν πεπεισμένος ότι θα σας βρω σε .com σας βρήκα τελικά σε .gr. Ποια θέλετε να είναι η εμβέλειά σας;
Ιωάννα: Θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάποια βαριά βιομηχανία να προσφέρει και να εξάγει στο εξωτερικό. Πιστεύουμε πως η δημοκρατία θα μπορούσε να είναι αυτή η βαριά βιομηχανία. Υπάρχει μια διεθνής διένεξη; Η Ελλάδα θα μπορεί να πηγαίνει και να διευθετεί τα πράγματα ως προς την δημοκρατία. Έχουμε τα εχέγγυα, τους χώρους, τα μυαλά, ώστε να κάνουμε τη δημοκρατία το brand της χώρας μας. Με αυτό το σκοπό ξεκίνησε το YouRule. Και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξεκινήσει αυτή η πρωτοβουλία από την Ελλάδα. Με καμία εθνικιστική διάθεση δεν το λέω αυτό. Το λέω με τη συνείδηση ότι η δημοκρατία μπορεί να γίνει το brand της χώρας μας, αλλά μια αληθινή δημοκρατία, όχι η ολιγαρχία που έχουμε σήμερα και που καπηλεύεται το όνομα της δημοκρατίας.
Άρα, πιστεύετε ότι έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας;
Ιωάννα: Σίγουρα. Δεν ψηφίζουμε τους ανθρώπους που θέλουμε καταρχάς. Ψηφίζουμε κομματικούς υποψηφίους, κόμματα και όχι ανθρώπους. Το ότι αναγκάζομαι να ψηφίσω κάποιον κομματικό υποψήφιο δεν είναι και απαραίτητα δημοκρατικό.
Δημήτρης: Το πολίτευμα που έχουμε αποκλείει ένα μεγάλος μέρος της κοινωνίας που μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν το κάνει, γιατί κάθε τέσσερα χρόνια βρίσκει κάποιον άλλον να του λύνει τα προβλήματά του εθελοτυφλώντας ή μη. Προφανώς η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν είναι αποδοτική. Με την τεχνολογία μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα. Η καλύτερη διαφήμιση για το YouRule είναι η ίδια η πραγματικότητα: θα αρχίσει να δουλεύει και τα προβλήματα θα λύνονται.
Ιωάννα: Σιγά – σιγά μπαίνουν οι Δήμοι στο YouRule. Θα αναρτήσουμε και έναν χάρτη που θα απεικονίζει το πλήθος των προβλημάτων ανά Δήμο και πόσα από αυτά έχουν λυθεί. Το YouRule θα είναι μια πλατφόρμα που συνεχώς εξελίσσεται.
Σημαντική διαπίστωση που κάνω είναι ότι εργάζεστε ομαδικά. Αλήθεια, η ομάδα σας πώς συγκροτήθηκε; Γνωριζόσασταν και από πριν το YouRule; Πώς διοικείται η ομάδα; Πώς λύνετε τις διαφωνίες σας;
Ιωάννα: Η βασική ομάδα είμαστε πέντε άτομα, οπότε δεν έχουμε ισοψηφία ποτέ. Πάντως τα προβλήματά μας τα λύνουμε, γιατί έχουμε τεράστιο το αίσθημα ευθύνης. Όπως είπα και πριν, το YouRule δεν ανήκει σε εμάς αλλά στον κόσμο που έχει εγγραφεί σε αυτό και έτσι δεν έχουμε δικαίωμα να πάμε προς τα πίσω. Τώρα, ποιος κάνει κουμάντο; Κουμάντο κάνει ο καθένας από εμάς στο project που αναλαμβάνει. Πολλές φορές, πάντως, αισθανόμαστε ότι τρέχουν τόσο πολύ οι εξελίξεις που δεν έχουμε χρόνο για να διαφωνήσουμε.
Για την ιστορία της παρέας, εγώ και η Νατάσσα γνωριζόμασταν και από πριν. Συμμετείχαμε σε μια άλλη δράση, της πρότεινα να δουλέψει και για το YouRule και ξεκινήσαμε. Τον Mike τον γνωρίσαμε στην υποτροφία του CGIU. Έπειτα, μέσα από κάποιες άλλες δράσεις γνωρίσαμε το Σταύρο, ο οποίος χρειαζόταν σαν πολιτικός αναλυτής να δίνει το θεωρητικό υπόβαθρο της προσπάθειας. Στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμασταν έναν άνθρωπο που να γνωρίζει τα social media και έναν ειδικό στο funding. Βάλαμε έτσι δυο αγγελίες για δυο interns και έτσι βρήκαμε το Δημήτρη και το Youssef.
Αλήθεια, πώς χρησιμοποιείτε τα social media;
Δημήτρης: Τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είμαστε στα social media. Τώρα ξεκινάμε και το Linkedin. Το Facebook είναι ένα εργαλείο, το αν θα γίνει όπλο για το καλό ή όπλο για το κακό επαφίεται στο χρήστη ξεκάθαρα. Μέσα από το Facebook θα πάρουμε την ανατροφοδότηση που χρειαζόμαστε για να βελτιωθούμε.
Με δυο λόγια, ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του YouRule;
Ιωάννα: Μας ρωτάει πολύς κόσμος γιατί να χρησιμοποιήσω το YouRule; Η απάντηση είναι γιατί το YouRule είναι μια πλατφόρμα που σου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστείς και να μην τα κρατήσεις μέσα σου, να στύψεις το μυαλό σου να βρεις μια λύση, να γίνεις μέλος μιας ιντερνετικής κοινότητας που δεν έχει να κάνει με τίποτα ρηχό παρά με την πραγματική σου ζωή και την κοινωνία σου.
Ευχαριστώ πολύ για την συνάντηση και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε.
Δημήτρης – Ιωάννα – Σταύρος: Και εμείς ευχαριστούμε!
* * *
Η συνέντευξη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του citycampus.gr. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ολόκληρης ή τμήματος χωρίς τη συναίνεση του citycampus.gr.
Εγγραφείτε στην πλατφόρμα του YouRule!
Βιογραφικά των μελών του YouRule που συμμετείχαν στη συνέντευξη
Η Ιωάννα Φωτοπούλου είναι μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ειδική σε θέματα ενέργειας και μεταπτυχιακό στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασχολείται ενεργά με την επαναδημιουργία της Κοινωνίας των Πολιτών από το 2008. Για την κοινωνική της δράση κατά της διαφθοράς έχει επιβραβευτεί κατά καιρούς από πολλούς παγκόσμιους οργανισμούς όπως το One Young World και το Clinton Global Initiative (CGIU). Μεγάλη της αγάπη είναι πάντα το ποδόσφαιρο.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης είναι διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος με σπουδές σε Ελλάδα και Η.Π.Α. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, της Δημοκρατίας Ιδεών (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και Δημοκρατίας). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ενώ ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας, αρθρογραφεί, και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Ο Δημήτρης Μπιτινής είναι διεθνολόγος- οικονομολόγος, απόφοιτος Δ.Ε.Σ-ΠΑ.ΠΕΙ και κατέχει τίτλο MSc στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική από το Δ.Ε.Ο.Σ- Ο.Π.Α. Αναγνώριση στην ακαδημαϊκή του καριέρα αποτέλεσε η δημοσίευση άρθρου του σε επιστημονικό περιοδικό. Ενδιαφέροντα του Δημήτρη είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η διεθνής πολιτική και η πολιτική επιστήμη εν γένει.
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537
Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/
Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας
http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register
Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/
Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr