Χρήσιμα tips για να ρυθμίσεις την όρεξή σου μετά τις γιορτές!

της Ιουλίας Πρίγκου

Οι γιορτές έφτασαν στο τέλος τους και ο παλιός χρόνος μας αποχαιρέτησε! Κάθε φορά που ξεκινά η επόμενη χρονιά αισθανόμαστε ότι γεμίζουμε με αισιοδοξία, θέτουμε νέους στόχους και είμαστε έτοιμοι για κάτι καλύτερο!

Ωστόσο, η παλιά χρονιά φαίνεται πάντα κάτι να ξεχνάει… Μας αφήνει με την όρεξη των γευστικών απολαύσεων, που αρχίζει από την ημέρα των Χριστουγέννων και ολοκληρώνεται την ημέρα των Θεοφανείων.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά χρήσιμα tips ώστε να απαλλαγείς από κάθε κακιά συνήθεια που ξέμεινε από την περασμένη χρονιά!

#1 Ξεκίνα από τα ντουλάπια σου!

Πρώτο και κυριότερο. Ξεφορτώσου από τα ντουλάπια της κουζίνας ότι απέμεινε σε γλυκό και σνακ τύπου πατατάκια από τις γιορτές! Αντί να τα πετάξεις, εναλλακτικά μπορείς να τα δώσεις κάπου όπου έχουν ανάγκη για φαγητό.

#2 Καιρός να θυμηθείς την άσκηση!

Βρες το κίνητρο πάλι για άσκηση! Όσο κρύο και να κάνει όσο και να θες να κάτσεις σπίτι, η άσκηση θα σε βοηθήσει να μειώσεις την επιθυμία σου για φαγητό, ενώ θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις τη γλυκόζη του οργανισμού σου, αφού θα λειτουργεί σαν καύσιμο στη γυμναστική σου. Μερικές ιδέες αποτελούν το περπάτημα ακόμα και για να πας στη δουλειά. Επίσης, μπορείς μ’ ένα φίλο/η να κάνετε μαζί μια δραστηριότητα ή να προγραμματίσετε μερικές μέρες την εβδομάδα να κάνετε μαζί κάποια προγράμματα. Η άσκηση γίνεται ακόμα καλύτερη και πιο διασκεδαστική όταν έχεις παρέα. Άλλες εναλλακτικές; Αν είσαι λάτρης του σκι, το χιόνι στις βουνοκορφές ακόμα καλά κρατεί! Μπορείς να το προγραμματίσεις μέσα στα σαββατοκύριακά σου ή ξεκίνα κάποιο άθλημα.

#3 Φυτικές ίνες: το α και το ω της διατροφής σου

Κατανάλωσε φρούτα και σαλάτες και γενικά ένταξε τις φυτικές ίνες στο διαιτολόγιό σου! Χωρίς πολλά dressing και τυριά οι σαλάτες. Τα λαχανικά και τα φρούτα εκτός από τη μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που βοηθά στην αποβολή των σωματικών υγρών και του πρηξίματος, περιέχουν και πολλές φυτικές ίνες. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αργούν να διασπαστούν από το πεπτικό σύστημα και σε κρατούν περισσότερες ώρες χορτάτο. Έτσι, τρως λίγο ελαφριά ενώ επιπλέον καταναλώνονται και θερμίδες, καθώς οι τροφές επεξεργάζονται από τον οργανισμό. Καλύτερα επίλεξε τη σαλάτα για το βραδινό σου γεύμα!

#4 Μην ξεχνάς να γευματίζεις σε σταθερές ώρες

Προσπάθησε να έχεις σταθερό ωράριο στα γεύματά σου, ενώ μην αφήνεις μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του τελευταίου γεύματος της μιας μέρας και του πρώτου της επόμενης. Το τελευταίο είναι σημαντικό για να μην πέσουν πολύ τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να φας ανεξέλεγκτα την επόμενη. Εκτός και αν έχεις αποφασίσει να κάνεις fasting diet!

#5 Πρωτεΐνη και πάλι πρωτεΐνη!

Δώσε βάση σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα ζωικά και φυτικά (αυγά, γιαούρτι, κάποιο άπαχο κρέας, μανιτάρια, όσπρια). Οι πρωτεϊνούχες τροφές επιδρούν στο μηχανισμό ρύθμισης του κέντρου της όρεξης στον εγκέφαλο, ενώ κατά το μεταβολισμό τους αυξάνουν τις θερμιδικές καύσεις, μειώνοντας έτσι την εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα να μειώνεται το σωματικό βάρος. Μπορείτε για μερικές μέρες να τρώτε λίγο παραπάνω πρωτεΐνη σε συνδυασμό με φυτικές ίνες π.χ. στήθος κοτόπουλο ψητό στο φούρνο με συνοδευτική σαλάταψάρι με σαλάτα, γιαούρτι για το βραδινό ή πρωινό σας γεύμα. Στη συνέχεια, αφού φύγουν τα πρώτα κιλά προσθέστε σταδιακά και με μέτρο απλούς υδατάνθρακες και λίπη.

#Tips and Tricks

  • Σε γενικές γραμμές εφαρμόστε τα παραπάνω ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τις γιορτές.
  • Να είστε συγκεντρωμένοι στο πρόγραμμά σας όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές και να έχετε στόχο να επανέλθετε στο βάρος που είχατε.
  • Σε περίπτωση που είστε καλεσμένοι σε events τύπου πρωτοχρονιάτικες πίτες, στους οποίους πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι μπουφέδες, τα γλυκά και τα ποτά ακολουθήστε τα παραπάνω. Για αλκοόλ προτιμήστε 1 το πολύ 2 ποτήρια κρασί, αρκετή σαλάτα και κάποιο από τα ψητά!
  • Μην παραλείπετε την οποιαδήποτε μορφή άσκησης! Ιδανική είναι η διαλειμματική προπόνηση, οπού αποδεδειγμένα συμβάλλει στη μείωση λίπους και άρα στη μείωση του σωματικού βάρους. Έξτρα tip: μη φοβάσαι να δουλέψεις ασκήσεις με βάρη.

… Καλή χρονιά!