remarketing

Remarketing: Ό, τι πρέπει να ξέρεις

του Στέλιου Αμπατζίδη

Κάθε επιχείρηση, για να επιδιώκει να παραμένει ανταγωνιστική στην αγορά, καλείται να αναπτύξει και να διατηρήσει το πελατολόγιό της. Πλέον, με την χρήση του Διαδικτύου και άλλων μέσων διαφήμισης και προβολής, οι επιχειρήσεις μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους δυνητικούς πελάτες πρακτικά, λειτουργικά και όσο το δυνατόν πιο οικονομικά.

remarketingΈτσι, οι επιχειρήσεις προβαίνουν στην χρήση του Remarketing. H αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μαγαζιών μέσα στην πανδημία αυξήθηκε κατακόρυφα. Οι πελάτες θέτουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες τους. Κρίνουν, αξιολογούν με την πρώτη επαφή και προβαίνουν σε έρευνα αγοράς. Συνεπώς, οι ίδιες, βλέποντας τους υποψήφιους πελάτες, αποσκοπούν στο να έρθουν σε επικοινωνία με τους πελάτες και να επαναπροβάλλουν το λογότυπο και την επωνυμία τους. Η χρήση του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, γιατί, μετά την επαναπροβολή, γίνεται πιο εύκολη η δημιουργία μιας «χοάνης» πελατών. Χάρη σε αυτό, αυτές παρατηρούν την μείωση της αγοραστικής δύναμης μέσω του καλαθιού αγορών. Με αυτό τον τρόπο, οι ίδιες καταγράφουν τους περιηγητές, που αποχωρούν από την ιστοσελίδα, χωρίς να αγοράζουν τα προϊόντα.

Για αυτό το να υπενθυμίζουν οι επιχειρήσεις την επωνυμία τους, επικοινωνώντας με τους πελάτες, μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Αρχίζουν από την ψηφιακή διαφήμιση (Digital Marketing), όπως η προβολή του banner πολλές φορές, μέχρι να γίνει κάποιο κλικ σε αυτό ή η πινακίδα έξω από το φυσικό κατάστημα, όταν οι πολίτες πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Επομένως, μερικοί από τους τρόπους χρήσης του Remarketing, είναι οι εξής:

Retargeting

remarketingΜε την χρήση της τεχνολογίας, το retargeting επιδιώκει και αποβλέπει στην αλληλεπίδραση πάλι με τους προηγούμενους επισκέπτες, που περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα μιας επιχείρησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση των cookies, αφού τοποθετηθεί ένα απόσπασμα κώδικα στην ιστοσελίδα του επιχειρηματία. Οι πληροφορίες, που παίρνουν οι επιχειρηματίες, αποθηκεύονται στον υπολογιστή (Google Analytics ή Facebook). Ακόμη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι διαφημίσεις επαναστόχευσης (Retargeting Ads) με μεγαλύτερη αναλογία κλικ προς εμφάνιση διαφήμισης. Απώτερος στόχος αυτού του μέσου οι ήδη υπάρχοντες επισκέπτες της ιστοσελίδας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα επικρατούν προσωποποιημένες διαφημίσεις σε μεγάλο αριθμό ατόμων, αλλά μόνο ομάδες ατόμων με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Social Media Remarketing

remarketingΌσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η στόχευση εκ νέου αφορά τους σταθερούς, αφοσιωμένους και πιστούς πελάτες, που ξέρουν την ιστοσελίδα τους, σε αντίθεση με το γενικευμένο κοινό. Οι κινήσεις πραγματοποίησης αυτής της διαδικασίας αφορούν διαγωνισμούς για το σταθερό πελατολόγιο ή εκπτώσεις, αν γίνει κάποιος/α μέλος στους λογαριασμούς μιας επιχείρησης στα social media.

Email Marketing

Η διαφήμιση μέσω email αφορά υπάρχον και νέο πελατολόγιο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση του newsletter. Ακόμη, η χρήση του email, όπου προβάλλει προϊόντα εκπτωτικά με μεγάλο ποσοστό. Για αυτό και οι νέοι επιχειρηματίες αντικρύζουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα ένα popup, το οποίο ζητεί την εγγραφή των νέων επισκεπτών στο newsletter (συνήθως με μία έκπτωση 5% στην επόμενη παραγγελία τους). Αυτό ισχύει επίσης και όταν οι επισκέπτες έχουν ξεχάσει να αγοράσουν το προϊόν τους, κάνοντας τις αγορές στο καλάθι. Παράλληλα, μία άλλη πιο στοχευόμενη προσέγγιση του email marketing αναδεικνύεται και με ένα email υπενθύμισης εγκατάλειψης των καλαθιών αγορών (shopping cart abandonment email).

Remarketing μέσω τηλεφώνου

remarketingΜία τακτική που παραμένει επίκαιρη, είναι η συμπλήρωση μιας φόρμας υποβολής των στοιχείων των πελατών έξω από το κατάστημα. Για τους πελάτες, στόχος είναι συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό ή την επίτευξη κάποιας έκπτωσης. Αφού συμπληρώσουν όμως τα στοιχεία τους, οι υπεύθυνοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να προβούν σε πωλήσεις προϊόντων. Έτσι, ακόμη και με την ανάπτυξη του Διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων, η αμεσότητα του τηλεφώνου αποτελεί έναν τρόπο remarketing.

Offline Remarketing

Η κίνηση αυτή περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες, που δεν σχετίζονται με το Διαδίκτυο. Αυτές μπορεί να είναι οι εξής:

 • Επαγγελματική κάρτα
 • Flyers
 • Διαφημιστικά δώρα
 • Κουπόνια προσφοράς
 • Δωροκάρτες
 • Πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών
 • Διαφημιστικές πινακίδες
 • Χορηγίες
 • Φιλανθρωπικό έργο
 • Διοργάνωση events
 • Συμμετοχή σε εκθέσεις
 • Διαφήμιση σε ραδιόφωνο ή τηλεόραση

Με τη βοήθεια μιας διαφημιστικής εταιρείας, οποιαδήποτε από αυτές τις κινήσεις μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε επιχείρηση να ξεχωρίσει και να υπερτερήσει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Συμπερασματικά, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες, που προσφέρει το Remarketing, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων και της αναγνωρισιμότητας, είναι πολλές, χρήσιμες και λειτουργικές.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!