Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου & Κινηματογράφου

της Μαρίας Λεβάντη

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Το ραδιόφωνο, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα επικοινωνιακά μέσα, λόγω του χαμηλού κόστους που διαθέτει. Δίνει την δυνατότητα συμμετοχής και παρέμβασης, όχι μόνο σε απομακρυσμένες κοινότητες και ευάλωτες ομάδες, αλλά και σε ανθρώπους ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού αλλά και βιοποριστικού επιπέδου. Η μαγεία του, έγκειται στο ότι όλες οι φωνές αυτού του κόσμου μπορούν να ακουστούν. Να εκπροσωπηθούν και να γνωριστούν μέσω αυτού του μοναδικού και πολύτιμου μέσου. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εξυπηρετούν διαφορετικές κοινότητες. Σκοπός τους είναι να προσφέρουν ποικιλία προγραμμάτων, απόψεων και περιεχομένου στους ακροατές τους.

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: Καθιέρωση 

Η 13η Φλεβάρη, καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Αυτό συντελέστηκε έπειτα από σχετική Πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου στις 29 Σεπτεμβρίου 2011. Η συγκεκριμένη μέρα επιλέχθηκε επειδή στις 13 Φλεβάρη 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Σκοπός της Ημέρας

Ως στόχο, Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των μέσων ενημέρωσης για την σημασία του ραδιοφώνου. Είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι λήψεις αποφάσεων να παρέχουν πρόσβαση πληροφοριών μέσω του ραδιοφώνου, καθώς και να ενισχύσουν την διεθνή συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ ΟΗΕ

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και νυν Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής :«Το ραδιόφωνο ενώνει τους ανθρώπους. Σε μία εποχή ταχείας εξέλιξης των ΜΜΕ, το ραδιόφωνο κρατάει μία ειδική θέση.  Σε κάθε κοινωνία αποτελεί μιας ζωτικής σημασίας πηγή ειδήσεων  και πληροφοριών. Το ραδιόφωνο επίσης είναι μία πηγή καινοτομίας που  πρωτοστάτησε στην επικοινωνία με ένα κοινό που δημιουργούσε  περιεχόμενο πολύ πριν αυτό γίνει κυρίαρχο ρεύμα. Το ραδιόφωνο μας προσφέρει μία υπέροχη ποικιλομορφία στις μορφές του,  στις γλώσσες και ανάμεσα στους ίδιους  επαγγελματίες του ραδιοφώνου. Αυτό στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο. Καθώς αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή το ραδιόφωνο έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο,  εξίσου ως πηγή πληροφόρησης και έμπνευσης. Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη  σταθερή δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση της ποικιλομορφίας και τη συμβολή του στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού  και ανοιχτού κόσμου».

Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου  

Ο κινηματογράφος, εδώ και 100 χρόνια περίπου έχει χαρίσει αμέτρητες ιστορίες. Αμέτρητες στιγμές, εμβληματικές ερμηνείες, που μας έχουν στιγματίσει και φυσικά ταινίες που έχουν ανεξίτηλα αφήσει το στίγμα τους. Όχι βέβαια μόνο την εποχή προβολής τους, αλλά μέχρι και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο, πως ο κινηματογράφος κατατάχθηκε από το 1912 ως η έβδομη τέχνη. Άρχισε να καθηλώνει από τα πρώτα βήματά του με τις έγχρωμες και βουβές προβολές του το κοινό. Από το ξεκίνημά τους οι ταινίες, είχαν ξεπεράσει την γεωγραφία, την γλώσσα, τον χρόνο και τον πολιτισμό, συνδέοντάς μας όλους μέσω της δύναμης της αφήγησης. Τα ποικίλα είδη ταινιών, μας προσφέρουν εκατοντάδες συναισθήματα και γνώσεις, ώστε με κάθε είδος ταινίας να εισαγόμαστε και σε έναν διαφορετικό, ξεχωριστό κόσμο, αλλά και χωροχρόνο. Σαν ένα ταξίδι που γνωρίζουμε την αφετηρία του, αλλά όχι την εξέλιξη και τον προορισμό του.

Σκοπός Της Ημέρας

Δεν είναι υπερβολή να πούμε, πως ο κινηματογράφος αποτελεί μία από τις κορωνίδες του παγκόσμιου πολιτισμού και μία από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε, για να τιμήσει  σπουδαίες ταινίες μέσω των καθιερωμένων βραβείων Όσκαρ, αλλά και για να διαδοθούν οι ταινίες που επηρέασαν ολόκληρες γενιές ανθρώπων, μέσω πληθώρας μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!