Public Enemies

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Billy Crudup, Stephen

Dorff, Stephen Lang

Σκηνοθεσία: Michael Mann

Σενάριο: Βασισμένο στο βιβλίο του Bryan Burrough “ Public Enemies: America’s Greatest

Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933–34”

public enemiesΣτις ΗΠΑ του 1933, τις τσακισμένες από το οικονομικό κραχ, ο John Dillinger αναταράσσει τους κύκλους της αστυνομίας, ύστερα απ’ τις συνεχόμενες ληστείες τραπεζών που διαπράττει μαζί με την συμμορία του. Ληστεύοντας κάθε τράπεζα στο χρονικό περιθώριο του ενός λεπτού και σαράντα δευτερολέπτων, ο Dillinger αποτυπώνεται στην ιστορία ως ένας από τους πιο δημοφιλείς ληστές όλων των εποχών. Ξεγλιστρώντας συνεχώς απ’ τα χέρια των αρχών και έχοντας δραπετεύσει δύο φορές απ’ τη φυλακή, όντας συγκρατούμενος μ’ άλλους γκάνγκστερς της εποχής, όπως οι Bonnie & Clyde και Pretty Boy Floyd, ο Dillinger είναι ιδιαίτερα συμπαθής στον απελπισμένο από την κρίση αμερικανικό λαό, που όχι μόνο επικροτεί τις πράξεις του, αλλά πνέει τα μένεα σ’ όποιον τον πειράξει.

Ταυτόχρονα με την γεμάτη αγωνία και δράση πορεία του Dillinger στις ληστείες, ξεδιπλώνεται το ειδύλλιο με την γοητευτική Billy, με την οποία σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μακριά, αφότου ο καλός της πραγματοποιήσει την τελευταία του ληστεία. Θα πραγματοποιήσουν άραγε το πολυαναμενόμενο ταξίδι τους ή θα προκύψουν νέες θύελλες που θα τους ανατρέψουν τα σχέδια;

Η ταινία παρακολουθεί με σκωπτική ματιά την Αμερική της οικονομικής κρίσης και επιλέγει να θίξει την αντιμετώπιση αυτής, μέσα απ’ την οπτική του Dillinger, ο οποίος συσπειρώνει γύρω του ένα πλήθος αγανακτισμένων πολιτών, που παλεύει να ανταποκριθεί καθημερινά στις οικονομικές του υποχρεώσεις με τις τράπεζες. Παράλληλα, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, T. Scott, επιλέγει να υποβαθμίσει την ισχύ του FBI, με τον ξεκάθαρο εμπαιγμό που του κάνει ο Dillinger, έπειτα από τις συνεχείς αποτυχίες του να τον φυλακίσουν, αλλά και με την επιλογή σκηνών που τον δείχνουν να κυκλοφορεί κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια δεκάδων αστυνομικών, περνώντας απαρατήρητος.

Το public enemies είναι μια ταινία που θα λατρέψουν οι σινεφίλ των ταινιών δράσης, γιατί έχει ενδιαφέρον περιεχόμενο, καλοδιαλεγμένο καστ, σασπένς και γρήγορες, καθόλου κουραστικές σκηνές που επιτείνουν την αγωνία, η οποία γίνεται εντονότερη μιας και είναι επενδυμένη με την υπέροχη μουσική του Elliot Goldenthal.

Φυσικά, το αν και κατά πόσο ο John και η παρέα του αποτελούν «δημόσιο κίνδυνο» αφήνεται στην κρίση του κοινού, αν και μάλλον καταφέρνει να κερδίσει πλήρως τις εντυπώσεις!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!