Start-up: Τα πρώτα βήματα
Της Χριστίνας Ιωάννας Σουλκανά.
Στην εποχή που διανύουμε είναι γεγονός πως ο αριθμός των ατόμων που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μια νέα επιχειρηματική δράση, ολοένα και αυξάνεται. Όμως, όπως μπορούμε να φανταστούμε, οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Για να αποφευχθούν μοιραία λάθη είναι καλό να γνωρίζουμε πώς θα έπρεπε να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα την καινούρια μας επιχείρηση, να γνωρίζουμε τι ισχύει στην Ελλάδα για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ακόμα και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε κάποια πιθανή χρηματοδότηση. Συνεπώς, η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης απαιτεί κόπο, ιδιωτικό κεφάλαιο, και προκειμένου να είναι επιτυχημένη, είναι απαραίτητο να ακουστούν πολύ χρήσιμες συμβουλές επιτυχίας από αρμόδιους σε θέματα “start-ups” στην Ελλάδα.
Αρχικά, χρειάζεται μια ιδέα, προκειμένου να ανθίσει μια καινούρια επιχείρηση. Μια ιδέα που θα καλύψει τμήματα της αγοράς εργασίας που πιθανόν να έχουν κενά. Καλό θα είναι όμως να πραγματοποιηθεί και μια έρευνα αγοράς προκειμένου να δούμε εάν η ιδέα αυτή έχει ανταγωνισμό, εάν είναι ξεπερασμένη για τα σημερινά δεδομένα ή ακόμα και εάν είναι πολύ μπροστά για την εποχή της. Στη συνέχεια χρειάζεται αυτή η ιδέα να εξελιχθεί, με πολύ ψάξιμο και βελτιώσεις, ή ακόμα και διάφορες πατέντες, προκειμένου να φτάσει σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της μελλοντικής μας επιχείρησης. Πολύ χρήσιμη είναι και μια λειτουργία του google, στο ειδικό κομμάτι, που λέγεται google patents. Αυτό, χρειάζεται για δυο λόγους. Ο πρώτος, είναι για να μην «πατήσει» η λύση σου, πάνω σε κάτι που ήδη υπάρχει και είναι κατοχυρωμένο. Ο δεύτερος, για να δεις, αν η ιδέα σου είναι μοναδική. (Κάτι που θεωρητικά, ξέρεις, από το πρώτο βήμα της διαδικασίας). Όταν δεις, πως έχει πιθανότητες να είσαι μοναδικός, τότε μπορείς να κατοχυρώσεις πλέον την ιδέα σου, στο US patents office. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό portal, μέσω του οποίου μπορεί οποιοσδήποτε απ’ όλον τον πλανήτη, με 70 δολάρια, να κάνει ένα Provisional-Patent (πρόχειρη/προσωρινή αίτηση πατέντας), όπως κάνουν οι φοιτητές στο Στάνφορντ όταν έχουν ένα project να δείξουν σε επενδυτές. Αυτό θα σε κατοχυρώσει για ένα χρόνο και βοηθάει στο αν σου κλέψουν την ιδέα και εφόσον αυτή κατοχυρωθεί κάποια στιγμή, να μπορέσεις να αμυνθείς.
Σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση φυσικά κατέχουν τα άτομα που την απαρτίζουν. Επιχείρηση δεν φτιάχνεις, μέχρι την ημέρα, που είσαι έτοιμος να πουλήσεις, ή μέχρι την ημέρα, που αρχίζεις να έχεις τα πρώτα μεγάλα έξοδα. Γι αυτό είναι απαραίτητο να χτιστεί ένα γερό νομικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει συνεργασία στην “ομάδα” της επιχείρησης. Οι ιδέες γεννιούνται από ένα μυαλό, αλλά για να μεγαλώσουν χρειάζονται περισσότερα. Εδώ δεν χωρούν εγωισμός, περηφάνια και ιδιοτέλεια. Αν ο διπλανός σας έχει καλύτερη ιδέα από τη δική σας, προσπαθήστε να συνεργαστείτε μαζί του, ώστε να έχετε και οι δύο όφελος. Επίσης, συζητήστε με άλλους επιχειρηματίες, μάθετε από τις επιτυχίες αλλά και από τα λάθη τους, γιατί και τα λάθη είναι γνώση.
Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στο σημείο που αρχίζει και παράγεται προϊόν. Όμως, μια χρηματοδότηση φαντάζει απαραίτητη. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης είναι καλά, αλλά όχι και αναντικατάστατα. Αν αύριο σταματούσε π.χ. το ΕΣΠΑ, θα σταματούσε και η επιχειρηματικότητα; Τόσες εταιρείες τα έχουν καταφέρει και χωρίς αυτά. Αν είσαι έτοιμος, θα πρέπει να σηκώσεις μανίκια, να θυσιάσεις χρόνο και διακοπές και να αφοσιωθείς σε αυτό. Κι αν έρθει στη συνέχεια και η επιδότηση, έχει καλώς.
Η εταιρία, που ενδείκνυται να κάνεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι η ΙΚΕ, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, στην οποία μπορείς να έχεις έστω και 1 ευρώ κεφάλαιο και στην οποία μπορείς να είσαι 1 μέτοχος, ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Φρόντισε, οι υπόλοιποι να μην έχουν ασφαλιστικές εισφορές, γιατί αυτό θα βαραίνει όλο το εγχείρημα και θα δημιουργεί και προβλήματα σε περίπτωση αποτυχίας αργότερα. Στην ΙΚΕ, οι μέτοχοι, μπορούν να εισφέρουν και σε είδος, όπως υπηρεσίες ή τεχνογνωσία. Την ΙΚΕ λένε πως μπορείς να την ξεκινήσεις με 1 ευρώ. Ισχύει, αλλά καλύτερα να βάλεις ένα μικρό κεφάλαιο, 5-6.000 ευρώ για να μπορέσεις να έχεις τα πρώτα σου έξοδα. Γιατί μετά, θα πρέπει να κάνεις αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και αυτό κοστίζει.
Όσον αφορά το εύρος των πελατών της επιχείρησης καλό θα ήταν από την πρώτη στιγμή να σκέφτεστε την Ευρώπη. Η αγορά της είναι ένας χώρος 500 εκατ. κατοίκων. Η γειτονιά μας ή η διπλανή πόλη μπορεί να μην έχει ιδέα για τη χρησιμότητα αυτού που κάνετε, όμως μπορεί να υπάρχουν πολλοί δυνητικοί πελάτες σε άλλη χώρα και να ανυπομονούν για μια λύση σαν τη δική σας. Πολλοί ξεχνούν ότι επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει μόνο πουλάω κάτι στο κοινό, αλλά -κυρίως- πουλάω κάτι σε επιχειρήσεις, το λεγόμενο business to business. Διψάμε για business to business και όλες οι σχετικές έρευνες στην Ελλάδα διαπιστώνουν ότι αυτό βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο.
Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι να μη φοβάστε την αποτυχία. Είναι και αυτή μέσα στο παιχνίδι. Στην Ελλάδα το 55 – 60% των νέων επιχειρήσεων κλείνουν στην πρώτη τριετία. Ξαναπροσπαθήστε έχοντας την εμπειρία αυτή. Εδώ χρήσιμο είναι, να ξέρεις, πως είναι προς το συμφέρον σου, να αποτύχεις γρήγορα, σε λιγότερο από 1,5 χρόνο με ενεργή εταιρία, για να είναι περιορισμένο το κόστος της αποτυχίας. Τα χρήματα που θα χρειαστούν, έχουν να κάνουν με το θεσμικό σύστημα της χώρας, που είσαι εγκατεστημένος. Στην Ελλάδα, αυτό το ποσό για να κλείσει μια επιχείρηση, που λειτουργεί για 2 χρόνια, μπορεί να φτάσει, πάνω από 30.000 ευρώ.
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!
https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537
Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/
Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας
http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register
Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/
Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!