Tandem: ένας εναλλακτικός τρόπος εκμάθησης ξένων γλωσσών

Άρτεμις Γιαννακοπούλου

«Κάθε γλώσσα βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο» είχε πει κάποτε ο Φρεντερίκο Φελίνι, ο Ιταλός σκηνοθέτης, κάτι που θα μπορούσε με ευκολία να αποτελεί το σύνθημα της διαδικτυακής πλατφόρμας Tandem Language Exchange  και της Tandem Partners.  Για τους λιγότερο μυημένους στις ξένες γλώσσες, πρόκειται για πλατφόρμες μέσα από τις οποίες έχει κανείς τη δυνατότητα να συνομιλήσει με άτομα που μιλούν διαφορετική γλώσσα από εκείνον, που προέρχονται από διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό, με απώτερο στόχο η μητρική γλώσσα του ενός να γίνει μια ξένη γλώσσα για τον άλλο.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Tandem;

Η εφαρμογή απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να εξασκήσουν μια ξένη γλώσσα που ήδη μιλούν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, συνομιλώντας με άτομα που έχουν τη γλώσσα αυτή για μητρική, ενώ οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, θα βοηθήσουν τον συνομιλητή τους και, πλέον, ίσως και φίλο τους να μάθει τη δική τους μητρική γλώσσα. Η αλληλοβοήθεια αυτή, πέρα από τους παιδαγωγικούς σκοπούς – αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε αρχικά-  αποσκοπεί και στην εκπαίδευση και ανταλλαγή ιδεών, στοιχείων πολιτισμού, κουλτούρας και τρόπου σκέψης μεταξύ των ανθρώπων.  Το κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, άλλωστε, προωθούνται, καθώς δίνεται η δυνατότητα να συνομιλήσεις για θέματα που εσύ ο ίδιος επιθυμείς, κάτι που καθιστά το Tandem όχι μόνο μια τάξη, αλλά και ένα γενικότερο μέσο αλληλογραφίας και κοινωνικοποίησης.

Πώς λειτουργεί το Tandem;

tandemΤο Tandem μοιάζει με τους φίλους δια αλληλογραφίας που ορισμένοι από εμάς είχαμε όταν μαθαίναμε κάποια ξένη γλώσσα στο φροντιστήριο, φίλους που γνωρίσαμε μέσω ανταλλαγής γραμμάτων, έτσι ώστε να εξασκηθούμε στην ξένη γλώσσα, αλληλογραφώντας με άτομα που μάθαιναν κι εκείνα τη γλώσσα αυτή ή ήταν ακόμα και η μητρική τους γλώσσα.

Κυρίως μέσω διαδικτύου πλέον και με μια απλή εγγραφή στην εφαρμογή, βρίσκει κανείς εύκολα άτομα με τα οποία μπορεί να συνομιλήσει για κοινά ενδιαφέροντα, από ταξίδια και μουσική μέχρι σπουδές και  καθημερινές ασχολίες.  Τα άτομα μοιράζονται ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να μιλήσουν, τόσο ο ένας όσο και ο άλλος, να γνωριστούν και να αλληλοβοηθηθούν στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας από κάποιον που όχι απλά την κατέχει, αλλά είναι πρόθυμος να διορθώσει τον συνομιλητή του, να του δώσει ερεθίσματα και να τον εισαγάγει στον δικό του πολιτισμό.

Το Tandem απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και ενδιαφερόντων, άρα οι πιθανότητες να βρεις έναν διαδικτυακό φίλο σε αυτή τη σύγχρονη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης είναι πολλές. Κατά τη γνώμη μου, άλλωστε, το σημαντικό και κυρίως αξιοσημείωτο κομμάτι της πλατφόρμας είναι η προώθηση της έννοιας της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων.

Εκ πείρας θα σου πω ότι στην αρχή  μπορεί να φοβηθείς να εκφραστείς με άνεση, ειδικά σε μια γλώσσα που δεν κατέχεις τόσο καλά, όμως θα βρεις άτομα που έχουν τη διάθεση να σε βοηθήσουν να βελτιωθείς μέσα από πολύ απλές διαδικασίες και σύντομα θα διαπιστώσεις ότι το ίντερνετ, και σε αυτή την περίπτωση, είναι αρωγός στο να διευρύνεις όχι μόνο τις γνώσεις σου, αλλά και να διευρύνεις  τους δικούς σου ορίζοντες, να συστήσεις την χώρα και την νοοτροπία της χώρας σου σε κάποιον που ίσως βρίσκεται 45.870 χιλιόμετρα μακριά. 

Μπορείς να κάνεις την εγγραφή σου στο πρόγραμμα εδώ ή εδώ

Α! και μην ξεχάσω… Να μιλάς… Να μιλάς πολύ και θα με θυμηθείς!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!