Της Αργυρώς Κασώτη*

religious pluralism in the middle east

Τα τελευταία χρόνια το θέμα του θρησκευτικού πλουραλισμού αποτελεί ένα θέμα έντονης συζήτησης σε διεθνές επίπεδο και ένα φλέγον ζήτημα μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση και η αύξηση των θρησκευτικά πλουραλιστικών κοινωνιών εγείρει την αναγκαιότητα της ύπαρξης  ενός ουσιαστικού διαθρησκευτικού διαλόγου. Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στην προσπάθεια του να εμβαθύνει και να αναπτύξει μία εκ νέου προσέγγιση στο θέμα του θρησκευτικού πλουραλισμού καλεί νέους, φοιτητές και μη, στο 3ο τακτικό θερινό σχολείο με θέμα «Θρησκευτικός Πλουραλισμός στην Μέση Ανατολή» που θα πραγματοποιηθεί  στο Κιάτο από τις 23 έως τις 26 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα, το Youth Summer School  έχει ως στόχο του την πλήρη ενημέρωση αλλά και την επιπλέον διεύρυνση των γνώσεων όλων των συμμετεχόντων στο θέμα της θρησκείας και των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων που αυτή έχει στις θρησκευτικές κοινότητες στη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ακόμη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της έννοιας του θρησκευτικού πλουραλισμού, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα της διεθνής επικαιρότητας. Συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν θα αφορούν κυρίως τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι  θρησκευτικές κοινότητες στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και πως μπορεί να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων αυτών. Ακόμη θα υπάρξουν εισηγήσεις σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομίας στην περιοχή και τη γεωπολιτική της θρησκείας και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων καθώς και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος. Ακόμη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις αξιωμένων επιστημόνων από διεθνή πανεπιστήμια όμως το University Mohammed V στο Rabat, το University of Lodon, το University of Oxford καθώς και από πανεπιστήμια της Ελλάδος όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το Summer School θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκομίσουν γνώσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην πλήρη κατανόηση της έννοιας του θρησκευτικού πλουραλισμού και των επιπτώσεων που αυτό έχει στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή καθώς και την γεωπολιτική σημασία της θρησκείας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά σε άριστο επίπεδο, καθώς οι εισηγήσεις θα είναι αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον θα πρέπει να φοιτούν σε κάποιο είτε προπτυχιακό είτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή να είναι  απόφοιτοι κοινωνικών, πολιτικών, διεθνών ή οικονομικών σπουδών. Ακόμη θα γίνονται δεκτά και άτομα που κάνουν  διδακτορικές σπουδές. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Π.Ε.ΔΙ.Σ. http://pedis.uop.gr

* Η Αργυρώ Κασώτη παρακολούθησε το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!