Website Background

Website Background: Tips για το σωστό σχεδιασμό του 

του Στέλιου Αμπατζίδη 

Ένα από τα θετικά στοιχεία της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι η ψηφιοποίηση σχεδόν όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Ειδικότερα, πολλές επιχειρήσεις, την περίοδο που ήταν κλειστές, κατέφυγαν στην χρήση του ηλεκτρονικού καταστήματος (eshop και της ιστοσελίδας τους.

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως οι ιστοσελίδες κατέστησαν μέρος της καθημερινότητάς μας είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των πελατών. Για αυτό και παρατηρείται πως σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα φόντα της ιστοσελίδας μιας επιχείρησης. Συνεπώς, αξίζει να σημειωθεί πως η ιστοσελίδα είναι πολύ σημαντική όχι μόνο όσον αφορά το περιεχόμενο αυτής, αλλά και ως προς το σχεδιασμό και τη διακόσμηση της. Για αυτό το λόγο, θα αναφερθούμε στα μυστικά, τα οποία μπορούν να μεταμορφώσουν την κάθε ιστοσελίδα, μέσω της χρήσης ενός καλαίσθητου και λειτουργικού φόντου.

Website Backgrounds

Αρχικά, τα φόντα μιας ιστοσελίδας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα φόντα τύπου σώματος και τα φόντα τύπου περιεχομένου. Επίσης, υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ τους.

Τα φόντα τύπου σώματος (Background τύπου body)

Το background τύπου body είναι αυτό, που καταλαμβάνει όλη την οθόνη. Τέτοιο μπορεί να είναι μια εικόνα, γραφικά, ή ακόμα και ένα μια απλή χρωματισμένη επιφάνεια. Πολλές φορές, μάλιστα, αυτό το background είναι λευκό, ειδικά σε μια πιο μινιμαλιστική σχεδίαση.

Tα φόντα τύπου περιεχόμενου (Background τύπου content)

Το background τύπου content είναι αυτό που δεν αξιοποιεί ολόκληρη την οθόνη, αλλά πλαισιώνει το περιεχόμενο της σελίδας. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι γραφικά πλαίσια, εικόνες, ή και γραφικά. Ο λόγος για την επιλογή ενός τέτοιου background, είναι επειδή βοηθάει στη σωστό σχεδιασμό, στη σωστή ιεράρχηση και στη σωστή κατασκευή της ιστοσελίδας και στον διαχωρισμό και καταμερισμό μεταξύ των διαφορετικών τομέων της.

Μυστικά για το άριστο φόντο μιας ιστοσελίδας

Από τη στιγμή που τα δύο βασικά είδη του φόντου μίας ιστοσελίδας έγιναν γνωστά, ήρθε η στιγμή για τη δημιουργία ενός άριστου φόντου αυτής. Τα παρακάτω αποτελούν τα μυστικά βελτιστοποίησης αυτών των ειδών φόντου:

  1. Χρήση σωστής χρωματικής παλέτας

website backgroundΤα χρώματα, που θα χρησιμοποιηθούν, παίζουν σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση της ιστοσελίδας. Μια λάθος επιλογή μπορεί να αποτρέψει τους επισκέπτες από το να παραμένουν και να την εξερευνήσουν. Για το λόγο αυτό, πρέπει να επιλεχθούν συμπληρωματικά χρώματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περιηγητών βλέποντάς τα. Μια καλή ιδέα είναι οι αντιθέσεις. Φυσικά, κάθε χρωματική επιλογή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την εικόνα, που θέλει να έχει η επωνυμία της επιχείρησης.

  1. Όχι στις φορτωμένες Εικόνες

Eιδικά στην περίπτωση, ενός background τύπου body, είναι πολύ σημαντικό να επιλεχθεί μια εικόνα, που δε θα κουράζει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Μια εικόνα με πολλές πληροφορίες δυσχεραίνει το συνδυασμό με άλλα γραφικά στοιχεία και κείμενο. Στόχος είναι να περαστεί το μήνυμα με απλό τρόπο, διατηρώντας και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού.

  1. Χρήση ευανάγνωστης γραμματοσειράς

Γενικά, πάνω στο website background είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να τοποθετηθούν και κάποιες επικεφαλίδες. Για αυτές, χρειάζονται ευανάγνωστες γραμματοσειρές. Επιπλέον, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα την προβάλουν σε συσκευές με οθόνες διαφορετικών διαστάσεων. Το επιθυμητό είναι να μπορεί ο χρήστης να διαβάσει το κείμενο είτε από τον υπολογιστή του, είτε από το κινητό του τηλέφωνο.

  1. Χρήση κινούμενων στοιχείων

Μια από τις τελευταίες τάσεις στο σχεδιασμό ιστοσελίδας είναι η χρήση των κινούμενων γραφικών. Η συγκεκριμένη τεχνική, προσελκύει το ενδιαφέρον των χρηστών και τους οδηγεί να βλέπουν στα σημεία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, τα κινούμενα στοιχεία δεν θα πρέπει να είναι παρά πολλά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κλέψουν την παράσταση και να χαθεί το περιεχόμενο που έχει σημασία.

  1. Αξιοποίηση της χρήσης της γεωμετρίας για οπτικό ενδιαφέρον

Αν ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας είναι απλός, τότε αυτό θα πρέπει αντικατοπτρίζεται και στο φόντο. Σε αυτήν την περίπτωση, αντίθετα χρώματα που ταιριάζουν μεταξύ τους και χρήση της γεωμετρίας, τραβάνε το βλέμμα του αναγνώστη.

Συμπερασματικά, η χρήση μιας ιστοσελίδας είναι σημαντική, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, που περιλαμβάνει, αλλά και ως προς το σχεδιασμό αυτής. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά οι προαναφερθείσες τεχνικές, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο κομμάτι του website background.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!