Networking: ένας πολύτιμος σύμμαχος στην αναζήτηση εργασίας!

Της Μαρίας Παπακοσμά

Το κυνήγι στην αγορά εργασίας για την απόκτηση της δουλειάς που πραγματικά ο καθένας επιθυμεί ίσως φαντάζει, ειδικά στις μέρες μας, ουτοπία. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η κρίση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα καθιστώντας την αναζήτηση εργασίας πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Παρά όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό μια άλλη εναλλακτική και πολλά υποσχόμενη επαγγελματική προοπτική έρχεται να δώσει το networking.

Το networking καταρχάς σχετίζεται με το δίκτυο των επαγγελματικών ή προσωπικών επαφών που ο καθένας έχει αναπτύξει και το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό, αν όχι καταλυτικό, σύμμαχο στην απόκτηση ή την εξέλιξη του επαγγελματικού μας βίου.

Τα πλεονεκτήματα του networking

Απόκτηση εργασίας “εκ των έσω”

Πολλές φορές η γνωριμία ανθρώπων που εργάζονται σε μια εταιρεία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε για μια κενή θέση εργασίας πριν καν δημοσιευτεί

Αξιολόγηση της αγοράς εργασίας

Η επαφή και η συναναστροφή με διάφορους ανθρώπους του κλάδου μας συνεισφέρει στο να είμαστε συνεχώς ενήμεροι για τα δεδομένα του επαγγελματικού μας τομέα όπως επίσης και στην ανακάλυψη νέων τομέων απασχόλησης ή εναλλακτικών προοπτικών για την εξέλιξή μας.

Αλλαγή καριέρας και αναγνωρισιμότητα

Είναι αλήθεια ότι η ταχύτητα των πληροφοριών και των νέων δεδομένων καθιστά την αναζήτηση ευκαιριών και την προώθηση του προφίλ μας πιο απαιτητική από όσο φανταζόμαστε. Και εδώ οι γνωριμίες και το δίκτυό μας μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων μας.

Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να αναπτύξει τις δεξιότητες του networking; Αυτό, σύμφωνα με μελέτες, έχει να κάνει αρκετά με την προσωπικότητά μας. Σε κάποιους ανθρώπους όλο αυτό συμβαίνει φυσικά, εφ’ ὀσον η κοινωνικότητα και η εξωστρέφεια τους βοηθάει να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν το δίκτυο των επαφών τους. Σε κάποιους άλλους η διαδικασία φαίνεται πιο δύσκολη και απαιτεί περισσότερη προσπάθεια.

Χρήσιμες συμβουλές και στρατηγικές

Σκέψου μακροπρόθεσμα

Η διατήρηση μιας επαφής μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη όχι άμεσα αλλά πιο μελλοντικά. Έτσι και αλλιώς, η εμπιστοσύνη χτίζεται με το χρόνο.

Συμπερίελαβε φίλους

Αν όχι οι ίδιοι οι φίλοι σου, αλλά το δικό τους δίκτυο θα μπορούσε να βοηθήσει με τη σειρά τους στην αναζήτηση εργασίας.

Η επικοινωνία μετράει

Οι επαφές δια ζώσης είναι σαφώς πιο αποτελεσματικές από την ψηφιακή επικοινωνία που και αυτή με τον τρόπο της παίζει το δικό της ρόλο.

Κράτησε επαφές με παλιούς συνεργάτες

Κοινωνικοποιήσου

Μην προσπαθείς μόνο να εκμεταλλευτείς τις καταστάσεις

Θα γίνει προφανές και κουραστικό ότι ο μοναδικός λόγος που κρατάς τις επαφές σου είναι καθαρά ωφελιμιστικός. Απόφυγε να συζητάς συνέχεια ή από την αρχή για ζητήματα δουλειάς μιας και  οι άνθρωποι χτίζουν σχέσεις, δεν είναι εργαλεία.

Επομένως, εξοπλίσου με χαμόγελο, διάθεση για συνεργασία και επένδυσε χρόνο στη διατήρηση επαφών και σε συναναστροφές που μπορεί να αποβούν σωτήριες για τον επαγγελματικό σου τομέα και όχι μόνο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!