Nefele festival “Up with arts”

Της Τένιας Άνθη

nefele festivalΈνα ιδιαίτερο φεστιβάλ για τους λάτρεις της Τέχνης κάνει την εμφάνιση του στην Αθήνα φέτος το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, από την 1η έως τις 16 Οκτωβρίου το «1ο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ τέχνης» επεκτείνεται από το μουσείο Μπουζιάνη (Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη) μέχρι τις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) και σε πολλούς ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Ένας μοναδικός συνδυασμός κινηματογράφου, θεάτρου, φωτογραφίας, εικαστικών, εργαστηρίων, διαλέξεων και μουσικών δρώμενων με κύριο θέμα την ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας. Στο φεστιβάλ οι επισκέπτες θα συναντήσουν πάνω από 600 καλλιτεχνικές συμμετοχές από 23 χώρες και 68 εκδηλώσεις από 15 ελληνικούς και ξένους συνεργαζόμενους φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι δωρεάν σε όλα τα δρώμενα, γεγονός που επιτρέπει σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων να έρθει σε επαφή με τα μηνύματα και τις πρωτότυπες δημιουργίες των καλλιτεχνών.

Εκθέσεις

Εκθεσιακός Χώρος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), Πειραιώς 256, 1-16.10.2016

nefele festivalArtist Residencies σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας: Συλλογικά έργα, αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών με λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Οπτικός ακτιβισμός για την Ψυχική Υγεία: Οπτική απεικόνιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων για την ψυχική υγεία μέσα από εικονογραφήσεις, κοινωνικά posters, zines, animation και video art.

Μουσείο Μπουζιάνη, Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη, 2-16.10.2016

nefele festivalΑτομική Έκθεση Χρόνη Μπότσογλου: Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της νεότερης περιόδου, παρουσιάζει πορτραίτα του Βαν Γκογκ, του Χαλεπά και του Μπουζιάνη.

Έκθεση Unconscious Playground: Τριάντα έξι σύγχρονοι εικαστικοί εξερευνούν την έννοια του αυτοματισμού και του «τυχαίου» ως έναν τόπο παιχνιδιού.

Έκθεση φωτογραφίας “iMADges”: Παρουσίαση  του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας και Τρέλας με έργα από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Κινηματογράφος

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, 3-14.10.2016

Κινηματογραφικά έργα της μεγάλης οθόνης από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες εξερευνούν την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και θέματα ψυχικής υγείας.

Κινηματογραφικά Εργαστήρια με θέμα το Cinematherapy & Cinequium.

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών & περιοχή Δάφνης – Υμηττού

Ξεφεύγοντας από τα συμβατικά θεατρικά πλαίσια, σαν να ξεφεύγουμε από τα στερεότυπα του πεδίου της ψυχικής υγείας, οι περισσότερες από τις δράσεις παραστατικών τεχνών φιλοξενούνται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους.

Μουσική

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών & Μουσείο Μπουζιάνη

Μουσικά γεγονότα που είτε διαθέτουν έμμεσα ψυχολογικό περιεχόμενο είτε παραπέμπουν κατ’ ευθείαν σε θεραπευτικές μετουσιώσεις.

Λογοτεχνία

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Διαδραστική παρουσίαση κειμένων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Προσκεκλημένοι συγγραφείς θα αναφερθούν στα κείμενά τους που παρουσιάζουν ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις.

Forum: Ομιλίες, Παρουσιάσεις & Εργαστήρια

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών & Μουσείο Μπουζιάνη

Οργανισμοί του πεδίου της Ψυχικής Υγείας διοργανώνουν βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάζουν καλές πρακτικές, οργανώνουν διαλέξεις.

Kid’s corner

Μουσείο Μπουζιάνη

Εικαστικά  διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά.

Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί αυτό το φεστιβάλ ποικίλου πολιτισμικού χαρακτήρα είναι η ιδιαnefele festivalίτερη θεματολογία που αγγίζει. Η ψυχική υγεία, η φροντίδα της και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι θέματα που αφορούν κάθε άνθρωπο. Η ξεχωριστή οπτική με την οποία θα προβληθούν είναι ο λόγος που αξίζει να το επισκεφτείτε!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!