Street Photography

της Άννας Τριανταφύλλου

Τι είναι το street photography;

Μία φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις λένε. Ποιες λέξεις; Αυτές που δεν μπορεί να εκφράσει κανείς με την ανθρώπινη ομιλία, αλλά μέσω του φωτογραφικού φακού. Η φωτογραφία προσφέρει μια ανεξήγητη ελευθερία σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την κάμερα να επιλέξει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να πατήσει το κλείστρο. Αυτό είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση, ειδικά όταν μιλάμε για street photography – φωτογραφία δρόμου. Πρόκειται για ένα είδος της φωτογραφίας που προσφέρει το μεγαλύτερο εύρος κινήσεων όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, το καδράρισμα και τα στοιχεία που αποφασίζει να συμπεριλάβει κανείς. Ακόμη και αυτή τη στιγμή, μπορείτε να αρπάξετε μέχρι και την πιο απλή φωτογραφική που έχετε. Να βγείτε έξω, να δείτε τι σας ταιριάζει, καθώς και να το προσαρμόσετε στη δική σας αισθητική, χωρίς κανόνες και όρια.

Για να ξεκινήσει κανείς street photography, δε χρειάζεται επαγγελματικό εξοπλισμό. Η υψηλή ανάλυση δεν είναι το ζητούμενο, αλλά το συναίσθημα που μεταδίδεται μέσα από το ξεχωριστό βλέμμα του κάθε φωτογράφου. Ετυμολογικά, η φωτογραφία προέρχεται από το φως και γράφω. Πρόκειται, δηλαδή, για την καταγραφή του φωτός, το οποίο σε ένα τυπικό φωτογραφικό στούντιο είναι δυνητικά εύκολα ρυθμιζόμενο. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε πόσο αβέβαιες είναι οι συνθήκες όταν το φως που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε είναι το φυσικό φως.

Έλλειψη φωτός

Ένα ενδιαφέρον tip σχετικά με αυτό είναι ότι η φωτογραφία δρόμου ευνοείται ιδιαίτερα όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος. Τα σύννεφα περιορίζουν την άμεση έκθεση του φωτογραφικού φακού στο έντονο φως του ήλιου. Έτσι, δύσκολα θα βρεθούν στην μνήμη της φωτογραφικής σας μηχανής οι λεγόμενες «καμένες» φωτογραφίες.  Βέβαια, παρόλο που η φωτογραφία από τη ρίζα της αναφέρεται στην καταγραφή του φωτός, η μερική έλλειψή του δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αντιθέτως, με αυτό τον τρόπο πετυχαίνετε τις σκιάσεις προσώπων, κτιρίων ή αντικειμένων.

Συμβουλές για beginners

Όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την «πορεία» τους στο street photography, ας έχουν υπόψη μερικά βασικά tips:

  1. Επιλέξτε να ντυθείτε με άνετα ρούχα. Η φαντασία σας θα αφεθεί ελεύθερη μόνο αν νιώθετε και εσείς ελεύθεροι και άνετοι με τον εαυτό σας.
  2. Να έχετε έτοιμες τις ρυθμίσεις στην κάμερά σας.
  3. Να είστε σε εγρήγορση και να δίνετε σημασία στη στιγμή.
  4. Προτιμήστε μία μικρή φωτογραφική μηχανή για να μπορείτε να ελίσσεστε ανάμεσα στο πλήθος με διακριτικότητα.
  5. Να φωτογραφίζετε πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και αποφύγετε να συναντηθούν τα βλέμματα με το άτομο που προσπαθείτε να φωτογραφίσετε.
  6. Τέλος, υπομονή μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για να πατήσετε το κλείστρο.

Καλές φωτογραφικές λήψεις!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!