ΕΚΠΑ

ΕΚΠΑ: Master στα ΜΜΕ και στις προσφυγικές & μεταναστευτικές ροές

της Αναστασίας Χρηστάκη

ΕΚΠΑ

Master στα ΜΜΕ: Το πρόγραμμα

Η συνεργασία του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιούργησε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Κυρίως εστιάζει στην ειδίκευση για τη μετάδοση των ειδήσεων και την επικοινωνία των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών. Στόχος του μεταπτυχιακού είναι να εξελίξει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σε φοιτητές της δημοσιογραφίας και επαγγελματίες στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Ακόμα, οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα μπορούν να επιλύσουν μακροχρόνιες απορίες σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω στο προσφυγικό ζήτημα.

Master στα ΜΜΕ: Απαιτήσεις για την ολοκλήρωση 

Το τρίπτυχο της επιτυχίας των σπουδών είναι η μη ύπαρξη εκκρεμότητας μαθημάτων, η απαραίτητη παρουσία στο Θερινό Σχολείο της Λέσβου και η αποπεράτωση της μεταπτυχιακής εργασίας. Έπειτα, η διάρκεια του είναι δυο εξάμηνα, χωρίς θερινή ανάπαυση. Γίνονται δεκτές παρατάσεις με αίτηση του φοιτητή στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (SIC). Επιτρεπόμενο όριο θεωρείται μέχρι τα τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα.

ΕΚΠΑ

Διαθέσιμες θέσεις και προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Οι θέσεις ανέρχονται στις 40 διαθέσιμες για το έτος 2020-2021. Βέβαια, χωρίζονται σε 20 θέσεις για την πρώτη εξειδίκευση και αντίστοιχα άλλες 20 για τη δεύτερη. Η ημερομηνία για την τελική ανάληψη όλων των αιτήσεων είναι 3/08/2021 για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 30/08/2021 για χώρες εντός ΕΕ.

Δίδακτρα πανεπιστημίου

Το χρηματικό ποσό για φοιτητές της ΕΕ φτάνει στα 2.800 ευρώ και χωρίζεται σε δύο δόσεις, δίνοντας τα μισά λεφτά. Σε αντίθεση, με τους φοιτητές εκτός ΕΕ, που το ποσό ανέρχεται σε 6.000 ευρώ και υπάρχει η πληρωμή σε δυο δόσεις δίνοντας πρώτα 3.000 ευρώ. Υποχρεωτικά η πρώτη εξόφληση πρέπει να γίνει στην αρχή πριν το χειμερινό εξάμηνο, ενώ η δεύτερη δόση αναμένεται μέχρι την τελευταία μέρα της πρώτης εβδομάδας του εαρινού εξαμήνου. Αν ο φοιτητής διακόψει για οποιονδήποτε λόγο, τα δίδακτρα που έχουν κατατεθεί δεν επιστρέφονται. Αναμφίβολα, το δικαίωμα μείωσης των διδάκτρων πραγματοποιείται σε όλες τις δόσεις. Συγκεκριμένοι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση δωρεάν συμμετοχής, υποδεικνύοντας ένα ατομικό ή οικογενειακό πρόσφατο εκκαθαριστικό. Αυτά τα άτομα δεν επιτρέπεται να ξεπερνάνε το 30% των επιτυχόντων.

Συνέντευξη συμμετεχόντων & κριτήρια επιλογής

Το τελικό στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει μια συνέντευξη δια ζώσης, με εξαίρεση τους φοιτητές που μένουν εκτός Αθήνας ή στο εξωτερικό. Οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν μέσω Skype. Υπάρχουν, όμως συγκεκριμένα ποσοστά, που τα συλλέγουν οι επιλαχόντες ανάλογα τις δεξιότητες τους. Τα κριτήρια αυτά είναι ο βαθμός μεταπτυχιακού, γνώση αγγλικής γλώσσας, ύπαρξη επιπλέον πτυχίου ή τίτλου μεταπτυχιακού, παρακολούθηση σεμιναρίων και η συνάντηση με την επιτροπή. Σε περίπτωση ισοψηφίας για την τελευταία θέση, επαναλαμβάνεται η συνέντευξη. Η ευκαιρία εξιστόρησης των στόχων του ατόμου θα δοθεί τις δυο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου 2021.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά χρειάζεται να κατατεθούν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ή με ταχυδρομική, με εξαίρεση συγκεκριμένα έγγραφα που έχουν ζητηθεί μέσω ταχυδρομείου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και επικοινωνήστε με τη γραμματεία του τμήματος.

Τηλέφωνα γραμματείας: 0030 210 3689291, 210 3689290, 210 3689444

Ωράρια αποδοχής αιτήσεων: τις εργάσιμες μέρες 10:00 π.μ. -15:00 μ.μ.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: MigroMedia@media.uoa.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!