Τα διαφημιστικά κανάλια της Google

του Μάριου Αναστασίου

Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η διαδικτυακή διαφήμιση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Επίσης, είναι αλήθεια πως η διαδικτυακή διαφήμιση πραγματοποιείται εν πολλοίς, μέσω των καναλιών της Google. Ποια  είναι αυτά τα κανάλια; Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Εν αρχή ην η μηχανή αναζήτησης…

Μιλώντας για τη Google, δεν πρέπει να αγνοούμε τη μηχανή αναζήτησής της. Είναι ο δίαυλος, μέσω του οποίου γίνονται 7 δισεκατομμύρια διαδικτυακές αναζητήσεις καθημερινά! Κατανοούμε, λοιπόν, ότι το πρώτο κανάλι διαφήμισης της Google, είναι το Google Search.

GoogleΟι διαφημίσεις μέσω του Google Search βασίζονται στη χρήση των keywords ή ελληνιστί «λέξεων-κλειδιά». Πρόκειται για τις λέξεις που πληκτρολογεί ένας χρήστης στη μηχανή αναζήτησης της Google π.χ «φοιτητικά πακέτα καρτοκινητής». Τα keywords αποτελούν τη βάση εμφάνισης των search ads. Οι εν λόγω διαφημίσεις εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησης και λαμβάνουν τη μορφή κειμένου. Προσελκύουν τηn προσοχή των χρηστών, καθώς δε διαφέρουν οπτικά σε σχέση με τα οργανικά αποτελέσματα κάθε αναζήτησης.

Κλείνοντας το κεφάλαιο «διαφήμιση μέσω του Google Search» πρέπει να αναφερθούμε και στο Merchant Center της Google. Πρόκειται για ένα ακόμη κανάλι διαφήμισης της Google που αποτελεί μία ενότητα της μηχανής αναζήτησής της. Οι διαφημίσεις που εμφανίζονται στο Merchant Center της Google, ονομάζονται Shopping Ads. Περιλαμβάνουν την περιγραφή των χαρακτηριστικών του εκάστοτε προϊόντος και συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας των επιχειρηματικών e-shops.

Μετά τη μηχανή αναζήτησης, τι;

Είναι ένα εύλογο ερώτημα που αφορά τις εναλλακτικές, προσφερόμενες από τη Google, επιλογές διαφήμισης. Είναι αυτονόητο πως υπάρχουν αυτές οι επιλογές και θα τις διερευνήσουμε, αρχής γενομένης από το GDN ή αλλιώς Google Display Network. Το GDN αναφέρεται σε ένα σύνολο sites και mobile apps που δέχονται τις επονομαζόμενες Display Ads.

Η προβολή των Display Ads καθορίζεται από τις επιλογές κάθε διαφημιστή. Οι επιλογές αυτές καθορίζονται  από το κοινό-στόχους κάθε διαφημιστικής καμπάνιας π.χ τους φοιτητές. Επιπλέον, η προβολή των Display Ads, ενισχύει την αναγνωρισιμότητα κάθε επιχειρηματικής μάρκας. Θα λέγαμε δε, ότι ο αντίκτυπος τους είναι περισσότερο μακροπρόθεσμος σε σχέση με εκείνο των search ads.

Το επόμενο κανάλι διαφήμισης της Google είναι το πασίγνωστο πλέον Youtube. Ξέρουμε Googleπολύ καλά ότι οι youtube ads, είναι αρκετά ενοχλητικές για πολλούς χρήστες της προαναφερθείσας πλατφόρμας βίντεο. Όμως, φυσικά δεν ισχύει το ίδιο και για τους διαφημιστές!! Οι διαφημιστές πραγματοποιούν τις youtube καμπάνιες τους, με βάση τα keywords αλλά και τη θεματολογία που αφορά το κοινό-στόχο τους.

Η ίδια βάση αφορά και το σχεδιασμό των διαφημιστικών καμπανιών που υλοποιούνται στο Gmail. Οι εν λόγω καμπάνιες χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση διαφημιστικών μηνυμάτων σε μορφή banner. Τα διαφημιστικά μηνύματα αυτά εμφανίζονται, στην ενότητα Promotions, η οποία βρίσκεται στο Gmail λογαριασμό κάθε χρήστη.

Ο εκάστοτε χρήστης των υπηρεσιών της Google, αποτελεί έναν εν δυνάμει αυριανό πελάτη κάθε διαφημιζόμενης (στη Google) επιχείρησης. Η μετατροπή του χρήστη σε πελάτη, κρίνεται μεταξύ όλων των άλλων, από ένα παράγοντα: Την ορθή και αποτελεσματική αξιοποίηση των προαναφερθέντων διαφημιστικών καναλιών. Πριν όμως και από την
ενδελεχή μελέτη των μορφών τους.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!