Startup Europe Week Crete: Συνέντευξη με τον Θάνο Παράσχο

Της Κατερίνας Πετρομιχελάκη

“Οποιοσδήποτε μπορεί να παραγάγει από το μηδέν, να δημιουργήσει και να επιχειρήσει στην Ελλάδα της κρίσης”.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Startup Europe Week Crete» από το Youth Entrepreneurship Club και το StartupEurope/ Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Startup Europe Week 2016, φέτος η ομάδα μετέφερε και στην υπόλοιπη Κρήτη το πάθος και τη θέληση για την αλλαγή που μπορεί να φέρει η επιχειρηματικότητα και τα startups.

Το συνέδριο έλαβε χώρα σε 3 πόλεις (Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο) και αποσκοπούσε στην προβολή των δράσεων του StartupEurope και των άλλων τοπικών εγχειρημάτων που αναπτύσσονται σε 28 χώρες και σε πάνω από 200 περιοχές, ώστε να καλλιεργηθεί το πνεύμα του «επιχειρείν» στην Ευρώπη. Παρευρέθησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κοινωνικών οργανώσεων, αλλά και διεθνώς επιτυχημένοι επιχειρηματίες, startuppers, επιστήμονες, επενδυτές, business angels, εκπρόσωποι θερμοκοιτίδων και Venture Capitals, όπως και σύμβουλοι επιχειρήσεων, για να προσφέρουν την στήριξή τους στη διοργάνωση.

Ήμασταν και εμείς παρόντες σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια. Στο συνέδριο του Ηρακλείου ήρθαμε σε επαφή με τον Θάνο Παράσχο, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε αυτή τη δράση. Ο Θάνος Παράσχος μας μίλησε για την διοργάνωση, για τους στόχους και την ιδέα διεξαγωγής του συνεδρίου και, τέλος, μας παρότρυνε να το παρακολουθήσουμε.

“Η μοναδική επιλογή για όσους θέλουν να μείνουν στη χώρα είναι να δημιουργήσουν κάτι δικό τους και να παραγάγουν αξία από το μηδέν”.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα, πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στον Σύλλογο Νεανικής Επιχειρηματικότητας;

Εμείς δημιουργήσαμε τον σύλλογο όντας φοιτητές και απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, γιατί υπάρχει ένα κενό μεταξύ της αγοράς εργασίας και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει κάποιος στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα διεξαγωγής αυτού του συνεδρίου στην Κρήτη;

Είδαμε ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν έχει πολλές επιλογές. Η μοναδική επιλογή για όσους θέλουν να μείνουν στη χώρα είναι να δημιουργήσουν κάτι δικό τους και να παραγάγουν αξία από το μηδέν. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τα συνέδρια και τις δράσεις που τρέχουμε σε όλη την Κρήτη και αυτό προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε σε όλη την Κρήτη. Έχουμε ξεκινήσει από τα Χανιά και κάνουμε παραρτήματα σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.

Έχει απήχηση στον κόσμο;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και φαίνεται ότι, χρόνο με τον χρόνο, που γίνεται όλο και πιο γνωστός ο σύλλογος και οι προσπάθειές μας, μας αγκαλιάζει και περισσότερο ο κόσμος. Πρώτα έρχεται κόσμος που ενδιαφέρεται να μάθει και να ασχοληθεί και μετέπειτα ακολουθούν και οι φορείς, που βλέπουν ότι η προσπάθειά μας είναι αξιόλογη και θέλουν να στηρίξουν. 

Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να το παρακολουθήσει;

Θα πρότεινα σε κάποιον να το παρακολουθήσει, γιατί θα του δοθούν απαντήσεις σε πολλές απορίες. Στο πώς μπορεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση, τι εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιήσει, τι μεθόδους, τι εργασίες. Όλα αυτά θα ακουστούν σήμερα και επίσης, θα μπορεί να ακούσει από ποιους φορείς θα μπορεί να πάρει χρηματοδότηση, ποια βραβεία τρέχουν στην Ελληνική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Θα ακούσει, ακόμα, για τοπικούς οργανισμούς, οι όποιοι τρέχουν στην Κρήτη και προσπαθούν να ενισχύσουν αυτό το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας. Θα εμπνευστεί από αποτυχίες και επιτυχίες των startupper, οι οποίοι έχουν τρέξει startups και είναι ήδη στο χώρο. Τέλος, θα εμπνευστεί από ανθρώπους οι οποίοι είναι επαγγελματίες στην αγορά, έχουν δημιουργήσει κάποια πολύ καλά παραδείγματα εταιρειών και θα αναδείξουν τα προβλήματα που έχει ο τουρισμός  για να αναπτυχθούν νέες ιδέες που θα
δώσουν σε αυτά.

Τι στόχοι υπάρχουν για το μέλλον;

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε το πλάνο του 2018 για τις δράσεις μας και σύντομα θα υπάρχουν πολλά νεότερα εκεί.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις;

Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παραγάγει από το μηδέν, να δημιουργήσει και να επιχειρήσει στην Ελλάδα της κρίσης, που έχει τεράστιο πρόβλημα. Μαζί με τις δικές μας δυνάμεις, όντας ομάδες και με τη σωστή καθοδήγηση, μπορείς να δημιουργήσεις μόνο και μόνο με το ανθρώπινο κεφάλαιο και χωρίς χρηματικούς πόρους.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!