To Pitch Deck για μία startup επιχείρηση

του Στέλιου Αμπατζίδη

Πολλοί νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, δείχνουν πως διαθέτουν έξυπνες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Στόχος τους να στήσουν τις δικές τους νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις. Για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους, χρειάζεται η παρουσίαση αυτού με ένα σωστό και αποτελεσματικό Pitch Deck.

To Pitch Deck αναδεικνύεται ως ένα από τα σημαντικότερα προσόντα, για να κριθεί, αν μια επιχειρηματική ιδέα ή η εταιρεία θα λάβει χρηματοδότηση. Για αυτό το λόγο, προκειμένου τα εγχειρήματα (project) των νέων επιχειρηματιών να υλοποιηθούν, αυτοί καλούνται να λάβουν κάποιες στρατηγικές αποφάσεις, έτσι ώστε να τις μεταφέρουν και να τις αποδώσουν σε μία μορφή (format), άμεση και κατανοητή για όλους. Σε καμία περίπτωση, το Pitch Deck δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί συνεχή και σκληρή προσπάθεια, για τη δημιουργία του οποίου απαιτούνται Business Plan, Marketing Plan, Financial Plan κτλ, μολονότι πρόκειται για μία παρουσίαση 10-15 σελίδων.

Η αποτελεσματική παρουσίαση του Pitch Deck

pitch deck Για αυτό το λόγο, οι νέοι επιχειρηματίες μέσω της παρουσίασης της επιχειρηματικής τους ιδέας, καλούνται να αναπτύξουν στους υποψήφιους επενδυτές, που ενδιαφέρονται και θέλουν να ακούσουν τρεις βασικές παραμέτρους. Αρχικά, το πρόβλημα που λύνει η επιχειρηματική ιδέα. Επίσης, τους ανθρώπους πίσω από αυτήν την ιδέα. Το πάθος, που έχουν να δείξουν για την ανάπτυξη και το όραμά τους, για να πετύχει, έτσι ώστε να πειστούν να χρηματοδοτήσουν την ιδέα τους. Τέλος, τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας σε  βάθος πενταετίας και το αν στοχεύουν σε μία αγορά μεγάλου φάσματος.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι επικοινωνιακές δεξιότητες (communication skills), που διαθέτουν οι νέοι επιχειρηματίες, καθώς και η δημόσια ευφράδεια του λόγου (public speaking skills). Για αυτό και θα ήταν ωφέλιμο με αυτοπεποίθηση να μιλήσουν με προσωπικά επιχειρήματα, συναισθήματα, παρομοιώσεις, ιστορίες, καθώς και τεκμήρια, στοιχεία και αριθμούς. Με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρουν οι επίδοξοι νέοι και φιλόδοξοι επιχειρηματίες να κεντρίσουν, τόσο το μυαλά όσο και τις καρδιές των ακροατών. Έχοντας βέβαια ως βασική προϋπόθεση τη γνώση του επαγγελματικού και του πολιτιστικού υποβάθρου των ακροατών.

Διαφορετικές μορφές pitch

Γενικότερα, οι νέοι επιχειρηματίες θα κληθούν να κάνουν 10άδες έως και 100άδες pitches. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσουν την ιδέα τους, με τον σωστό τρόπο, οπουδήποτε:

 • Σε ένα networking event (διάρκεια: 20”)
 • Σε ένα Pitch Event (διάρκεια: 4’)
 • Σε ένα venture capital (διάρκεια: 15’)
 • Σε έναν πελάτη – ενδιαφερόμενο (διάρκεια: 20’)
 • Με την αποστολή ενός email (σε μια παράγραφο).

Επιπλέον, οι ίδιοι οφείλουν να έχουν διαφορετική έκδοση του pitch deck, που στέλνουν απλώς μέσω email και διαφορετική έκδοση αυτού, που παρουσιάζουν δια ζώσης ή online.

Πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσουν σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, ακόμα και χωρίς τη χρήση παρουσίασης!

Dos and Donts

Η υλοποίηση του Pitch Deck απαιτεί και την πραγματοποίηση των ανάλογων βημάτων από την πλευρά των νέων επιχειρηματιών, για να υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο ή ιδέα. Μερικά από αυτά είναι:

 1. pitch deckΕξάσκηση και σωστή προετοιμασία.
 2. Έρευνα και στόχευση των κατάλληλων επενδυτών.
 3. Σωστή προσέγγιση με τον σωστό τρόπο.
 4. Να είναι ειλικρινείς.
 5. Συνεργατικό πνεύμα και διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Επιπλέον, η υλοποίηση του προϋποθέτει και την αποφυγή πραγματοποίησης των ανάλογων βημάτων από την πλευρά των νέων επιχειρηματιών, για να τελεσφορήσει το επιχειρηματικό σχέδιο ή ιδέα.

Μερικά από αυτά είναι:

 1. Να μην υπερβάλλουν στην προβολή της ιδέας τους.
 2. Να μην επικεντρώνονται στις λειτουργίες του προϊόντος τους.
 3. Να παραθέσουν αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία.
 4. Να αναφέρουν ότι υπάρχει ανταγωνισμός για την ιδέα τους.
 5. Να μη ζητήσουν σύμβαση εμπιστευτικότητας.

Το κεφάλαιο για την πραγματοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας 

Από τη στιγμή που ένας επενδυτής έχει αποφασίσει να πει το ναι στην επιχειρηματική τους ιδέα, σημαίνει ότι τα ερωτήματα, που απαιτούνται για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, έχουν απαντηθεί. Αυτά είναι τα εξής:

 1. Τι ποσοστό ιδιοκτησίας (Equity) διατίθεται προς τον επενδυτή στη φάση αυτή;
 2. Ποιο είναι το χρηματικό ποσό που ζητούν έναντι του ποσοστού αυτού;

Πώς, όμως, κατέληξαν σε αυτές τις απαντήσεις; Αυτό που χρειάζονται είναι το Company Valuation, δηλαδή η αποτίμηση της εταιρείας. Αν δεν έχουν ακόμη έσοδα ή έχουν λίγα έσοδα από το εγχείρημά τους, ας προσπαθήσουν να συγκρίνουν το προϊόν τους με ένα παρόμοιο που υπάρχει ήδη στην αγορά. Και αν η αγορά δεν διαθέτει κάτι τέτοιο; Τότε, εξαρτάται από τα χρήματα, που πιστεύουν πως θα χρειαστούν οι επενδυτές, καθώς και από τη δυναμική της εταιρείας.

Η ετοιμότητα του σχεδίου

Συμπερασματικά, οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον τα ακόλουθα στάδια: Branding, Business Model, Financial Plan, Pitch Deck. Επίσης, οι πιθανότητες για χρηματοδότηση του σχεδίου τους θα αυξηθούν, χρησιμοποιώντας ορισμένα πολύ χρήσιμα εργαλεία όπως: MVP Product, Go-to-Market Strategy, Scale-up Plan.

Τέλος, πολύ σημαντικοί παράγοντες, οι οποίοι θα τούς προσδώσουν σιγουριά, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση, είναι τo Traction και το Revenue. Πρόκειται για σημαντικά στοιχεία, καθώς αναδεικνύουν πως η ιδέα τους αποδίδει σε εμπορικό και λειτουργικό επίπεδο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!