time of the gypsies

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: DavorDujmovic, Bora Todorovic, LjubicaAdzovic

Σενάριο: Emir Kusturica, GordanMihic

Σκηνοθεσία: Emir Kusturica

Μια μοναδική ταινία, γιουγκοσλαβικής παραγωγής, που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, στο Φεστιβάλ των Καννών, με την υπογραφή του E. Kusturica. Η ταινία, μουσικά επιμελημένη από τον G. Bregovic, αποτελεί ένα απ’ τα πιο λαμπρά παραδείγματα του Βαλκανικού Κινηματογράφου. Με το καστ των ηθοποιών να περιλαμβάνει αληθινούς τσιγγάνους και με μεγάλο τμήμα αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα, «ο καιρός των Τσιγγάνων», μπορεί να χαρακτηριστεί ως κορυφαία λυρική γραφή, με άκρως χιουμοριστικές λεπτομέρειες, που ωστόσο δεν αγγίζουν τα όρια της υπερβολής.

Η πλοκή παρουσιάζει την ανέμελη ζωή των Τσιγγάνων στη Γιουγκοσλαβία, εντός των καταυλισμών. Κύριο πρόσωπο του έργου, ο Περχάν, ένας νεαρός Τσιγγάνος με ένα σπάνιο χάρισμα, ο οποίος ερωτεύεται μια όμορφη Τσιγγάνα. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση του Περχάν, δεν επιτρέπει τη σχέση και τον επικείμενο γάμο του να πραγματοποιηθεί και να ευδοκιμήσει. Έτσι, παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει στην Ιταλία, με τον πλούσιο Αχμέντ, ο οποίος θα τον ωθήσει στους δρόμους της παρανομίας. Παράλληλα, παρακολουθούμε και τη μικρή αδερφή του Περχάν, η οποία νοσηλεύεται, ύστερα απ’ τις πιέσεις του Αχμέντ ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε ότι συμβαίνει… Ύστερα από τεράστιες περιπέτειες και ανατροπές, ο Περχάν επιστρέφει στον καταυλισμό οικονομικά ευκατάστατος, μα φανερά αλλαγμένος. Παντρεύεται πια την αγαπημένη του, αλλά τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ρόδινα όπως πριν. Η κατάληξη της ιστορίας τους δεν θα είναι αίσια και αυτό επειδή ο Περχάν άλλαξε τη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα, το είναι του…

Μια ταινία που καταγγέλει το άστυ, τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία θεωρούνται πηγή της διαφθοράς και της ατομικής διάβρωσης. Τα μέρη αυτά που καταστρέφουν την αγνότητα και την αθωότητα της ανθρώπινης ψυχής. Άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη ζωή στους καταυλισμούς για μια καλύτερη τύχη, καταλήγουν εγκλωβισμένοι στα δεινά της αστικής ζωής και στις συνέπειες των πράξεων τους. Η ξεγνοιασιά και η αυθεντικότητα των καταυλισμών, επισκιάζεται απ’ τις έγνοιες και τη σκοτεινότητα που κρύβει η πόλη. Οι ξεχωριστές παραδόσεις, τα γλέντια, τα γέλια και οι χοροί, λησμονούνται και τη θέση τους παίρνει η εγκληματικότητα, η βία και η αδιαφορία των πόλεων.

«Ο καιρός των Τσιγγάνων» ξετυλίγεται σαν παραμύθι. Σκληρό και ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να στερείται το στοιχείο του ονειρικού και φυσικά το ιδιαίτερο χρώμα του τσιγγάνικου, νομαδικού βίου. Το οικογενειακό δέσιμο, ανυψώνεται όταν προβάλλονται σκηνές απάνθρωπες και γεμάτες ανηθικότητα.

Ο E. Kusturica, καταφέρνει να φέρει σε επαφή τον πληθυσμό των Τσιγγάνων με τους υπόλοιπους πολίτες. Να μεταφέρει τον θεατή μέσα στα σπίτια και τις ζωές των Τσιγγάνων, στους γάμους και στα έθιμα τους, στις λύπες και στα βάσανα, που τελικά δεν απέχουν πολύ από τα δικά μας. Με καθαρά, μεγάλα πλάνα, πυκνά συναισθήματα και αυθεντικές καταγραφές, ο σκηνοθέτης εισάγει αυτό που αποκαλούμε «περιθώριο» στο προσκήνιο, συγκινώντας βαθιά τον θεατή, υπενθυμίζοντάς του την σημαντικότητα της διατήρησης της ψυχικής αθωότητας και της ατομικής ταυτότητας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!