SAFIA – Youth For Israel: Ένα workshop για την ισότητα

Στις 20 Φεβρουαρίου 2019 η SAFIA-Student Association for International Affairs φιλοξένησε νέους ηλικίας 16-17 ετών από το Ισραήλ, στα γραφεία της στο Μοναστηράκι, όπου και έλαβε χώρα ένα πολύ ενδιαφέρον workshop. Το Citycampus και το Labyrinth of Senses βρέθηκαν εκεί και στάθηκαν αρωγοί της πετυχημένης αυτής εκδήλωσης.

Συγκεκριμένα, η SAFIA σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα διοργάνωσε ένα δίωρο διαδραστικό event, στο οποίο συμμετείχαν 40 Young Ambassadors από το Ισραήλ. Οι εκ του Ισραήλ ορμώμενοι νέοι είναι μέλη του οργανισμού Youth for Israel και επισκέφθηκαν την Ελλάδα στα πλαίσια των προγραμμάτων του “Israeli Center For Young Leaders”. Υπεύθυνος των Young Ambassadors και παρών στο workshop της SAFIA ήταν ο Yitzhak Eldan, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στη Δανία, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO, καθώς και πρόεδρος του οργανισμού “The Israel School for Young Ambassadors”.

To δίωρο project της SAFIA, με υπεύθυνη της διοργάνωσης τη Ροδούλα Βιολάκη, κύλησε ευχάριστα και δημιουργικά για όλους. Αρχικά, τα παιδιά από το Ισραήλ μας συστήθηκαν και μας είπαν λίγα λόγια για τη δράση τους. Ακολούθησε καλωσόρισμα και συνοπτική παρουσίαση της SAFIA από τον πρόεδρό της, Ορέστη Μάτσα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συμμετείχαν αρκετοί εκπρόσωποι της διοργανώτριας ΜΚΟ.

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε το Citycampus. Το site μας εκπροσωπήθηκε από τις Ευγενία Πάταρα (Editing Supervisor-Project Manager), Μυρτώ Υφαντή (Communication–Public Relations and Marketing Manager), Μαίρη Παπαδογιαννάκη (Chief Editor) και Ιωάννα Θεοδωροπούλου (Assistant Chief Editor). Οι τρεις πρώτες μας μίλησαν για τη δομή, το περιεχόμενο, τα επιτεύγματα και τους στόχους  του site.

H εκδήλωση διανθίστηκε με μια διαδραστική παρουσίαση από το Labyrinth of Senses. Η παρουσίαση αυτή, την οποία έφεραν σε πέρας η Φωτεινή Γιαννοπούλου (Ninja Project Generator @ KINITRO) και ο Γιώργος Βαρδαλαχάκης (Pandastic Brand Ambassador @ KINITRO), είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ζητήματα αναπηρίας. Eκτός των ως άνω ομιλιτών, το Labyrinth of Senses εκπροσώπησαν με την παρουσία τους ο Χάρης Κωτσιορίμπας (Non-Stop Dreamer @KINITRO) και η Γιούλη Σαββάκη (Business Glitter Developer @ KINITRO).

Με τη συμμετοχή τους στο workshop της SAFIA και την πλαισίωση αυτού τόσο το Citycampus όσο και το Labyrinth of Senses προσπάθησαν να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν ακόμα περισσότερο τους Young Ambassadors.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, οι Ambassadors ξεκίνησαν την προετοιμασία για το προγραμματισμένο debate μεταξύ τους, με θέμα την ισότητα των φύλων. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ως εξής: Κράτη, ΜΚΟ, Επιχειρίσεις και Οργανώσεις από την Κοινωνία των Πολιτών. Προετοίμασαν τα επιχειρήματά τους με την βοήθεια εκπροσώπων της SAFIA και στη συνέχεια «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» σε μια γόνιμη λογομαχία. Η εκδήλωση έκλεισε σε φιλικό κλίμα, όπως άλλωστε κύλησε ολόκληρη η διοργάνωση, με την ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στη SAFIA και τον πρώην Πρέσβη του Ισραήλ, Yitzhak Eldan και τη συμφωνία των SAFIA και Youth For Israel για τη συνέχιση και εξέλιξη της συνεργασίας τους και σε νέα project.

H συνεργασία της SAFIA με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα αποδείχθηκε εν τέλει ιδιαίτερα καρποφόρα. Κατά τη διάρκεια ενός μεστού workshop συναντήθηκαν διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμοί αλλά κυρίως άνθρωποι με ιδέες, όραμα και διάθεση για δράση.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που ήμασταν κι εμείς κομμάτι αυτής της διοργάνωσης, μετά από πρόσκληση της SAFIA. Τιμή μας να έχουμε τέτοιους συνεργάτες και να είμαστε αρωγοί σε τόσο σημαντικές προσπάθειες.