Master Οικονομικών: Τα top Πανεπιστήμια

της Ελένης Πετεινού

Το να κατέχει κανείς ένα Master Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, τον καθιστά, αναμφίβολα,  πιο ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας, καθώς επιτρέπει την ανέλιξή του σε πιο υψηλόβαθμες θέσεις. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει τα κορυφαία Πανεπιστήμια για όποιον επιθυμεί να αποκτήσει το πολυπόθητο master.

Master Οικονομικών: Παγκόσμια κατάταξη 

Όλα τα πανεπιστήμια που αναφέρονται στο άρθρο, παρουσιάζονται σύμφωνα με την παγκόσμια σειρά κατάταξης, της ιστοσελίδας QS Top Universities. Αυτή προκύπτει από την συνεκτίμηση της ακαδημαϊκής φήμης, του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και την προτίμηση των απόφοιτων τους από την αγορά εργασίας.

Master Οικονομικών: Τα top 5 Πανεπιστήμια

Oxford (Saïd): Msc Financial Economics 

Γιορτάζοντας φέτος 25 χρόνια από την επίσημη ίδρυσή της, η Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται ένα από τα πιο καινοτόμα και προνομιούχα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου. Το 94% του σώματος των φοιτητών είναι διεθνείς σπουδαστές. Η Σχολή Επιχειρήσεων εκτείνεται σε δύο τοποθεσίες, το Park End Street και το Engrove Park. Επιπλέον, οι σπουδαστές της σχολής έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε 200 διαφορετικές ομάδες και συλλόγους. Το μεταπτυχιακό με τίτλο: Msc Financial Economics, πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα διάρκειας 9 μηνών, με το κόστος του να ανέρχεται στα 46.000£.

London Business School: MSc Financial Analysis

H Σχολή Οικονομικών και Επιχειρήσεων του Λονδίνου ιδρύθηκε το 1964 και κατατάσσεται διαρκώς στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η κύρια Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο Sussex Place στο Λονδίνο, το οποίο αποτελεί αγαπημένο προορισμό σπουδαστών για μία αξέχαστη φοιτητική ζωή. Σημειώνεται, πως το 2012 το πανεπιστήμιο κατάφερε να αυξήσει τις εγκαταστάσεις του κατά 70%.

Η σχολή διαθέτει επίσης μια υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, στην οποία οι σπουδαστές μπορούν να έχουν πρόσβαση 24 ώρες τη μέρα. Το μεταπτυχιακό MSc Financial Analysis της σχολής διαρκεί από 12 έως 16 μήνες και το κόστος του είναι 37.000£.

MIT Management Sloan School: Master of Finance

Πρόκειται για τη Σχολή Επιχειρήσεων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος της είναι να αναπτύξει καινοτόμους ηγέτες με αρχές που θα βελτιώσουν τον κόσμο. Βρίσκεται στην Cambridges Kendall Square Neighborhood, περιτριγυρισμένη από πρωτοπόρες πολυεθνικές και πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα. Το 30% περίπου των σπουδαστών διαμένει στη Πανεπιστημιούπολη, ενώ όλοι έχουν πρόσβαση σε 60 φοιτητικούς συλλόγους και ομάδες. Το μεταπτυχιακό Οικονομικών του MIT είναι ένα εντατικό πρόγραμμα 18 μηνών με κόστος 111.827$.

HEC Paris: Master in International Finance

Στόχος της Ανώτατης Σχολής Εμπορικών Σπουδών στο Παρίσι είναι να δημιουργήσει τους επόμενους παγκόσμιους ηγέτες. Μετρώντας 130 χρόνια ιστορίας από τη ίδρυσή της το 1881, φιλοξενεί σπουδαστές από περισσότερες από 95 εθνικότητες δίνοντας έμφαση στην ακαδημαϊκή αριστεία, τη δυνατή αίσθηση της κοινότητας και την δέσμευση στη διαφορετικότητα. Η σχολή βρισκόταν στην πρώτη θέση της κατάταξης των Financial Times για τις Σχολές Επιχειρήσεων της Γαλλίας το 2020, αλλά και πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το 2019. Το μεταπτυχιακό στην Διεθνή Οικονομία (International Finance) είναι ένα πρόγραμμα 10 μηνών σχεδιασμένο για φοιτητές υψηλού επιπέδου γνώσεων, ενώ το κόστος του είναι €32,910.

