Summer Nostos Festival: Επιστροφή στα καλοκαίρια που αγαπήσαμε.

Της Κατερίνας Χριστοδούλου

Το Summer Nostos Festival 2017, ένα πλούσιο και πολύχρωμο φεστιβάλ, έρχεται με πληθώρα δραστηριοτήτων, για να κάνει το καλοκαίρι μας πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Υιοθετώντας ένα απαιτητικό όνομα (Νόστος= Επιστροφή στην πατρίδα μετά από ένα μεγάλο ταξίδι), μας υπόσχεται την επιστροφή μας σε μία καλοκαιρινή Ελλάδα της τέχνης, της ζωντάνιας και της ποικιλομορφίας.

Για μία εβδομάδα, από 18 έως 25 Ιουνίου, και εντελώς δωρεάν, υπό την αποκλειστική διοργάνωση και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κάθε ηλικία θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναυλίες, χορό, θέατρο, τέχνες, ανοιχτές συζητήσεις και μια ποικιλία άλλων δραστηριοτήτων. Προγράμματα καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά και αθλητικά θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της διοργάνωσης με σκοπό να προάγουν την δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την έκφραση και την ανταλλαγή ιδεών.

Το φετινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πάνω από 75 διαφορετικές εκδηλώσεις στη διάρκεια των 8 ημερών, με τη συμμετοχή 130 ξένων και 160 Ελλήνων καλλιτεχνών. Κατ’ εξοχήν στόχος του φεστιβάλ, η ενθάρρυνση της συνεργασίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε μία προσπάθεια γνωριμίας και αμοιβαίου εμπλουτισμού των γνώσεων.

Η διεξαγωγή του SNF2017 θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με πολλαπλά σημεία του, εντός και εκτός των κτιρίων, να φιλοξενούν τις ποικίλες και ιδιαίτερες δραστηριότητες του.

Οι θεματικές του φεστιβάλ περιλαμβάνουν Μουσική, Χορό, Αθλητισμό, Εικαστικά και Εκθέσεις, καθώς και μερικές ακόμη ιδιαίτερες και πιο περίεργες εκδηλώσεις, όπως το WWF FISH FORWARD, ένα εκπαιδευτικό φεστιβάλ γεμάτο χρώματα και παιχνίδια που μας μαθαίνουν πως η προστασία των θαλασσών περνάει μέσα από το πιάτο μας (inception festival), το Βοdy Μusic, ένα διαδραστικό εργαστήριο Μουσικής Σώματος (Body Music Workshop), υπό την καθοδήγηση του Θάνου Δασκαλόπουλου, που θα περιλαμβάνει την ανάμιξη διαφόρων μουσικών στυλ, όπως jazz, funk, afro και latin μαζί με ανατολίτικα και βαλκανικά στοιχεία, και το Mark Mitton: Circus Cosmos, που θα μας εισάγουν στον κόσμο των τρικ και της παραπλάνησης με οδηγό τον ξεχωριστό και ταλαντούχο Mark Mitton και τον γνωστό Έλληνα κωμικό Λάμπρο Φισφή.

Μουσική

23 σχήματα και καλλιτέχνες από τη μουσική σκηνή θα λάβουν μέρος στο SNF2017, εκ των οποίων ο Γιώργος Κουμεντάκης: Έσσεται Ήμαρ με μία μουσικοδραματική παράσταση που συνδυάζει στιχουργικό υλικό του από τα δύο έπη του Ομήρου και ακολουθεί τη δομή της αναγεννησιακής όπερας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου να μας τραγουδήσει για την θάλασσά του την σκοτεινή που τον βγάζει αυτή τη φορά σε διαφορετικούς ήχους απ’ αυτούς που συνήθιζε, οι K. Mourad & K. Azmeh με το “Home within” με μία οπτικοακουστική παράσταση και στόχο να συνδυάσουν αρμονικά δύο μορφές τέχνης, τη ζωγραφική  και τη μουσική, τους ξένους επίσης καλλιτέχνες, την Mélanie De Biasio, μία από τις πιο ιδιαίτερες εκπροσώπους της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής, και τους The Cinematic Orchestra, μία σύνθεση σύγχρονων ήχων τζαζ και ηλεκτρονικής μουσικής, οι Yo La Tengo, μια από τις πιο αγαπημένες αμερικάνικες indie-rock -κυρίως- μπάντες, η γνωστή Ελληνίδα καλλιτέχνης Μonika σε συνοδεία της Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, έρχεται με την ιδιαίτερη φωνή της να μας ταξιδέψει, ο Alex Cruz, Δανός DJ, σε μία βάση  ηλεκτρονικής μουσικής, με ακουστικά, κρουστικά και φωνητικά στοιχεία έχοντας ως στόχο να διακινήσει δυνατά συναισθήματα, για τους πιο ποπ δεν θα λείψουν από το πρόγραμμα οι Μέλισσες, καθώς και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες.

