Master Πολιτικών Επιστημών:  Τα top Πανεπιστήμια

της Άντζελας Σούλη

Η απόκτηση ενός master είναι απαραίτητη στον τομέα της πολιτικής επιστήμης. Δεδομένου ότι ο κλάδος αυτός αφορά ένα μεγάλο εύρος θέσεων εργασίας, είναι επιτακτική η ανάγκη για εξειδίκευση. Η παρακάτω λίστα παρουσιάζει τα top πανεπιστήμια για master στον τομέα της Πολιτικής Επιστήμης.

Η λίστα των top Πανεπιστημίων δημιουργήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την ιστοσελίδα QS World University Rankings. Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν από την συνεκτίμηση της ακαδημαϊκής φήμης, του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού, αλλά και την προτίμηση των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας.

Master Πολιτικών Επιστημών: Τα top 5 Πανεπιστήμια

Harvard University: (ALM) Master of Liberal Arts in Extension Studies (Goverment)

Πρώτο, είναι το κορυφαίο Πανεπιστήμιο στον κόσμο και ένα από τα παλιότερα (έτος ίδρυσης 1636). Το χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη επιλογή για οποιοδήποτε κύκλο σπουδών. Το μεταπτυχιακό (ALM) Master of Liberal Arts in Extension Studies (Goverment) αποτελεί ένα εντατικό πρόγραμμα με κόστος που ανέρχεται στα 35.000 $.

University of Oxford: MPhil in Politics (Political Theory)

Στην δεύτερη θέση του QS Top Universities και με ημερομηνία ίδρυσης το 1096 έρχεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πράγματι, παρέχει μία πληθώρα σειρά επιλογών μεταπτυχιακών στον τομέα της Πολιτικής Επιστήμης. Συγκεκριμένα, το μεταπτυχιακό MPhil in Politics (Political Theory) έχει διάρκεια 21 μήνες.

Sciences Po (Dijon, France): Master in Political Science

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών είναι ένα γαλλικό δημόσιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Παρίσι. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο: Master in Political Science, έχει διάρκεια φοίτησης 2 χρόνια.

The London School of Economics and Political Science (LSE): “MSc Political Science (Conflict Studies and Comparative Politics)”

Στην τέταρτη θέση της λίστας και #56 θέση παγκοσμίως βρίσκεται το The London School of Economics and Political Science (LSE). Βρίσκεται στο Λονδίνο και ιδρύθηκε το 1895. Το μεταπτυχιακό με τίτλο “MSc Political Science (Conflict Studies and Comparative Politics)” διαρκεί 12 μήνες με έναρξη έτους φοίτησης τον μήνα Σεπτέμβριο. Όσον αφορά το κόστος του προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα υποτροφίας.

University of Cambridge: “MPhil in Political Thought and Intellectual History”

Τέλος, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είναι το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο και το τρίτο παλαιότερο σε λειτουργία. Επιπλέον, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα μεταπτυχιακών σε ενδιαφερόμενους πτυχιούχους διαφόρων κλάδων και ειδικότερα των πολιτικών επιστημών. Το μεταπτυχιακό με τίτλο “MPhil in Political Thought and Intellectual History” είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας 9 μηνών με κόστος 37.433$.

9 + 1 Top πανεπιστήμια με χαμηλά δίδακτρα

 1. University of Wolverhampton (Ηνωμένο Βασίλειο) – MA in Military History Program By  (6.985€/χρόνο)
 2. Luiss Guido Carli (Ιταλία) – School of Government (8.000€/χρόνο)
 3. National Cheng Kung University (NCKU) (Ταιβάν) 2.082€/χρόνο)
 4. KU Leuven (Βέλγιο) – Master of International Politics (3.561€/χρόνο)
 5. Ural Federal University (Ρωσία) – Political Philosophy Program (5.466€/χρόνο)
 6. HSE University (Ρωσία) – Political Science and World Politics Program(5.810€/χρόνο)
 7. MGIMO (Ρωσία) – Political Consulting and International Relations Program(7.304€/χρόνο)
 8. HSE University (Ρωσία) – Politics, Economics & Philosophy Program(5.303 $ = 4.842 €/χρόνο)
 9. KU Leuven (Βέλγιο) – Master of Advanced Studies in European Policies and Public Administration (6.026€/χρόνο)
 10. EPS (Ιταλία) – Economics and Political Science (3.707€/χρόνο)