Cambridge (Judge): Master of Finance

H Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα στον παγκοσμίως. Οι σπουδαστές του, οι οποίοι διακρίνονται για τις πολύ υψηλές ακαδημαϊκές τους 

επιδόσεις, γίνονται μέλη μιας πλούσιας επιστημονικής κοινότητας, ενώ το 92% των απόφοιτων βρίσκει επαγγελματική αποκατάσταση σε 3 μήνες από την αποφοίτησή του. Το Master Οικονομικών του Πανεπιστήμιου του Cambridge είναι ένα πρόγραμμα που αφορά όσους διαθέτουν τουλάχιστον 2 χρόνια επαγγελματική εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων και επιθυμούν να ανελιχθούν επαγγελματικά Το κόστος του ανέρχεται στα 48.000£.

9 + 1 top Πανεπιστήμια με χαμηλά δίδακτρα 

Ακολουθεί η λίστα με τα δέκα καλύτερα, αλλά και οικονομικότερα μεταπτυχιακά στον τομέα των Οικονομικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων παγκοσμίως, που δεν ξεπερνούν το όριο των 15.000€, σύμφωνα πάντα με την κατάταξη της ιστοσελίδας QS Top Universities.

Υποτροφίες

Είναι βέβαιο ότι στις εποχές που ζούμε, οι νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να αποκτήσουν έναν μεταπτυχιακό τίτλο, συναντούν αρκετές δυσκολίες, κυρίως στον οικονομικό τομέα και η προσπάθεια να ανταπεξέλθει κανείς στο κόστος ενός μεταπτυχιακού, υψηλού επιπέδου, στο εξωτερικό είναι κοπιαστική. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια φροντίζουν για την οικονομική ενίσχυση των σπουδαστών τους προσφέροντας διαφόρων ειδών υποτροφίες σε υποψήφιους με αξιόλογες ακαδημαϊκές επιδόσεις αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Χαρακτηριστικά Παραδείγματα 

  • Η Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προσφέρει την υποτροφία Alumni Annual Fund Scholarship αξίας έως 10.000£ σε έναν υποψήφιο σπουδαστή με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Οι ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να υποβάλλουν κάποια επιπλέον δήλωση, καθώς όλοι οι υποψήφιοι για το μεταπτυχιακό, με τη δήλωσή τους, συνεκτιμώνται αυτόματα και ως πιθανοί αποδέκτες της υποτροφίας.
  • Έχοντας ως στόχο της την υποστήριξη και την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας, η Σχολή Επιχειρήσεων του Λονδίνου, απονέμει υποτροφία αξίας έως 12.000£ σε υποψήφιες του μεταπτυχιακού Msc in Financial Analysis, με κριτήριο την ακαδημαϊκή επίδοση των ενδιαφερόμενων.
  • Υποτροφία απονέμεται από την Ανώτατη Σχολή Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού (HEC Paris), για την οποία έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση όλοι οι υποψήφιοι χωρίς γαλλόφωνο τίτλο σπουδών, γνωρίζοντας ότι για την τελική επιλογή θα χρειαστεί να περάσουν από τη διαδικασία της συνέντευξης, η οποία θα συνεκτιμηθεί μαζί με τις πανεπιστημιακές τους επιδόσεις.
  • H Σχολή Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει ετησίως υποτροφίες αξίας από 5.000£ έως 30.000£. Όλοι οι σπουδαστές μπορούν να εκτιμηθούν ως υποψήφιοι, με βασικά κριτήρια τις επιδόσεις τους αλλά και την ανάγκη τους για οικονομική ενίσχυση.
  • Το BI Norwegian Business School προσφέρει σε διεθνείς φοιτητές την υποτροφία Master of Science International Scolarship. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι, είναι να συντάξουν μια επιστολή, όπου θα αναφέρουν τους λόγους που διεκδικούν την υποτροφία και πως αυτή θα τους βοηθήσει να εκπληρώσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Η επιλογή του σωστού μεταπτυχιακού είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί οργανωμένη σκέψη και σωστό σχεδιασμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση απόκτησης ενός μεταπτυχιακού τίτλου έχει πολλά να μας προσφέρει, ώστε όχι μόνο να διευρύνουμε το γνωστικό μας πεδίο, αλλά και να ξεχωρίσουμε στην απαιτητικότατη αγορά εργασίας της εποχής μας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!