le meraviglie

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Alba Rohrwacher, Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck

Σενάριο/σκηνοθεσία: Alice Rohrwacher

Πρόκειται για ένα λυρικό, κοινωνικό δράμα, ιταλικής παραγωγής, που απέσπασε το βραβείο “GrandPrix” στο Φεστιβάλ των Καννών για το 2014. Η σκηνοθέτης και σεναριογράφος A. Rohrwacher, εκθέτει τη προσωπική ιστορία και τα βιώματά της ως παιδί της ιταλικής επαρχίας και μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας μελισσοκόμων, προβάλλοντας τις δυσκολίες της καθημερινότητας, των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γη.

Σ’ ένα φτωχό, αγροτικό σπίτι, η δωδεκάχρονη Τζελσομίνα, έχει άτυπα αναλάβει τα ηνία του σπιτιού, έως ότου κουράζεται πια απ’ τις αγροτικές εργασίες και αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της οικογένειας, δηλώνοντας συμμετοχή σ’ ένα τηλεοπτικό σόου, με έπαθλο ένα σεβαστό ποσό, ικανό να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής τους. Με τον πατέρα εντελώς αντίθετο σ’ αυτή την απόφαση – αλλά παρ’ όλα αυτά να στηρίζει τη κόρη του – ξεκινά μια περιπέτεια εντός της κύριας πλοκής, που γλυκαίνει το βαρύ μοτίβο της ταινίας και συγκινεί νοσταλγικά τον θεατή, κάνοντάς τον να θυμηθεί τα αθώα παιδικά φλερτ και τα ξέγνοιαστα παιχνίδια.

«Τα θαύματα» είναι μια ταινία, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον θεσμό της οικογένειας. Παρακολουθώντας στενά τη καθημερινότητα της επταμελούς οικογένειας αντιλαμβανόμαστε πως παρά την οικονομική δυσχέρεια, αλλά και τις εντάσεις που αυτή επιφέρει, ο πυρήνας της παραμένει συγκροτημένος. Με σεβασμό και αγάπη ο ένας προς τον άλλον δημιουργούν ένα κλίμα ζεστασιάς προς το κοινό. Παρότι οι εκδηλώσεις αγάπης δεν είναι φανερές, ούτε έντονες, ο θεατής αισθάνεται αυτό το δέσιμο.

Ένα άλλο θέμα που θίγεται μέσα απ’ τη ταινία, είναι αυτό της τηλεόρασης και της επίδρασης που ασκεί στον κόσμο. Βλέπουμε την οπτική του κάθε χαρακτήρα της ιστορίας όσον αφορά τα τηλεοπτικά σόου και τη σκοπιμότητά τους. Οι γνώμες ποικίλλουν. Η κόρη της οικογένειας βλέπει τα σόου ως σανίδα σωτηρίας, ως την ευκαιρία που θα τη βγάλει απ’ τη μιζέρια και τη ταλαιπωρία. Απ’ την άλλη, ο πατέρας είναι πιο καχύποπτος. Όλο αυτό το εκλαμβάνεται ως απάτη, ως εκμετάλλευση των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, προκειμένου να αυξηθούν τα τηλεοπτικά νούμερα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που ρίχνουν τόσο πολύ το επίπεδό τους, για να κερδίσουν τη συμπάθεια και την εύνοια του τηλεοπτικού κοινού, επιχειρώντας μέσα από εκφραστικά κλισέ και λαϊκίστικες μεθόδους να συγκινήσουν τους θεατές. Η έκπληξη ωστόσο είναι πως τα καταφέρνουν!

Παράλληλα, «τα θαύματα» κάνουν μια υπέροχη νύξη στο παιδικό σκίρτημα που γεννιέται μέσα σε ένα φυσικό, ειδυλλιακό τοπίο. Ο βουκολικός έρωτας είναι έκδηλος μέσα στη πλοκή, δημιουργώντας μια αισθητική αρμονία και μια εξισορρόπηση των σοβαρών ζητημάτων που προκύπτουν σε αυτή.

“Le meraviglie” μια ταινία ποίημα για την απλότητα, τη φυσικότητα, την οικογένεια και την αγάπη κάθε μορφής…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!