Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Lola Duenas, Pablo Pineda, Isabel Garcia Lorca

Σενάριο/σκηνοθεσία: Antonio Naharro, Alvaro Pastor

Ο ισπανικός κινηματογράφος παρουσιάζει την αληθινή ιστορία του Pablo Pineda, του πρώτου ανθρώπου με Σύνδρομο Down, που κατάφερε να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο και να εργαστεί φυσιολογικά.

Στην ταινία ο ίδιος ο Pineda, μας προβάλλει τη ζωή του. Βλέπουμε τη καθημερινότητά του στην κοινωνική υπηρεσία της Σεβίλλης, όπου και εργάζεται, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, καθώς και την αγάπη του για τη συνάδελφό του Laura, η οποία δημιουργεί μια γερή φιλία και στη συνέχεια ερωτεύεται το συνάδελφό της.. Η σχέση των δύο ανθρώπων δέχεται έντονη κριτική τόσο από το εργασιακό, όσο και από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ωστόσο, οι ήρωες αψηφούν τα αιχμηρά λόγια των γύρω τους και συνεχίζουν τη σχέση τους.

Πρόκειται για άτομα εντελώς διαφορετικά. Ο θεατής αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με Σύνδρομο Down να συνάπτει ερωτική σχέση με μια γυναίκα όπως η Laura. Μια γυναίκα γοητευτική, δυναμική αλλά και τόσο μόνη, που ξοδεύει τον εαυτό της στη νυχτερινή διασκέδαση και τις εφήμερες σχέσεις. Είναι τόσο απλό… η ίδια έχει ανάγκη από μια ζεστή αγκαλιά, από στοργή και αγάπη και ο Pablo έχει πολλά αποθέματα. Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του δέχεται τη στήριξη της οικογένειάς του, σε αντίθεση με την Laura που δεν γνώρισε ποτέ της οικογένεια…

Παράλληλα με την ιστορία των δύο πρωταγωνιστών, παρακολουθούμε την καθημερινότητα άλλων ατόμων με Σύνδρομο Down, που δεν είχαν την ίδια τύχη με τον Pablo. Πρόκειται για μια καθημερνότητα δύσκολη και σκληρή γιατί οι οικογένειες, αλλά και η κοινωνία συμπεριφέρονται στα άτομα αυτά σαν να είναι παιδιά. Τους απαγορεύεται να συνάψουν σχέσεις, καταπιέζοντας τα συναισθήματά τους για το αντίθετο φύλο, δεν μπορούν να κυκλοφορούν μόνα τους, να διασκεδάζουν και να κάνουν ό,τι οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους. Κάτι τέτοιο μας κάνει να σκεφθούμε πόσο άδικες είναι μερικές καταστάσεις. Ίσως αυτά τα άτομα να στερούνται τη μέση νοημοσύνη, αλλά ξεχειλίζουν από συναισθήματα και είναι δοτικά με τους οικείους τους. Πρόκειται για άτομα χαρισματικά με έντονα ανεπτυγμένη τη δημιουργικότητά τους…

Οι A. Naharro και A. Pastor, καταφέρνουν να συγκινήσουν το κοινό και να το ευαισθητοποιήσουν σχετικά με το θέμα, που ακόμα και στη σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα και ψυχρότητα.

Όπως αντιλαμβανόμαστε από την ταινία, η διαφορετικότητα δεν αποτελεί κριτήριο για την απόρριψη αυτών των ανθρώπων, ούτε για την αποκοπή τους από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Οι φαινομενικά ασύμβατοι μεταξύ τους άνθρωποι, ίσως είναι εν τέλει και αυτοί που ταιριάζουν περισσότερο. Η ομορφιά της ψυχής και η ευγένεια του πνεύματος είναι τελικά αυτά που μετρούν πέρα από οτιδήποτε άλλο και μπορούν να κάνουν τον συνάνθρωπο να νιώσει ξεχωριστός.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι η φιλία και ο έρωτας δε δέχονται περιορισμούς και δε μπορούν να τιθασσευτούν από τους φραγμούς που θέτει η κοινωνία. Πρόκειται για έννοιες που υπολογίζουν μόνο το συναίσθημα και όχι τον περιορισμό.

Η επικριτική κοινωνία στήνει στο τοίχο το φαινομενικά παράταιρο, το αταίριαστο, γιατί στην ουσία είναι αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει. Γιατί πιο εύκολα μπαίνουμε στη διαδικασία του ψόγου, παρά της κατανόησης…

Ας κοιτάξουμε λοιπόν ενδότερα, ας αποβάλουμε κάθε διάθεση περιθωριοποίησης των ανθρώπων που διαφέρουν από εμάς. Ας αντιληφθούμε ότι όταν οι ψυχές ακουμπούν, το διαφορετικό γίνεται οικείο. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι μεταξύ μας διαφορές είναι και αυτές που τελικά φέρνουν την αρμονία…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!