“Soft Skills for your success” με κοινωνικές προεκτάσεις

της Αγγελικής Λιώση

Αν και φοβόμουν πολύ τη δημόσια έκθεση ενός κειμένου μου, η προβολή της αξίας του workshop “soft skills for success” αποτελούσε ελάχιστο φόρο τιμής! Αλώστε, στα 1000 σεμινάρια που έχω συμμετάσχει την τελευταία δεκαετία, το συγκεκριμένο workshop κατέχει ξεχωριστή θέση! Συνδιοργανωνόταν από το Ινστιτούτο Μελέτης Ανθρώπινης Επικοινωνίας «Διάδραση» με επικεφαλή την κα Αναστασία Αδάμ κι από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό/φοιτητικό οργανισμό Citycampus.gr με επικεφαλή τον κο Κωνσταντίνο Πολέμη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προβλεπόταν η εθελοντική συμμετοχή/πρακτική στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς citycampus.gr και Ethelon.

Κοινωνικές προεκτάσεις: Αντικείμενο Workshop

Το αντικείμενο του workshop, τα soft skills, αφορά τη συναισθηματική νοημοσύνη, και συγκεκριμένα προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, που αναδεικνύονται σε περιζήτητες στον σύγχρονο εργασιακό τομέα και θεωρούνται απαραίτητο προσωπικό κι επαγγελματικό εφόδιο του αυριανού πολίτη κι εργαζόμενου. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν λίγα σεμινάρια με τη συγκεκριμένη θεματική. Παρακολούθησα το “Soft Skills for Success” την άνοιξη (Μάιο-Ιούνιο) 2020 στην πρώτη διαδικτυακή του μορφή, εξαιτίας των περιορισμών της καραντίνας λόγω COVID-19. Μάλιστα, η εξ αποστάσεως μορφή έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν 3 άτομα από άλλα μέρη της Ελλάδας, εκτός Αθηνών (Λάρισα, Θεσ/κη, Χανιά)!

Το workshop χαρακτηριζόταν από αυστηρή οργάνωση με μεγάλη συνέπεια στο πρόγραμμα χωρίς χρονικές καθυστερήσεις ή αλλαγές. Τα μαθήματα/συνεδρίες κάλυπταν ένα ευρύ πεδίο θεματικών (αυτοπεποίθηση/αυτοεκτίμηση, διαχείριση άγχους/στρες, κριτική σκέψη, στοχοθεσία, ενσυναίσθηση, κ.ά.) κι ακολουθούσαν εξελικτική πορεία ξεκινώντας από τη διερεύνηση κι εξάσκηση απλούστερων και βασικών δεξιοτήτων άπτοντας τελικά συνθετότερες ή συνδυασμό περισσότερων από μία δεξιοτήτων. Περιλαμβανόταν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (παρουσιάσεις, μουσικά κομμάτια για συναισθηματική αποφόρτιση, βίντεο κινησιολογίας χορού, κοινωνικά βίντεο, κείμενα κι επιμορφωτικές ομιλίες TedX), καθώς και διαδικτυακή συνάντηση με τους υπεύθυνους των εθελοντικών οργανώσεων στις οποίες προβλέποταν πρακτική άσκηση με τη λήξη του προγράμματος.

Στην αρχή κάθε μαθήματος, η εισηγήτρια μας ανακοίνωνε τη δομή του μαθήματος, τους στόχους του, αλλά και τις κοινωνικές του προεκτάσεις, ώστε να είμαστε απόλυτα ενήμερες και ψυχολογικά κατατοπισμένες. Ξεκινούσε με την παρουσίαση της θεωρίας που δεν απαιτούσε υψηλό γνωστικό επίπεδο, γινόταν προβολή βίντεο για προσωπικό προβληματισμό κι ενδοσκόπηση, ακολουθούσε ομαδική συζήτηση με εμβάθυνση στο θέμα, και πραγματοποιούταν πρακτική εφαρμογή σε δυαδικές ασκήσεις, επαναφορά στην ομάδα κι ανατροφοδότηση. Οι σχετικές συζητήσεις της ομάδας χαρακτηρίζονταν από πλουραλισμό απόψεων καθώς κάλυπταν κάθε θεματική με επιστημονικές γνώσεις από τα διαφορετικά αντικείμενα σπουδών μας, τις εμπειρίες και τα βιώματά μας από την κοινωνική κι επαγγελματική μας ζωή, με ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Όμως, η επαφή, η επικοινωνία κι η αλληλεπίδρασή μας δεν περιοριζόταν στις ώρες του workshop: η κατασκευή σελίδας της ομάδας στο facebook επέτρεψε τη σύγχρονη κι ασύγχρονη επικοινωνία μεταξύ μας πυροδοτώντας γόνιμο διάλογο χάρη στη συχνή ανάρτηση θεμάτων σχετικών με όσα είχαν συζητηθεί ή επρόκειτο να συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση.

