Open House Thessaloniki 2018: Συνέντευξη με Εθελόντρια

της Στέφι Ράσκοβα

Θυμάσαι το Open House Thessaloniki που συζητούσαμε σε προηγούμενο άρθρο; Ε, λοιπόν, πήγαμε! Και τα κτίρια επισκεφτήκαμε και πράγματα ενδιαφέροντα μάθαμε και φωτογραφίες βγάλαμε! Αλλά, κάναμε και κάτι ακόμη. Πήραμε συνέντευξη από μία εθελόντρια, την Κατερίνα, ώστε να μας μεταφέρει τον παλμό και να μάθουμε όλοι πώς είναι να είσαι εθελοντής σε μία τέτοια διοργάνωση. 

Λοιπόν, Κατερίνα, πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Ονομάζομαι Κατερίνα Πλίτη, είμαι 23 χρονών και σπουδάζω αρχιτεκτονική στην Ξάνθη.

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής.Τι είναι η αρχιτεκτονική για σένα; Τι σε έκανε να την επιλέξεις ως αντικείμενο σπουδών;

Δύσκολο να απαντήσω. Βασικά αρχιτεκτονική είναι τα πάντα. Είναι η τέχνη με την οποία φτιάχνονται οι δρόμοι, οι πλατείες, τα σπίτια μας, ακόμα και ο σχεδιασμός για ένα πλακάκι! Και με τον θεσμό του Open House ο κόσμος έρχεται πιο κοντά με την αρχιτεκτονική και τη γνωρίζει καλύτερα. Πιστεύω πως η αρχιτεκτονική είναι μία τέχνη που βοηθάει τον κόσμο να ζει καλύτερα, πιο εύκολα και πιο λειτουργικά. Δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά μια μικρή αλλαγή μπορεί να βελτιώσει πολύ το βιοτικό μας επίπεδο. Μικρά πράγματα που σε βοηθούν στην καθημερινότητα.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις στο Open House; Αν όχι, τι ήταν αυτό που σε έκανε να ξαναπάρεις την απόφαση να συμμετάσχεις;

Όχι, είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω. Αρχικά, ήμουν χρόνια επισκέπτρια και μου άρεσε πολύ σαν δράση. Προσπάθησα να ενταχθώ στην ομάδα εθελοντών όχι δύο, αλλά τέσσερις φορές. Τις δύο πρώτες χρονιές δεν επιλέχθηκα, αλλά πέρυσι η αίτησή μου έγινε δεκτή. Όπως και φέτος.

    

Πώς ήταν η εμπειρία σου;

Μου άρεσε πάρα πολύ! Γνώρισα κόσμο, έμαθα αρκετά πράγματα και μάλιστα είχα την ευκαιρία να τα μοιραστώ και με τον κόσμο που μας επισκεπτόταν. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, όπως και το ενδιαφέρον τους. Άλλωστε αυτό φαίνεται κι από το περσινό ρεκόρ των 42.000 επισκέψεων!

Ένας εντυπωσιακός αριθμός σε ένα μόνο διήμερο, θα λέγαμε. Επομένως, σκέφτεσαι του χρόνου να πάρεις μέρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά;

Ναι, φυσικά. Θα ήθελα κιόλας να δοκιμάσω έναν άλλο ρόλο. Για παράδειγμα, να είμαι στο Open Box ή ως υπεύθυνη περιοχής. Είναι βέβαια ένα πόστο με μεγάλη ευθύνη, αλλά είμαι άτομο που του αρέσουν οι προκλήσεις.

Τώρα, σχετικά με τα κτίρια, αποτελούν επιλογή των εθελοντών ή των αρμοδίων; 

Ανάλογα με το πού βρίσκεσαι σου αναθέτουν και κάποιο κτίριο κοντά. Φέτος, ανέθεταν τα κτίρια ανάλογα με τη δήλωση της κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Δηλαδή, γινόσουν ξεναγός στο κτίριο που βρισκόταν πιο κοντά στο σπίτι σου. Εγώ για παράδειγμα, που ανέλαβα ξεναγός στο Rural Apartment, ήμουν με πολλά κορίτσια από την περιοχή μου.

      

Μιας και ανέφερες το κτίριο που είχες αναλάβει αυτή τη χρονιά, ποια πιστεύεις πως είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα;

Αρχικά, πρόκειται για κατοικία. Αυτό και μόνο πυροδοτεί το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Είναι ένα κτίριο πολύ όμορφο, γιατί υπήρχε η καθολική χρήση του υλικού Kourasanit, καθώς ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης για το υλικό αυτό. Πρόκειται γενικά για ένα πολύ μοντέρνο και κομψό σπίτι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το design του: λιτό, απλό, μίνιμαλ. Μοδάτο και βιομηχανικό. Αυτό «κέρδισε» τον κόσμο.

Θα παραδεχόσουν, λοιπόν, πως όταν επιλέχθηκες, τελικά, ως εθελόντρια σε αυτό τον θεσμό ήταν μια σημαντική στιγμή για σένα;

Ναι! Χάρηκα, γιατί το προσπαθούσα καιρό. Γενικά, στην αρχή είσαι λίγο μουδιασμένος, δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Οι πρώτες ξεναγήσεις είναι λίγο άβολες, γιατί σκέφτεσαι «Έχω άγχος, δεν ξέρω πώς θα το πω», αλλά είναι ένα ωραίο συναίσθημα.Ένα συναίσθημα χαράς!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!