tips για να βρεις την πρώτη σου δουλειά

Η πρώτη σου εργασία: 5+1 tips για να τη βρεις!

της Ελίντα Μυφτάρι

Έχοντας πλέον πάρει το πτυχίο σου δεν έχεις παρά να χαρείς, αφού πέτυχες έναν ακόμη στόχο σου. Το επόμενο βήμα είναι να ψάξεις για την πρώτη σου εργασία. Το βήμα αυτό ίσως να σου φαντάζει βουνό γιατί δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις. Το παρόν άρθρο, ήρθε για να σε βοηθήσει και να σε κατευθύνει στην προσπάθειά σου αυτή. Ορίστε, λοιπόν, 6 tips για το πως να βρεις την πρώτη σου δουλειά.

Μην πανικοβάλλεσαι αν δεν ξέρεις ακόμη το επάγγελμα των ονείρων σου.

Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν από μικρή ηλικία τι θέλουν να γίνουν στην ζωή τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αν δεν ξέρεις θα πρέπει να πανικοβληθείς. Ξεκίνα με κάτι που σε ενδιαφέρει και στην πορεία θα ανακαλύψεις με τι πραγματικά θέλεις να ασχοληθείς. Άλλωστε η πρώτη σου δουλειά δεν σημαίνει ότι θα είναι και η μόνιμη, είναι ένα ξεκίνημα για να ανακαλύψεις τι σου αρέσει και τι όχι.

Δημιούργησε ή ανανέωσε το προφίλ στου στο LinkedIn

Το να δημιουργήσεις ένα προφίλ στο LinkedIn ή να ανανεώσεις το υπάρχον, είναι ένα εξαιρετικό βήμα. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις τι να συμπεριλάβεις στο διαδικτυακό σου βιογραφικό, μπορείς να ξεκινήσεις προσθέτοντας κάποια μαθήματα του κύκλου σπουδών σου, εργασίες, σεμινάρια, κάποια βράβευση αν έχεις πάρει, εθελοντικές δράσεις, την πρακτική άσκηση και την Erasmus εμπειρία αν έχεις κάνει. Επιπλέον, καλό θα ήταν να επισημάνεις κάποιες δεξιότητες τις οποίες έχεις και να προσθέσεις στο εισαγωγικό μέρος, μια περιγραφή του αντικειμένου με το οποίο θα ήθελες να ασχοληθείς μελλοντικά. Τέλος, μην περιμένεις να αποφοιτήσεις για να δημιουργήσεις το προφίλ σου στο LinkedIn, όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τόσο το καλύτερο, καθώς θα έχεις την ευκαιρία να εξοικειωθείς με την πλατφόρμα αλλά και να μεγαλώσεις τη λίστα των επαφών σου.

Ήξερες ότι

Το 87% των εργοδοτών χρησιμοποιούν το LinkedIn για να βρουν νέους υποψηφίους, πράγμα που κατατάσσει το LinkedIn ως το δημοφιλέστερο social media εύρεσης εργασίας;

Δικτυώσου

Ίσως το σημαντικότερο βήμα που θα πρέπει να θυμάσαι είναι η δημιουργία γνωριμιών. Η σχολή, οι εθελοντικές δράσεις, η Erasmus εμπειρία, η πρακτική άσκηση και τα events στα οποία πήγες, είναι κάποια από τα παραδείγματα που σου δίνουν την δυνατότητα tips για να βρεις την πρώτη σου δουλειάαυτή. Ένας άλλος τρόπος δικτύωσης  είναι το LinkedIn. Στο LinkedIn μπορείς να βρεις άτομα που έχεις ήδη γνωρίσει προσωπικά, άτομα τα οποία δεν γνωρίζεις προσωπικά αλλά έχετε κάποιο κοινό. Έχετε σπουδάσει στο ίδιο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό αλλά και αυτό στο οποίο έκανες το Erasmus σου. Έχετε εργαστεί στην ίδια εταιρία, αυτή που έκανες την πρακτική σου. Έχετε κάποιες κοινές επαφές και πολλά ακόμη.

Ήξερες ότι…

Το 70% των θέσεων εργασίας δεν δημοσιεύονται ποτέ, γιατί καλύπτονται από παθητικούς υποψήφιους; Υποψηφίους, δηλαδή, οι οποίοι τυπικά δεν εμφανίζονται να ψάχνουν για εργασία, αλλά βρίσκουν μέσω των διασυνδέσεών τους. Μόνο το 30% των θέσεων εργασίας είναι ανοιχτές, γεγονός που κάνει τον ανταγωνισμό ακόμη μεγαλύτερο.

Ο δημοφιλέστερος λόγος για την πρόσληψη ενός ατόμου αποτελεί η σύστασή του στην εταιρία από κάποιον εργαζόμενο της εταιρίας.

Δημιούργησε ένα προσωπικό Blog

Ελάχιστοι είναι οι απόφοιτοι που διατηρούν προσωπικό blog, πράγμα που θα σου δώσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στο blog μπορείς να γράφεις θέματα σχετικά με την καριέρα που θες να ακολουθήσεις και αν δεν ξέρεις ακόμα ποια θα είναι αυτή, γράψε για πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Μην ξεχάσεις να αγοράσεις ως domain name το ονοματεπώνυμο σου ώστε όταν κάποιος εργοδότης αναζητήσει για εσένα να σε βρει εύκολα.

Χρησιμοποίησε το γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας της σχολής σου

Ίσως σου φαίνεται αυτονόητο αυτό το βήμα, αλλά λίγοι είναι οι φοιτητές που επισκέπτονται το γραφείο διασύνδεσης του εκπαιδευτικού ιδρύματός τους. Το γραφείο μπορεί να σου προσφέρει βοήθεια με την σύνταξη του βιογραφικού, της συστατικής επιστολής και την προετοιμασία για τυχόν συνέντευξη. Καθώς και να σε φέρει σε επαφή με τα σωστά άτομα του αντικειμένου σου και να σε καθοδηγήσει στο που μπορείς να βρεις την πρώτη σου εργασία. Πέρα από τα παραπάνω κάποια πανεπιστήμια προσφέρουν και ημέρες καριέρας όπου οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με εταιρίες για την πρώτη τους εργασία.

Μην σταματάς να μαθαίνεις

Επένδυσε λίγο από τον χρόνο σου στο να αναπτύξεις καινούργιες δεξιότητες ή να tips για να βρεις την πρώτη σου δουλειάεξελίξεις αυτές που ήδη έχεις. Ειδικά στο στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι είναι πολύ σημαντικό βήμα, γιατί είναι το χαρτί που μπορεί να σε βοηθήσει μιας και δεν έχεις  εργασιακή εμπειρία. Ξεκίνα να ψάχνεις online μαθήματα πάνω στο αντικείμενο που θες να ασχοληθείς. Τέλος, αν βλέπεις ότι έκανες ότι μπορούσες αλλά πάλι δεν βρίσκεις, μπορεί η παρακολούθηση ενός προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών να είναι η λύση για εσένα.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!