Stan Lee

Ο Stan Lee και το έργο του

του Δημήτρη Μαρίντσιου

Πώς, ο μεγάλος συγγραφέας κόμικς, δημιούργησε τον Spider-Man, τον Iron Man, τον Hulk και τους πιο γνωστούς υπερήρωες;

Σήμερα, σαν μία ένδειξη τιμής στον χαρισματικό εκδότη κόμικς της Marvel (κάποτε και της DC), Stan Lee, θα ανατρέξουμε πίσω στο παρελθόν για να δούμε πώς εμπνεύστηκε και δημιούργησε τους πασίγνωστους υπερήρωες των κόμικς που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι.

Ο Stan Lee ξεκίνησε από νεαρή ηλικία να δουλεύει γράφοντας… νεκρολογίες για μια υπηρεσία ειδήσεων και δελτία τύπου για το Εθνικό Κέντρο Φυματίωσης! Ακόμα, υπήρξε και διανομέας φαγητού σε φαρμακείο!

Η επιτυχία, όμως, δεν άργησε να έρθει..

Fantastic Four

Η πρώτη του δουλειά ως συγγραφέας κόμικς, δεν ξεκίνησε ιδανικά για τον Αμερικανό. Όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, το αφεντικό του, τον έβαλε να γράφει κόμικς ”με πολλή δράση, σκηνές με μάχες, γιατί αυτό θέλει ο κόσμος”!

Ο ευφυής συγγραφέας, όμως, δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος.

Είχε προτείνει στο αφεντικό του να προστεθεί και μία πλοκή στο έργο, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Ξεκάθαρα απογοητευμένος και ενοχλημένος, ο Stan Lee, εξέφρασε στη γυναίκα του την επιθυμία να παραιτηθεί αλλά η ίδια του είπε ”αφού θα παραιτηθείς κάποτε, γιατί δεν γράφεις με το δικό σου τρόπο; Αν σε απολύσει, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.”

Και έτσι ξεκίνησε το γράψιμο. Το αποτέλεσμα; Fantastic Four!

The Incredible Hulk

Βλέποντας τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας των Fantastic Four, ο Stan Lee και η συντακτική του ομάδα σκέφτηκαν αρχικά να δημιουργήσουν μία άλλη ομάδα υπερηρώων. Η ιδέα τους όμως δεν προχώρησε και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν άλλο χαρακτήρα στην ομάδα, ο οποίος θα ήταν ένα.. τέρας, αλλά καλό τέρας!

Ο κόσμος, βέβαια, δεν αγάπησε πολύ την ιδέα του Hulk, αλλά ο νέος υπερήρωας κατάφερε στο πέρασμα των χρόνων να μείνει στην ιστορία. 

SpiderMan

Ο Stan Lee εμπνευσμένος από ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με τίτλο ”Η Αράχνη”, σκέφτηκε να δημιουργήσει έναν έφηβο που αποκτά υπερδυνάμεις από μία αράχνη. Ο εκδότης του ήταν εντελώς κάθετος με αυτήν την ιδέα. Δεν του άρεσε η ιδέα ένας έφηβος να γίνει υπερήρωας, αλλά ούτε με την ιδέα της αράχνης ως κύριο στοιχείο του υπερήρωα.

Ο Stan Lee (ευτυχώς) δεν ακολούθησε την αντίθετη άποψη και δημιούργησε τον Spider-Man, ίσως τον πιο πολυαγαπημένο ήρωά του!

 

Iron Man

Όταν ο Stan Lee, έφερε στο ”φως” τον Iron Man, ήταν η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου και βλέποντας πως οι νέοι μισούσαν τον πόλεμο, σκέφτηκε να δημιουργήσει έναν ήρωα του Πολέμου που θα συναρπάσει το νεανικό κοινό.

Έφτιαχνε όπλα και τα προωθούσε στον αμερικάνικο στρατό, ήταν πλούσιος, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον να κάνω έναν τέτοιο χαρακτήρα, ένα με το κοινό”, είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Stan Lee, για τον Iron Man.

Black Panther

Ο Αμερικανός σκιτσογράφος, προχώρησε σε μια κίνηση που αρκετοί δεν θα έκαναν στη θέση του, τη δεκαετία του ’60. Δημιούργησε τον πρώτο έγχρωμο υπερήρωα! Εμπνεύστηκε από ένα πολιτικό κόμμα της εποχής, το οποίο αποτελούταν από έγχρωμα μέλη και είχαν το όνομα ”The Black Panthers”. Ο Stan Lee εξήγησε, βέβαια, πως δεν υπήρχε καμιά πολιτική σκοπιμότητα, απλά του άρεσε το όνομα.

Έτσι, σε ένα τεύχος των Fantastic Four του 1966, ο κόσμος θα δει την πρώτη εμφάνιση του Black Panther (βλ. εικόνα).

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!