master στην Ιστορία

Master στην Ιστορία: Τα top Πανεπιστήμια

της Μαρίας Χαραλαμπάκη

Στη σημερινή εποχή, η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου κρίνεται απαραίτητη. Οι φοιτητές πρέπει να αναζητούν διαρκώς την εξειδίκευση, ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένοι και ανταγωνιστικοί στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Ο κλάδος της Ιστορίας είναι ιδιαίτερα ελκυστικός. Δίνει στους φοιτητές την προοπτική και την κατανόηση του σύγχρονου κόσμου μέσα από τις πηγές του παρελθόντος.

Master στην Ιστορία: Παγκόσμια Κατάταξη

Όλα τα πανεπιστήμια που αναφέρονται στο άρθρο, παρουσιάζονται σύμφωνα με την παγκόσμια σειρά κατάταξης της ιστοσελίδας QS Top Universities. Αυτή προκύπτει από τη συνεκτίμηση της ακαδημαϊκής φήμης, του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και την προτίμηση των απόφοιτών τους από την αγορά εργασίας.

Master στην Ιστορία: Τα top 5 Πανεπιστήμια

History Master’s Degree Program (Harvard University)

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατατάσσεται πρώτο στην λίστα της ιστοσελίδας QS Top Universities. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Όχι μόνο μετράει χιλιάδες χρόνια ιστορίας αλλά και πολυάριθμες διακρίσεις. Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρεται στην Ιστορία έχει διάρκεια 1 έτος και το κόστος συνολικά ανέρχεται στα 36.000 ευρώ.

MPhil in History (University of Oxford)

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του Αγγλόφωνου κόσμου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έρχεται δεύτερο στη λίστα με τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ιστορία παρέχει μια λεπτομερής εκπαίδευση στις ιστορικές μεθόδους αλλά και σε εξειδικευμένα γνωστικά πεδία, όπως Μεσαιωνική Ιστορία, Ιστορία του Πολέμου, Διανοητική Ιστορία κ.ά.

Master Degrees in History (University of Cambridge)

Στη λίστα με τα top 5 ακαδημαϊκά ιδρύματα για την Ιστορία συμπεριλαμβάνεται επίσης το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ιδρύθηκε το 1209 και αποτελεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με βραβεύσεις, καινοτομίες και παγκόσμια ποικιλία φοιτητών προερχόμενοι από 140 διαφορετικές χώρες. Περιλαμβάνει πληθώρα μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ιστορία.

Terminal MA Program (Stanford University)

Στην 4η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια και φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα σπουδαστών απ’ όλο τον κόσμο. Η αριστεία στη διδασκαλία και στην έρευνα συμβάλλουν στην αξιοπιστία και την επιτυχία των απόφοιτών του στην αγορά εργασίας. Οι φοιτητές, σύμφωνα με το Terminal MA Program, έχουν τη δυνατότητα να ειδικευτούν σε 14 γνωστικά πεδία στον τομέα της Ιστορίας.

MA/MPhil in History (Yale University)

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα QS Top Universities, την λίστα με τα top Πανεπιστήμια, συμπληρώνει το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που στοχεύει να βελτιώσει τον κόσμο για τις μελλοντικές γενιές μέσω της επιστήμης και της έρευνας. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρεται στην Ιστορία είναι μονοετές. Οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα επιλογών, όπως η Αρχαία Ιστορία, η Στρατιωτική Ιστορία, η Θρησκευτική και η Πολιτική Ιστορία.

9+1 μεταπτυχιακά στην Ιστορία με χαμηλά δίδακτρα

  1. Master of History, KU Leuven (Βέλγιο): 1 χρόνος/ 3.900 ευρώ
  2. Applied History, Erasmus University of Rotterdam (Ολλανδία): 1 χρόνος/2.209 ευρώ
  3. Architectural Design and History, Politecnico di Milano (Ιταλία): 2 χρόνια/3.600 ευρώ
  4. History and Heritage, Universidade do Porto (Πορτογαλία): 2 χρόνια/8.000 ευρώ
  5. Art History, Utrecht University (Ολλανδία): 2 χρόνια/4.628 ευρώ
  6. Global and Regional History, HSE University (Ρωσία): 2 χρόνια/8.158 ευρώ
  7. Modern History, Uppsala University (Σουηδία): 2 χρόνια/ χωρίς δίδακτρα
  8. Master in History and Oriental Studies, Universita di Bologna (Ιταλία): 2 χρόνια/10.828 ευρώ
  9. MPhil in History, The Chinese University of Hong Kong (Χόνγκ Κόνγκ): 2 χρόνια/10.736 ευρώγ
  10. Master’s Degree in Contemporary History, Universitat Autonoma de Barcelona (Ισπανία): 2 χρόνια/3.960 ευρώ

Υποτροφίες

Η παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο εξωτερικό θεωρείται αρκετά δαπανηρή. Έτσι, πολλοί φοιτητές να διστάζουν να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία. Πολλά πανεπιστήμια, όμως, έρχονται να δώσουν λύση στο πρόβλημα με τις υποτροφίες οικονομικής ενίσχυσης που παρέχουν στους φοιτητές.

Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προσφέρει ένα εξατομικευμένο πακέτο επιχορήγησης στους φοιτητές, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η επιλογή καθορίζεται από την συνεισφορά των γονέων του φοιτητή, από τυχόν απασχόληση των φοιτητών αλλά και από εξωτερικές διακρίσεις ή βραβεία που έχει λάβει.

Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρέχει στους φοιτητές μια οικονομική διευκόλυνση όσον αφορά στα έξοδα διαβίωσης, τις ακαδημαικές υποχρεώσεις αλλά και την εύρεση φοιτητικής κατοικίας.

Επιπλέον, υποτροφίες αριστείας με κριτήριο την ακαδημαϊκή πορεία αλλά και τις επιδόσεις των φοιτητών στον αθλητισμό, την μουσική κ.ά. προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Τέλος, τo Erasmus University του Rotterdam παρέχει στους φοιτητές μια μεγάλη γκάμα από οικονομικές επιχορηγήσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και για πρακτική άσκηση με βάση τα κοινωνικά κριτήρια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!