Soft Skills που αναπτύσσεις στα φοιτητικά σου χρόνια

της Όλγας Συμεωνίδου

Τα χρόνια πίσω από τα πανεπιστημιακά έδρανα, χωρίς αμφιβολία μας προετοιμάζουν για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία, εφοδιάζοντάς μας με τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να πορευτούμε στον κλάδο που επιλέξαμε. Παρ ‘όλα αυτά, τα εφόδια των πανεπιστημιακών μας χρόνων δεν εξαντλούνται σε στείρες τεχνικές ή θεωρητικές γνώσεις, αλλά είναι μαθήματα ζωής που θα μας κάνουν τόσο καλύτερους επαγγελματίες, όσο και καλύτερους ανθρώπους. Για να γίνουμε πιο ακριβείς, έχετε ποτέ ακούσει για τα soft-skills;

Τα «soft skills» είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου που το βοηθούν να αλληλεπιδράσει με τους άλλους και να διαχειριστεί σωστά τις αναφυόμενες καταστάσεις. Είναι τα κοινωνικά γνωρίσματα που επηρεάζουν τη συνολική προσέγγισή του ατόμου για την ζωή και την εργασία. Συνδέονται στενά με τη συναισθηματική νοημοσύνη και σε αντίθεση με τα «hard skills» (τεχνικές δεξιότητες) που συνδέονται με το κάθε επάγγελμα χωριστά, χαρακτηρίζονται από τη δυνατότητα εφαρμογής τους σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα και πεδία (προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό).

Στη σύγχρονη εποχή του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας και της υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης, το να είσαι εφοδιασμένος με soft skills είναι το στοιχείο που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από το πλήθος καταρτισμένων ανθρώπων και θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την εύρεση ή μη εργασίας.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά που αποκτά κανείς στη διάρκεια των πανεπιστημιακών του χρόνων:

Ομαδικό πνεύμα –συνεργασία – προσαρμοστικότητα

Μέσα από την αλληλεπίδραση με συμφοιτητές και καθηγητές (π.χ. ομαδικές εργασίες, ανταλλαγή απόψεων, σημειώσεων κλπ.), μαθαίνεις να συνεργάζεσαι ως μέλος μιας ομάδας, για την επίτευξη του κοινού στόχου, γεγονός που αποτελεί καθημερινότητα σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Ακόμα, τα διαφορετικά περιβάλλοντα και άνθρωποι που θα συναντήσεις σε βοηθούν να προσαρμόζεσαι ευκολότερα στις εκάστοτε συνθήκες, να σέβεσαι τον άλλο και τα όριά του, αντιλαμβανόμενος παράλληλα πώς να τον προσεγγίσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Επικοινωνιακές δεξιότητες

Τόσο μέσα από το γραπτό λόγο (εξετάσεις, εργασίες, ανταλλαγή e-mail με καθηγητές), όσο και από τον προφορικό (παρουσιάσεις, συμμετοχή στο μάθημα) στη σχολή σου μαθαίνεις πώς να εκφράζεσαι με ακρίβεια. Επιπλέον, παρουσιάζεις τις σκέψεις σου με δομημένα επιχειρήματα, ώστε να πείσεις το ακροατήριό σου. Επίσης μαθαίνεις να διαπραγματεύεσαι και να διεκδικείς.

Διαχείριση χρόνου

Ως φοιτητής θα μάθεις πως να διαχειρίζεσαι και να κατανέμεις σωστά το χρόνο σου, ώστε να είσαι επαρκώς προετοιμασμένος για να πετύχεις την ώρα των εξετάσεων. Θα μάθεις να λειτουργείς υπό την πίεση προθεσμιών διαχειριζόμενος παράλληλα το άγχος που αυτή η πίεση σου προκαλεί. Πίστεψέ με, σίγουρα θα εκτιμήσουν αυτή την ικανότητά σου οι εργοδότες, όταν τα πράγματα στη δουλειά γίνουν πιο πιεστικά.

Αυτοπεποίθηση

Στα φοιτητικά σου χρόνια μαθαίνεις να παίρνεις ρίσκα, να βγαίνεις από το comfort zone σου, να είσαι πιο εξωστρεφής και να έχεις περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Εφοδιασμένος με ένα πτυχίο, έχοντας συναναστραφεί με πολλούς ανθρώπους και έχοντας δοκιμάσει τις ικανότητές σου, βγαίνοντας νικητής από δύσκολες καταστάσεις. Φεύγεις, έτσι, από το πανεπιστήμιο με περισσότερη αυτογνωσία και ετερογνωσία, έτοιμος πια για μια δυναμική είσοδο στην αγορά εργασίας.

Υπευθυνότητα και σωστή διαχείριση των χρημάτων σου

Μέσα από τις υποχρεώσεις που θα αναλάβεις εντός σχολής (π.χ. εργασίες) όσο και εκτός σχολής (π.χ. διαχείριση σπιτιού), θα γίνεις πιο υπεύθυνος, πιο οργανωτικός, θα μάθεις να στηρίζεσαι περισσότερο στις δυνάμεις σου, αλλά και να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου, που κακά τα ψέματα, στα φοιτητικά σου χρόνια είναι πιο περιορισμένα. Τέλος, μέσα από τις δυσκολίες που θα συναντήσεις θα μάθεις να προσεγγίζεις τα γεγονότα από διαφορετικές γωνίες, να σκέφτεσαι «έξω από το κουτί» και να βρίσκεις εναλλακτικές λύσεις στα εκάστοτε προβλήματα.

Τα μαθήματα, φυσικά, που θα πάρεις ως φοιτητής δεν εξαντλούνται στα αναφερθέντα. Το κρίσιμο ζήτημα πάντως είναι να βρεις τρόπο να αξιοποιήσεις όλα τα εφόδια που πήρες αυτά τα χρόνια και να τα μετατρέψεις σε ικανότητες στον εργασιακό σου χώρο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!