Υποτροφίες

Επιπροσθέτως, πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο προσφέρουν υποτροφίες σε φοιτητές με αξιόλογες ακαδημαϊκές επιδόσεις ή σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Δυστυχώς,  οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αποτελεί ορισμένες φορές εμπόδιο στα ακαδημαϊκά όνειρα των φοιτητών και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Χαρακτηριστικά Παραδείγματα

 1. Αρχικά, Το Harvard University προσφέρει μία πληθώρα υποτροφιών. Περίπου 55% των φοιτητών φοιτεί μέσω προγραμμάτων υποτροφιών και 1 στους 5 δεν πληρώνει δίδακτρα. Την λήψη υποτροφίας καθορίζει η οικονομική συνεισφορά των γονέων, η επαγγελματική απασχόληση και οι ακαδημαϊκές βραβεύσεις. Συνολικά υπάρχουν 2.000 βοηθητικά προγράμματα οικονομικής φύσεως.
 2. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρέχει επίσης μια μεγάλη γκάμα υποτροφιών, οι οποίες ενδέχεται να καλύψουν μερικό ή το συνολικό ποσό των διδάκτρων. Ορισμένες υποτροφίες του πανεπιστημίου καλύπτουν τα έξοδα της διαμονής και επιπλέον έξοδα για την φοίτηση.
 3. Ομοίως, το Sciences Po της Γαλλίας διαθέτει υποτροφίες ανάλογα την χώρα καταγωγής των φοιτητών. Για παράδειγμα, η υποτροφία CROUS απευθύνεται σε Ευρωπαίους φοιτητές. Αναλυτικότερα, μπορούν να την διεκδικήσουν φοιτητές υπό τους όρους να έχουν ολοκληρώσει ένα έτος φοίτησης στην Γαλλία και είναι κάτω των 28.  Όμως, η χορήγηση της εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημά τους. Για παράδειγμα, το 2018, το 26% των φοιτητών έλαβαν την υποτροφία CROUS.
 4. Το London School of economics and Politican Science (LSE) προσφέρει μεταξύ άλλων την Carsten Stoehr Scholarship in Government υποτροφία, η οποία ανέρχεται στο ποσό των £25,958 = 29.886,48 € για το έτος 2023-2024 ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του φοιτητή.
 5. Το Πανεπιστήμιο του Κειμπριτζ προφέρει το πρόγραμμα The Mastercard Foundation Scholars Program, όπου καλύπτονται πλήρως όλα τα έξοδα φοίτησης. Επίσης, το πανεπιστήμιο παρέχει οικονομικής βοήθειας σε γονείς-φοιτητές. Οι προϋποθέσεις αυτής της υποτροφίας είναι αρκετές, μεταξύ των οποίων, ο φοιτητής πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος κάποιας χώρας της Αφρικής και να αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια. Τέλος, ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει πρόγραμμα μεταπτυχιακού διάρκειας έως και 1 έτους ή part time.

Συμπερασματικά, η κατάκτηση ενός μεταπτυχιακού έχει γίνει πλέον απαραίτητο εργαλείο για την επαγγελματική ανέλιξη και την διεκδίκηση θέσεων εργασίας στους ειδικούς τομείς, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε στον τομέα της πολιτικής. Επομένως, δεδομένης της ευρείας γκάμας ειδικεύσεων που απορρέουν από τις πολιτικές επιστήμες θέλει αρκετή σκέψη και έρευνα για να επιλέξεις το καλύτερο μεταπτυχιακό για εσένα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!