Ιδέες για Roadtrips σε περιοχές της Ελλάδας

του Στέλιου Αμπατζίδη

Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η περίοδος ενδείκνυται, για να χαλαρώσουμε και να αποδράσουμε από την καθημερινότητα με μία αυτοκινητάδα κατά μήκος της Ελλάδας.

Αρχικά, η Θεσσαλονίκη, χάρη στην ιστορικότητα των μνημείων της και την γραφικότητά της ως πόλης, θα μαγέψει τους επισκέπτες. Ορισμένες συνοικίες της είναι η Άνω Πόλη, τα Κάστρα, με την οχυρωμένη ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, το Επταπύργιο. Επίσης, οι περιηγητές μπορούν να αντικρύσουν την «παλιά» και νέα παραλία στο κέντρο της πόλης για αμέτρητες βόλτες, αντικρίζοντας το Λευκό Πύργο, καθώς και να επισκεφθούν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο.Μία άλλη επιλογή, που θα κεντρίσει τους επισκέπτες, αποτελεί η Καμάρα, με την περίφημη αψίδα του Γαλερίου, την οποία έχτισε, όταν νίκησε τους Πέρσες και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και η Ροτόντα, ένας ναός προς τιμήν του Δία ή Μαυσωλείο, καθώς και οι βυζαντινοί ναοί της.

Παράλληλα, άλλες πόλεις, για να επισκεφθούν οι εκδρομείς, αποτελούν η Καβάλα και η Ξάνθη. Η πρώτη φημίζεται για την Παλιά της Πόλη, την Αρχαία Πόλη των Φιλίππων, με υπολείμματα από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την παλαιοχριστιανική περίοδο και το Αρχαιολογικό της Μουσείο.

Η δεύτερη φημίζεται για το Καρναβάλι της, τον ποταμό Νέστο και τα χωριά της (Σταυρούπολη, Τοξότης), καθώς και τους περίπατους στις όχθες του Κόσυνθου. Στο τέρμα της διαδρομής αυτής, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν τα στενά και το δέλτα του Νέστου, τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, το δάσος της Χαϊντούς, τα φράγματα στο Παρανέστι και τέλος τη λίμνη Βιστωνίδα.

Παράλληλα, τα Πομακοχώρια, με τα παραδοσιακά χωριουδάκια στις πλαγιές της Ροδόπης, αποτελούν έναν ιδιαίτερο προορισμό. Από εκεί φαίνεται η Σμίνθη με τους μιναρέδες της και τους Πομάκους.

 

 

Ακόμα μία άλλη διαδρομή είναι αυτή, που ξεκινά από τα Γρεβενά και καταλήγει στη Βέροια. Τα Γρεβενά φημίζονται για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς, με εξαιρετικά δείγματα παλαιοντολογίας, όπως και για τα γεφύρια, μεταξύ αυτών του Αζίζ Αγά, του Σπανού και της Πορτίτσας. Επίσης, οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν τη Βάλια Κάλντα, η οποία διαθέτει αρκετό πράσινο και διάφορα ζώα (ζαρκάδια, λύκους, αγριόγιδια), όπως και το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, στα ορεινά της Πίνδου, με τα γύρω χωριά που διαθέτει η περιοχή (Αλατόπετρα, Σαμαρίνα, Δίστρατο).

Ενδιάμεση πόλη σε αυτήν τη διαδρομή αποτελεί η Καστοριά, με τη λίμνη της Ορεστιάδα και την ποικιλία πτηνών της, τη Σπηλιά του Δράκου και τους άπειρους μυστηριώδεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Επιπλέον, πληροφορίες για την ιστορία του τόπου μπορούν να αποκτήσουν οι επισκέπτες από το Λαογραφικό και Βυζαντινό Μουσείο καθώς και το Μουσείο Ενδυματολογίας.

Στο τέλος αυτής της διαδρομής βρίσκεται η πόλη της Βέροιας, με το αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας, τη συνοικία των Εβραίων Μπαρμπούτα και τη συνοικία των Χριστιανών Κυριώτισσα. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η πόλη αυτή διαθέτει πάρα πολλές Εκκλησίες (Εκκλησία του Χριστού), μνημεία (Δίδυμοι Λουτρώνες, Χουνκιάρ Τζαμί), μουσεία (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό), με υπέροχα ψηφιδωτά και ευρήματα από τον πρώτο νεολιθικό οικισμό που αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή και τέλος, το εξαιρετικό Φράγμα του Αλιάκμονα, για το δρόμο προς τη Βεργίνα.

Συμπερασματικά, τα αξιοθέατα της κάθε πόλης ποικίλλουν, γιατί όχι να μην τα περιηγηθούν οι επισκέπτες με τις παρέες τους, για να περάσουν ευχάριστα και εναλλακτικά τον ελεύθερο τους χρόνο;Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!