Γιατί πρέπει να συμμετάσχεις σε ένα summer school;

Της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Ποιος είπε ότι τα πανεπιστήμια κλείνουν τις πόρτες τους το καλοκαίρι; Μεγάλος είναι ο αριθμός των φοιτητών και μαθητών που επιλέγουν την ένταξή τους σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού κατά τη θερινή περίοδο, καθότι τους δίνεται η δυνατότητα να βιώσουν κάτι διαφορετικό, σε ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τι ακριβώς είναι ένα summer school;

Ένα θερινό σχολείο προσφέρει μια μορφή εκπαίδευσης που παρέχεται από πανεπιστήμια και διεθνή κολέγια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, με μαθήματα που συνήθως διαρκούν μία έως οκτώ εβδομάδες. Οι σπουδαστές αναλαμβάνουν ένα αντικείμενο μελέτης και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξωσχολικές δραστηριότητες με κύριο στόχο την ενθάρρυνση της κοινωνικοποίησης και την τόνωση της πολιτιστικής συνείδησης.

Summer School: Πλεονεκτήματα

Αυτοπεποίθηση

Η βραχυπρόθεσμη εμπειρία ενός φοιτητή στο εξωτερικό τον προκαλεί να ονειρεύεται υψηλότερα. Ένα summer school τον βοηθά να αποκτήσει πρόσβαση στις πραγματικές του δυνατότητες, εμφυσώντας του εμπιστοσύνη για να συνεχίσει να ακολουθεί τα όνειρά του.

Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων

Η επιλογή ενός μαθήματος στα Αγγλικά ή σε κάποια άλλη διεθνή γλώσσα, προωθεί τις προφορικές και γραπτές γλωσσικές δεξιότητες των σπουδαστών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η εκμάθηση συγκεκριμένων ακαδημαϊκών όρων και η ανάπτυξη του λεξιλογίου που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια διεθνής εκπαίδευση.

Κοινωνικοποίηση

Το φιλόξενο και εξαιρετικά διαδραστικό περιβάλλον μελέτης που χαρακτηρίζει ένα καλοκαιρινό σχολείο καθιστά την τέλεια βάση για τη δημιουργία νέων φίλων. Η σύναψη μακροχρόνιων φιλικών δεσμών επιτυγχάνεται αλληλεπιδρώντας με συμφοιτητές και συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Φυσικά, τέτοιες σχέσεις ευνοούνται ιδιαίτερα χάρη στη φιλική ατμόσφαιρα, τα κοινά ενδιαφέροντα, τις μικρές ομάδες μελέτης και την αποδοχή της ποικιλομορφίας.

Εμπειρίες σε αγαπημένες πόλεις του εξωτερικού

Κομμάτι της διεθνούς μαθησιακής εμπειρίας ενός σπουδαστή, αποτελεί επίσης η επαφή με νέους πολιτισμούς. Ελκυστική διαφαίνεται η ανακάλυψη της διαφορετικής αρχιτεκτονικής, γαστρονομίας, τέχνης και ψυχαγωγίας. Η τελευταία, σε συνδυασμό με την παρέα νέων φίλων, οδηγεί στη δημιουργία αξέχαστων στιγμών.

Εντατικό και διαδραστικό μαθησιακό περιβάλλον

Ένα θερινό σχολείο παρέχει ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον με μικρότερες τάξεις και λιγότερες ώρες διδασκαλίας. Λόγω της περιορισμένης διάρκειας της μελέτης, οι καθηγητές συνήθως θέτουν πολύ ακριβείς στόχους. Στόχος αποτελεί η εμβάθυνση σε ένα αντικείμενο, μέσω του υψηλότερου επιπέδου επαφής μαζί του.

Βελτίωση των βαθμών

Ένας από τους πιο προφανείς λόγους για να παρακολουθήσει κάποιος ένα summer school είναι για να αυξήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του. Οι επιπρόσθετες ώρες σπουδών βοηθούν το σπουδαστή να ενισχύσει τις γνώσεις του για ένα θέμα. Συγκεκριμένα, εκείνος αποκτά πρακτικές δεξιότητες και τεχνικές, ώστε να εξασφαλιστεί ο ιδανικότερος τρόπος προσέγγισης της επιτυχίας του.

Αναβάθμιση ενός βιογραφικού σημειώματος

Η συμμετοχή σε θερινό σχολείο αποδεικνύει το επίπεδο της δέσμευσης ενός σπουδαστή και της επιθυμίας του για προσωπική ανέλιξη. Η καταγραφή των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βιογραφικό σημείωμα, σχηματίζει μια θετική εντύπωση στο μελλοντικό εργοδότη.

Έμπνευση

Πολλοί είναι οι φοιτητές που μπορεί να επιζητούν τη συμμετοχή τους σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα, στοχεύοντας απλά να γεμίσουν δημιουργικά τη θερινή τους περίοδο. Αυτή η οπτική είναι σε κάθε περίπτωση σωστή, καθότι ένα summer school αποτελεί το ιδανικό μέρος για τη γέννηση νέων ιδεών και έμπνευσης, προερχόμενης απ’ τη λήψη σωστών ερεθισμάτων.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!