Χορός

Οι STREB Extreme Action, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την ιδιαίτερη χορογραφία τους για τις τρεις συνεχόμενες μέρες στο Λαβύρινθο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Αντιστεκόμενοι στους νόμους της φυσικής, αποδεσμεύονται από το κανονικό, περπατώντας ανάποδα, περιστρεφόμενοι ο ένας πάνω από τον άλλο, κάνοντας βουτιές με το κεφάλι, συγκρουόμενοι με τοίχους και όντας έτοιμοι να μας παρουσιάσουν την ομορφιά της απελευθέρωσης από το συμβατικό. Επίσης, το On Display-Athens από τις Heidi Latsky και Apostolia Papadamaki παρουσιάζουν μια αποδομημένη έκθεση τέχνης/επίδειξη μόδας. Μία προσπάθεια ίσως κριτικής απέναντι στην εμμονική ενασχόληση του σύγχρονου ατόμου με το σώμα του, είτε ως αντικείμενο θαυμασμού είτε ως αντικείμενο απέχθειας.

Αθλητισμός

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα είναι δυνατόν στο κοινό να λάβει μέρος σε δραστηριότητες, όπως Καγιάκ στο κανάλι, Αναρρίχηση και Καποέιρα, ενώ ανάλογα την ημέρα θα υπάρχει αντιστοίχως Τουρνουά Ξιφασκίας, Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (πινκ- πονκ), Τουρνουα Αντιπτέρισης (badminton), Σκασκιστικές Αναμετρήσεις με τον Garry Kasparov. Ακόμη, άλλες δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν διάφορες δοκιμασίες, ισορροπώντας σε δύσκολες συνθήκες, στοχεύοντας σε περίεργα καλάθια και βρίσκοντας πρωτότυπους τρόπους μεταφοράς και μετακίνησης (Μικροί και Μεγάλοι εν Δράσει), τον καθιερωμένο βραδινό αγώνα δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, καλώντας μικρούς και μεγάλους να τρέξουν μαζί σ’ ένα συμβολικό αγώνα με εκκίνηση το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με δύο διαφορετικές διαδρομές, 10 και 6 χιλιομέτρων, και το σήμα της εκκίνησης, όπως πάντα, με τη δύση του ηλίου! Τέλος, το Wakeboard Show, μία εντυπωσιακή αθλητική επίδειξη με τολμηρά άλματα (Scarecrow, BackFlip, Elephant, Heelside 540 και άλλα πολλά) θα λάβει χώρα σε μία ειδικά διαμορφωμένη πίστα εντός του Καναλιού, το Σάββατο 24/6.

Εικαστικά- Εκθέσεις

Η αρχιτεκτονική έκθεση «Piece by Piece – Renzo Piano Building Workshop», θα βρίσκεται όλες τις ημέρες του φεστιβάλ  στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ, κλείνοντας τον κύκλο της περιοδείας του, που είχε ξεκινήσει από το 2013. Μία έκθεση με μακέτες, οι οποίες παρουσιάζουν μια μεγάλη γκάμα έργων, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες και αεροδρόμια έως ιδιωτικές κατοικίες, εξιστορώντας τη διαδικασία σχεδιασμού των κτιρίων, από το όραμα και την σύλληψη, έως την κατασκευή. Συνάμα, θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Renzo Piano, την Τρίτη 20/6.

Για όσους ακόμα η καλοκαιρινή άδεια αργεί ή η εξεταστική περίοδος καθυστερεί να τελειώσει και αναγκάζονται να επιβιώσουν στις υψηλές θερμοκρασίες της Αθήνας, το Summer Nostos Festival είναι η ιδανική διέξοδος για μια νοσταλγική γεύση καλοκαιριού!

Ημερομηνίες SNF2017: 18 Ιουνίου με 25 Ιουνίου

Ωράριο: από τις 06:00 έως τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Είσοδος: Ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες : https://www.snfestival.org/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!