MEU Creta

Της Ντένιας Μπιλιράκη

Για πρώτη φορά, στις 22 με 26 Οκτωβρίου, διοργανώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης μία προσομοίωση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας της Κρήτης και της AEGEE Ηρακλείου. Οι εκατό συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στις θέσεις των βουλευτών ή των υπουργών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συζητήσουν συγκεκριμένα topics. Παράλληλα, το MEU Creta είναι μία ευκαιρία σε φοιτητές από σχολές όπως: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Πολιτικές Επιστήμες, Νομική, Μεταφραστικό, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις ανάλογα με το πολιτικό κόμμα που θα εκπροσωπούν.

MEU Creta: Η διαδικασία

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα λειτουργήσουν υπό συνθήκες πίεσης σαν πραγματικοί πολιτικοί, αφού θα μπουν στη διαδικασία να συντάξουν και να ψηφίσουν τροπολογίες πάνω στα θέματα που τους έχει θέσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως γίνεται και στην πραγματικότητα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο φετινό MEU Creta είναι δύο:

α) η πρόταση της Commission για τα πειράματα στα ζώα και

β) η πρόταση της Commission για το Διαδίκτυο και την ασφάλεια των πληροφοριών.

Οι βουλευτές ανάλογα με το κόμμα που εκπροσωπούν θα πρέπει να εκφράσουν αντίστοιχες απόψεις που είτε έχουν εκφράσει οι πολιτικοί των κομμάτων πάνω στο εκάστοτε θέμα είτε βάσει της γενικής θέσης του κόμματός τους να συμπεράνουν τη θέση που θα έπαιρναν και για το συγκεκριμένα θέμα.

MEU Creta: Προθεσμίες και Συμμετοχή

Το MEU Creta σε συνεργασία με το πρόγραμμα ERASMUS+ κατάφερε να εξασφαλίσει στους συμμετέχοντες που θα κάνουν την αίτησή τους μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2014 100% αποπληρωμή των μεταφορικών τους εξόδων καθώς και τα χρήματα για τη συμμετοχή τους. Tο MEU Creta δίνει την ευκαιρία και σε άτομα από άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την προσομοίωση δίχως να πληρώσουν κάτι, αφού όλα τους τα έξοδα θα καλυφθούν από το πρόγραμμα ERASMUS+.

Μην το σκέφτεστε περισσότερο και αρπάξτε την ευκαιρία που σας δίνεται να ζήσετε σαν αληθινοί βουλευτές και να γίνετε αυτοί που θα χρειαστεί να αποφασίσουν για θέματα μείζονος σημασίας όπως αυτό του Διαδικτύου που έχει κυριεύσει τις ζωές των ανθρώπων και τα όριά του είναι ανεξέλεγκτα.

Γίνε το άτομο που θα κρίνει ποια θα είναι τα όρια του Διαδικτύου και ποιοι φραγμοί θα πρέπει να μπουν, ώστε να προστατευθούν αξίες υψηλότερες από ότι αυτές του Διαδικτύου. Ή πάρε θέση σχετικά με τα πειράματα στα ζώα και στην εξουσία που ασκεί ο άνθρωπος πάνω σε αυτά.

Για να κάνεις την αίτησή σου, μπες εδώ:

https://docs.google.com/file/d/0BzNmwTl5k8hNdGJJdE1teTdWYUk/edit

Αν, ακόμη δεν είσαι σίγουρος για το αν θες να συμμετάσχεις ως βουλευτής ή υπουργός, μπορείς να ζήσεις την MEU εμπειρία ως εθελοντής σε διάφορα πόστα όπως γραμματέας ή φωτογράφος και άλλα. Για να κάνεις την αίτησή σου ως εθελοντής, μπες εδώ:

http://www.meu-creta.eu/news-corner/callforvolunteers/

MEU Creta: Social Events

Δε γίνεται Μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην έχει το βράδυ social events. Ύστερα από πολύωρες συζητήσεις, αναλύσεις θεμάτων, ίσως και διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, οι συμμετέχοντες γίνονται και πάλι φοιτητές και τα βράδια διοργανώνονται κάποιες έξοδοι σε μπαράκια ή ταβέρνες, ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους τα άτομα και εκτός ”εργασιών”. Το ενδιαφέρον σε αυτό το MEU είναι ότι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος στη ξενάγηση που θα γίνει στην Κνωσό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το MEU creta 2014, μπορείτε να επισκεφθείτε το site:

http://www.meu-creta.eu/

Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και στη σελίδα τους στο Facebook:

https://www.facebook.com/MEUCreta?ref=ts&fref=ts

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!