Linkedin

LinkedIn: Σε ποια σημεία υπερτερεί του βιογραφικού;

του Αλέξανδρου Λαβιδά Μωϋσίδη

Όσο περισσότερο δικτυωνόμαστε, τόσο περισσότερες πληροφορίες μοιραζόμαστε με τους άλλους. Το κάνουμε όταν ενημερώνουμε το status μας και δηλώνουμε αισθήματα στο Facebook, όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στο Instagram κλπ.

Λόγω αυτής της δικτύωσης όταν ένας recruiter αξιολογεί έναν υποψήφιο, δεν αρκείται πια σε ένα βιογραφικό. Πραγματοποιεί και αναζήτηση του υποψήφιου στο Google, στα social media και στο LinkedIn (για το τι ψάχνουν οι εργοδότες στο LinkedIn εδώ). Πώς μπορεί το Linkedin να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του υποψηφίου; Ποια είναι κάποια από τα σημεία στα οποία υπερτερεί έναντι ενός βιογραφικού;

Το LinkedIn ως πλατφόρμα δικτύωσης

Ο υποψήφιος μπορεί να συγκεντρώνει άτομα-φίλους που πιθανόν να τον βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας. Τα άτομα αυτά, μπορεί να ανήκουν στον κλάδο που ο εν λόγω υποψήφιος ενδιαφέρεται να εργαστεί (στοχευμένη αναζήτηση). Ανεβάζει post, αποτυπώνοντας σκέψεις και κάνοντας διάλογο με άλλους. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά το personal statement που ακολουθεί ένα βιογραφικό.

Έτσι ο μελλοντικός εργοδότης μπορεί να σχηματίσει μια καλύτερη εικόνα για τον υποψήφιο, αν και χρειάζεται προσοχή, γιατί, ό,τι λέγεται δημοσιεύεται και μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την εταιρική του κουλτούρα.LinkedIn

Ευκολότερη αξιολόγηση του υποψηφίου

Μια αναζήτηση στο ίντερνετ θα δείξει ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι βιογραφικών προς χρήση. Ακόμα, μπορεί κάποιος να συντάξει βιογραφικό βάσει δικών του επιλογών, χωρίς να ακολουθήσει υποδείγματα. Εάν αναλογιστούμε έναν recruiter ο οποίος καθημερινά εξετάζει βιογραφικά, η δουλειά του πρέπει να γίνεται κουραστική.

Στο LinkedIn επικρατεί ομοιομορφία, συνεπώς ο recruiter ξέρει που πρέπει να κοιτάξει. Έτσι ο υποψήφιος δε ρισκάρει να τύχει μιας λανθασμένης αξιολόγησης ή παράβλεψης σημαντικών σημείων του ιστορικού του.

LinkedIn vs Βάσεις δεδομένων εταιρειών

Όταν ο υποψήφιος αναζητά εργασία φροντίζει να έχει το βιογραφικό του ανανεωμένο. Λαμβάνοντας αιτήσεις, οι εταιρείες αποθηκεύουν το βιογραφικό για κάποιο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ ο υποψήφιος εξελίσσεται και αποκτά καινούριες εμπειρίες, για τις οποίες οι πιθανοί εργοδότες δε γνωρίζουν.

Με το LinkedIn ο υποψήφιος μπορεί να ανανεώνει τις πληροφορίες στο προφίλ του, δίνοντας πάντα μια ενημερωμένη εικόνα σε δυνητικούς εργοδότες.

Linkedin

Στοχευμένη αναζήτηση

Οι εργαζόμενοι δε χρειάζεται να χάνουν ευκαιρίες εργασίας έστω και αν οι ίδιοι δεν ψάχνουν ενεργητικά, αφού διατηρώντας το προφίλ τους στο LinkedIn είναι διαθέσιμοι στους recruiters.

Δεδομένου ότι πρόκειται όχι μόνο για πλατφόρμα δικτύωσης αλλά και για μια μηχανή αναζήτησης οι recruiters αναζητούν βάσει skills, τοποθεσίας, ή ακόμα και της εργασιακής εμπειρίας που επιθυμούν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να έχουν.

Απλές συστάσεις vs Endorsements και λοιπές δυνατότητες

Συνηθίζεται μαζί με το βιογραφικό και το personal statement ο υποψήφιος να υποβάλλει συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες ή τα στοιχεία τους ούτως ώστε ο μελλοντικός εργοδότης να επικοινωνήσει μαζί τους.

Το LinkedIn προσφέρει κάτι επιπλέον αυτού, με τη χρήση των endorsements. Πολύ απλά, οποιοσδήποτε Ά βαθμού γνωστός του υποψήφιου έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ότι ένα ή περισσότερα skills του τελευταίου έχουν αποκτηθεί μέσω της εργασίας τους.

Προσφέρεται έτσι όχι μόνο μια γενική εικόνα του υποψήφιου, όπως σε μια απλή συστατική επιστολή, αλλά είναι δυνατό να εξακριβωθούν ακριβώς οι δεξιότητές του, από τους μελλοντικούς εργοδότες.

Μερικές φορές οι ιστοσελίδες όπου αναρτώνται αγγελίες εργασίας και γίνεται η υποβολή βιογραφικών, δεν περιγράφουν επαρκώς τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι υποψήφιοι να έχουν. Για όσους επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν, το LinkedInpremium μπορεί να ταιριάξει τον υποψήφιο με διαθέσιμες θέσεις εργασίας, βάσει των στοιχείων στο προφίλ του. Έτσι μπορούν να υπάρξουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!