Η εισηγήτρια κα Α. Αδάμ -με τη διπλή της κατάρτιση ως βιοχημικού και ψυχολόγου- προσέθετε στην προσφερόμενη γνώση ερμηνείες για την ανθρώπινη συμπεριφορά ως ολότητα (σώμα & ψυχή). Η ευγένεια, η ηρεμία, η καλοσύνη κι η αγάπη της δημιουργούσαν μια ζεστή ατμόσφαιρα που έθετε τις βάσεις για συνεχή συμμετοχή και πρόθυμη συνεργασία από όλες, 8 άγνωστες μεταξύ μας κοπέλες! Οι βιωματικές ασκήσεις, ατομικές και δυαδικές, είχαν μεγάλη αμεσότητα και συναισθηματική δυναμική που με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο συντελούσαν στον εντοπισμό, την εξάσκηση και την καλλιέργεια προσωπικών και διαπροσωπικών/κοινωνικών δεξιοτήτων επιτυγχάνοντας τους στόχους του workshop.

Το πάγωμα του χρόνου λόγω εγκλεισμού την άνοιξη 2020 έδωσε την ευκαιρία για ενδοσκόπηση κι αναθεώρηση προτεραιοτήτων κι αξιών, ενώ η επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής απαιτούσε ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αποδοχή των αλλαγών και του ρευστού/προσωρινού. Επομένως, δε θα μπορούσε να γίνει καλύτερη χρονική τοποθέτηση του workshop καθώς συνέπεσε με τη χαλάρωση των πρωτόγνωρων για όλους μας μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα». Δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία να κάνω κάτι κυριολεκτικά για τον εαυτό μου! Μέσω της ψυχαναλυτικής προσέγγισης στη θεωρία και του προβληματισμού στο διαδραστικά προβαλλόμενο υλικό γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου και τον αποδέχτηκα, πίστεψα ότι αξίζω κι είμαι μοναδική/ξεχωριστή (αυτοεκτίμηση), εμπιστεύτηκα τις ικανότητές μου και προσέβλεψα στις εξελισσόμενες δυνατότητές μου (αυτοπεποίθηση). Όξυνα την κριτική μου σκέψη καλλιεργώντας τακτικές και μηχανισμούς επεξεργασίας των ερεθισμάτων με πρόθεση την ευελιξία και προσαρμοστικότητά μου προκειμένου να αντιδρώ εποικοδομητικά για εμένα.

Μέσα από την ομαδική συζήτηση, κατάφερα να είμαι ενεργή ακροάτρια και να έχω ενσυναίσθηση χωρίς να ταυτίζομαι, ενώ εξάσκησα περαιτέρω τις επικοινωνιακές, διαπροσωπικές και διαπραγματευτικές μου ικανότητες, που λόγω απομόνωσης «είχαν σκουριάσει». Στις -κυρίως- δυαδικές ασκήσεις, που αποτελούσαν πολλές φορές μελέτες περίπτωσης (case study), βελτίωσα αφενός τη συνεργατικότητα, αφετέρου την ικανότητά μου στη διαχείριση χρόνου για να επιτύχω με τη συνεργάτη μου ένα καλό αποτέλεσμα. Αναδιαμόρφωσα βιωματικά τη διαχείριση άγχους και κρίσεων/προβλημάτων εστιάζοντας στα θετικά και βλέποντας κάθε εμπόδιο/δυσκολία ως ευκαιρία για αλλαγή.

Κοινωνικές προεκτάσεις: Το αποτέλεσμα του Workshop

Μετά από αυτό το workshop αισθάνομαι προσωπική ενδυνάμωση κι αισιοδοξία! Είμαι πλέον εξοπλισμένη με τα skills που απαιτούνται για δημιουργικές σκέψεις, επιτυχείς δράσεις κι υγιείς σχέσεις. Κατορθώνω να εργάζομαι αποδοτικά υπό πίεση, να παίρνω αποφάσεις και να δρω με τα ευεργετικά για μένα κίνητρα. Έχω πλέον την αυτογνωσία και τα προσωπικά εφόδια για να θέτω κατάλληλους στόχους και να έχω νέες προοπτικές στη ζωή μου, προσωπική, κοινωνική κι επαγγελματική. Θυμάμαι αυτή τη συνάντηση -με όλες τις γέφυρες που δημιουργήθηκαν- με αγάπη και νοσταλγία, ενώ νοιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στους συντελεστές/δημιουργούς αυτού του σπουδαίου σεμιναρίου. Δεν υπάρχει καταλληλότερη καθοδήγηση κι οργάνωση για αυτό το προσωπικό ταξίδι ανάπλασης από αυτές της κας Αδάμ, χάρη στην υψηλή ποιότητα ανθρώπου! Όσο για την ομάδα, εισέπραξα πάρα πολλά μέσω της διάδρασής μας και γι’ αυτό κάποια μέλη είναι φίλες μου μέχρι και σήμερα!

*Η Λιώση Αγγελική είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!