Social Impact Award: Διαγωνισμός με κοινωνική προέκταση

Συναντήσαμε την Ιωάννα Φωτοπούλου, project manager του Social Impact Award η οποία μας παρουσίασε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση το βραβείο που εκπροσωπεί.

social impact awardΤο Social Impact Award είναι ένας διαγωνισμός που τρέχει σε 10 χώρες ταυτόχρονα. Στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Impact Hub Athens. Είναι ουσιαστικά από τους λίγους διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελλάδα και οι οποίοι αφορούν και το social impact, δηλαδή την επιχειρηματικότητα που βγάζει κέρδος ενώ έχει ταυτόχρονα μία κοινωνική προέκταση.

Στην Ελλάδα του 2016 εν μέσω κρίσης, το Impact Hub Athens και μέσω του Social Impact Award δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι το πιο μαγικό στοιχείο για την Ιωάννα σε αυτόν τον διαγωνισμό. Τρεις νικητήριες ομάδες θα λάβουν από 3.000 ευρώ για να ξεκινήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και να δημιουργήσουν ουσιαστικά θέσεις εργασίας για τους εαυτούς τους και τους συνεργάτες τους. Πέρα από τα χρήματα φυσικά οι ομάδες θα συμμετάσχουν και σε σεμινάρια, σε workshops και θα έχουν personalized mentoring από τους ανθρώπους της κριτικής επιτροπής του βραβείου και όχι μόνο.

Οποιοσδήποτε έχει μία ιδέα, μπορεί να την καταθέσει, ακόμα και αν δεν έχει σχηματίσει ακόμα την ομάδα του. Γιατί το Social Impact Award δεν είναι ένας απλός διαγωνισμός. Είναι κατά κύριο λόγο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο φέρνει κοντά τους φοιτητές και τους νέους που θέλουν να καινοτομήσουν και να τολμήσουν κάτι επιχειρηματικό και τους καθοδηγεί μέσω συγκεκριμένων βημάτων μέχρι να βρίσκονται σε θέση να καταθέσουν ολοκληρωμένη την ιδέα τους.

Το 50% των συμμετεχόντων μιας ομάδας θα πρέπει να είναι φοιτητές, καθώς γίνεται προσπάθεια να δοθεί ώθηση στη νεανική επιχειρηματικότητα. Έτσι, οι ηλικίες που συμμετέχουν κυμαίνονται από 16 έως 55 ετών! καθώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν γνωρίζει ηλικιακά όρια.

social impact awardΤο Μάιο θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες ομάδες τις οποίες επέλεξε η κριτική επιτροπή του βραβείου. Αυτές οι ομάδες θα παρακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι ένα εντατικό summer boot camp. Έπειτα, οι τρεις ιδέες που έχουν κάνει την μεγαλύτερη πρόοδο και είναι πιο έτοιμες από τις υπόλοιπες θα λάβουν τα 3.000 ευρώ μετρητά για να καλύψουν τα πρώτα τους έξοδα. Οι τρεις νικήτριες ομάδες θα δουλέψουν στο Impact Hub μέχρι και τον Δεκέμβριο ως μέρος του incubation phase τους. Επίσης, θα συμμετάσχουν και στο πανευρωπαϊκό συνέδριο κοινωνικής επιχειρηματικότητας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Οκτώβριο.

Οι θεματικές των ιδεών καλύπτουν ευρεία γκάμα! Έτσι έχουμε ιδέες που έχουν να κάνουν με προγραμματισμό και mobile applications, με το περιβάλλον, με city engagement, ιδέες που αφορούν τον τουρισμό, την ανακύκλωση, την υγεία και την εκπαίδευση και πολλά άλλα.

Αυτό δείχνει έμπρακτα πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα όλο και αναδεικνύεται ως η λύση σε πολλά προβλήματα μας, διότι η κοινωνία μας δεν χρειάζεται και άλλους ηγέτες. Χρειάζεται ανθρώπους που κάνουν πράγματα, ανθρώπους που αγαπάνε που έχουν μεράκι και δίνουν ψυχή στην εργασία και την κοινωνία της οποίας είναι μέλη.

Η Ιωάννα Φωτοπούλου ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζε στον Πολυτεχνείο. Ήρθε στην Αθήνα λόγω μιας επαγγελματικής ευκαιρίας. Πέρυσι κέρδισε το Social Impact Award και αυτή ήταν η πρώτη της επαφή με το Impact Hub Athens. Όταν της προτάθηκε να αναλάβει ως project manager τον διαγωνισμό του Social Impact Award δέχτηκε καθώς θεώρησε ότι έτσι θα μπορέσει να βοηθήσει και άλλους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Η συμβουλή της για τους συμμετέχοντες: Το σημαντικότερο πράγμα είναι η ομάδα. Μέσα σε μια δυνατή ομάδα μια μέτρια ιδέα μπορεί να αναπτυχθεί, να ανθίσει και να είναι πλήρως κερδοφόρα στο τέλος. Αν όμως η ομsocial impact awardάδα έχει χτιστεί σε σαθρά θεμέλια ακόμη και η καλύτερη ιδέα μπορεί να αποτύχει.

Στην ερώτησή μας εάν πιστεύει ότι οι φοιτητές είναι καλύτερα να φύγουν από την Ελλάδα, μας απάντησε: Όσο είναι ακόμα φοιτητές, θα πρέπει να προσπαθήσουν για το μέλλον τους. Από τώρα, χωρίς να περιμένουν να πάρουν πρώτα πτυχίο ώστε να δουν τότε εάν μπορούν να ορθοποδήσουν σε αυτή τη χώρα. Να ξεκινήσουν κάτι, να φτιάξουν μία ομάδα, ένα project, να φτιάξουν ένα τεχνολογικό start up ή κάτι άλλο, οτιδήποτε! Να συγκροτήσουν μία ομάδα και να καταθέσουν τις ιδέες τους στο Social Impact Awards από τις 18 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου. Ο καθένας πρέπει να κάνει το καλύτερο για τη ζωή του αλλά πρώτα ας το δοκιμάσει εδώ. Η ξενιτιά δεν είναι ποτέ εύκολο πράγμα. Και δυνατότητες υπάρχουν και στην Ελλάδα της κρίσης εάν ξέρεις που να ψάξεις και εάν έχεις υπομονή και επιμονή!

Δείτε, επίσης. και το Δελτίο Τύπου για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας 2016 με θέμα “Μέλλον χωρίς αποκλεισμούς”.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!