9+1 Soft Skills δίνουν δουλειά απευθείας μετά τις σπουδές 

της Ελίντα Μυφτάρι

Στην σημερινή εποχή, οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού στρέφονται  περισσότερο προς τα λεγόμενα «soft skills», δεξιότητες, που διαθέτουν οι υποψήφιοι, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους τίτλους σπουδών. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στις δέκα πιο δημοφιλείς δεξιότητες (soft skills) που ψάχνουν οι μάνατζερς και θα προτείνουμε τρόπους, με τους οποίους  θα μπορέσεις να τις εξελίξεις.

Επικοινωνιακές δεξιότητες

Αφορά το κατά πόσο μπορείς να καταλάβεις και να  μεταδόσεις το νόημα ενός μηνύματος, μιας συζήτησης κ.α. Κατά την διάρκεια των σπουδών δίνεται έμφαση στην επικοινωνία μέσω του γραπτού λόγου, αφήνοντας πίσω την ουσιαστική  επικοινωνία, η οποία αναπτύσσεται μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Για να εξελίξεις τις επικοινωνιακές ικανότητές σου πάρε μέρος σε εθελοντικές δράσεις, σε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, σε κάποιο πρόγραμμα κινητικότητας, όπως το  Erasmus+ ή πιάσε μια δουλεία μερικής απασχόλησης.

Συνεργασία και ομαδικό πνεύμα

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους μάνατζερς είναι, πώς μπορεί ένας υποψήφιος να ενταχθεί και να συνεργαστεί με μια ομάδα που αποτελείται από εργαζομένους με διαφορετικό υπόβαθρο. Τα ομαδικά αθλήματα και η διοργάνωση εκδηλώσεων στην σχολή σου, είναι κάποιες επιλογές που θα σε βοηθήσουν σε αυτό.

δεξιότητες για εύρεση δουλειάς

Επιρροή

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων δίνουν βάση σε αποφοίτους με ηγετικές ικανότητες. Δεν ενδιαφέρονται τόσο για την θέση που θέλουν να στελεχώσουν τώρα, αλλά για  τον μελλοντικό ρόλο που θα έχει ο υποψήφιος αυτός στην επιχείρηση, βοηθώντας την να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Η ικανότητα της επιρροής είναι οικία σε κάποια άτομα χωρίς να κάνουν προσπάθεια να την μάθουν. Η εθελοντική εργασία ή μια δημόσια ομιλία, μπορούν να σε βοηθήσουν να θρέψεις την  εσωτερική σου ικανότητα για επιρροή.

Ικανότητες ευελιξίας και προσαρμοστικότητας

Το να δείξεις ότι είσαι ευέλικτος δίνει την πεποίθηση ότι μπορείς να αναπτυχθείς και εσύ μαζί με την επιχείρηση και ότι δεν θα μείνεις πίσω όταν η επιχείρηση αλλάξει και πάει μπροστά. Μια ευκαιρία να αναπτύξεις τέτοιες ικανότητες είναι να σπουδάσεις στο εξωτερικό, όπου οι καταστάσεις θα σε μάθουν να είσαι πιο ευέλικτος και προσαρμοστικός.

Κριτική ανάλυση και σύσταση

Σκοπός συνήθως ενός προγράμματος σπουδών είναι να σου προσφέρουν γνώσεις με τις οποίες  να μπορείς να δίνεις ιδέες και προτάσεις για την λύση κάποιου ζητήματος. Και ως νέο αίμα που είσαι, να μπορείς να προτείνεις νέες και καινοτόμες ιδέες. Ένας τρόπος για να δεις πόσο πειστικά οι ομιλητές αναλύουν και υποστηρίζουν δύσκολα θέματα και ιδέες, παρακολούθησε ομιλίες που θα σε εμπνεύσουν.

Προσανατολισμός στη δράση

Ωραία η σκέψη αλλά σαν την δράση δεν έχει! Πάρε μέρος σε φοιτητικούς διαγωνισμούς και δράσεις για να δείξεις την αποφασιστικότητά σου, στο να πετύχεις.

Δημιουργική επίλυση προβλημάτων

Η δημιουργική επίλυση προβλημάτων μπορεί να εξελιχθεί μέσα στον εργασιακό χώρο. Είτε υπάρχει είδη κάποιο πρόβλημα ή είτε δημιουργηθεί, το σημαντικό είναι το πως θα το επιλύσεις. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει, είναι η πρακτική άσκηση, όπου θα έρθεις αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να τα λύσεις κιόλας!

Στοχοθεσία και οραματισμός

Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους για το μέλλον σου και να προσπαθείς να τους επιτύχεις. Για να το πετύχεις αυτό, ξεκίνα να σχεδιάζεις από την στιγμή που αρχίσεις να σπουδάζεις, το που θες να φτάσει η καριέρα σου, ώστε να σου είναι πιο εύκολο να θέτεις μικρούς στόχους κάθε φορά και να του πετυχαίνεις.

Διαχείριση έργων

Έχει να κάνει με τον προγραμματισμό ενός πρότζεκτ και να την ολοκλήρωσή του, μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο. Σε αυτό θα σε βοηθήσει η πτυχιακή εργασία, όπου καλείσαι να κάνεις μια εργασία μεγάλου όγκου, σε συγκεκριμένο διάστημα

Συνεχής μάθηση

δεξιότητες για εύρεση δουλειάςΚαι εκεί που νόμιζες, πως όταν θα πάρεις το πτυχίο σου δεν θα ξαναπιάσεις ποτέ βιβλίο στα χέρια σου. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο πραγματικός αγώνας με το διάβασμα και την μάθηση μόλις ξεκίνησε. Καθώς θα πρέπει να είσαι ενήμερος για κάθε τι καινούργιο που επικρατεί στην αγορά εργασίας, για να προλαβαίνεις  και  να μην σε προλαβαίνουν τα γεγονότα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!