Labyrinth of Senses: Τι αισθάνεσαι όταν σου… δεσμεύσουν τις αισθήσεις

της Μυρτώς Υφαντή 

Για το Labyrinth of Senses κάθε μέρα είναι 3 Δεκέμβρη. Κάθε μέρα ο οργανισμός με τις δράσεις, τις εκπαιδεύσεις των εθελοντών και τον αντίκτυπο που επιδιώκει να έχει, έρχεται πιο κοντά σε μία κοινωνία που η ισότητα, η συμπερίληψη και ο σεβασμός είναι κοινός τόπος για όλους.

Στις 3/12 απλώς γιορτάζει όλα αυτά!

Οι συμμετέχοντες καλούνται να ξεπεράσουν ορισμένα εμπόδια σε σταθμούς που όλοι μαζί προσιδιάζουν σε ένα escape room και, βγαίνοντας από αυτό ενδυναμωμένοι, έχουν χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις και τις δεξιότητές τους διαφορετικά και δημιουργικά.

Αυτό θα επιδιώξει να κάνει και φέτος αυτή την ημέρα στο Ναύπλιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Αργολίδας. Η προσπάθεια του οργανισμού για εξωστρέφεια που αποτυπώνεται τόσο σε αυτή τη δράση αλλά και σε όσες έχουν προηγηθεί και έπονται σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι ενδεικτικές της διάθεσης των μελών για δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, όπου το διαφορετικό είναι αξιοθαύμαστο και όχι κατακριτέο.

Ας δούμε μερικούς από τους σταθμούς που περιλαμβάνει ένα disABILITY AWAREness workshop του Labyrinth of Senses:

Πρώτος σταθμός: Λαβύρινθος

Κλείσε τα μάτια σου. Άραγε θα καταφέρεις να βγεις στην άλλη άκρη του λαβυρίνθου, μόνο με το να ακούς τις οδηγίες του ατόμου που στέκεται δίπλα σου; Κατόπιν, θα κατορθώσεις να καθοδηγήσεις εσύ σωστά κάποιο άτομο που έχει κλείσει τα μάτια του;

Δεύτερος σταθμός: Lego

Δυσκολεύεσαι να κατασκευάσεις lego; Πρέπει πρώτα να μελετήσεις καλά τις οδηγίες και πάλι δε σου βγαίνει; Τώρα θα δεις πώς είναι να προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα αυτοκινητάκι, έχοντας κλειστά τα μάτια σου και λαμβάνοντας φωνητική καθοδήγηση.

Τρίτος σταθμός: Τι είναι αυτό που κρατάς;

Φαντάσου να πρέπει να αναγνωρίσεις ένα αντικείμενο, έχοντας δεσμευμένη την όραση και χρησιμοποιώντας μόνο την αφή και την όσφρησή σου. Θα σε βοηθήσουν ικανοποιητικά οι δύο αυτές αισθήσεις;

Τέταρτος σταθμός: Ζωγράφισε… αλλιώς!

Τι θα έκανες εάν σου έλεγαν ότι μπορείς να ζωγραφίσεις, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσεις τις παλάμες σου; Ποιον τρόπο θα σκεφτόσουν; Ήταν εκπληκτικό το πόσες ωραίες ζωγραφιές έγιναν με το στόμα και τον αγκώνα!

Πέμπτος σταθμός: Τι τρέχει με την μπάλα;

Προχώρα σε μια ευθεία, έχοντας ένα μπαλάκι ανάμεσα στα πόδια σου. Αρχικά ψηλά, έπειτα ανάμεσα στα γόνατα και, στη συνέχεια, στους αστραγάλους σου. Τώρα πια, έχεις φτάσει σε απόσταση αναπνοής από ένα μικρό κουτί. Πώς θα τοποθετήσεις την μπάλα μέσα στο κουτί, δίχως να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου; Σκέψου!

Έκτος σταθμός: Φόρεσε τα ακουστικά σου!

Ο σταθμός αυτός έχει δύο σκοπούς: να ακούσεις και να μην ακούσεις! Αρχικά, πρέπει να συγκεντρωθείς και να αναγνωρίσεις τους ήχους. Είναι θρόισμα φύλλων; Είναι άνεμος; Είναι μίξερ; Είναι μηχανή αυτοκινήτου; Δε βλέπεις. Μόνο ακούς. Ειλικρινά, δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις. Ακολούθως, η ένταση ανεβαίνει και στα ακουστικά σου παίζει μουσική τόσο δυνατά, ώστε να μην μπορείς να ακούσεις το άτομο που στέκεται απέναντί σου. Έτσι, διαβάζεις τα χείλη του, προσπαθώντας να καταλάβεις ποιες λέξεις λέει.

Τελικά, φεύγεις με τόσα συναισθήματα όσα και οι σταθμοί στους οποίους έκανες στάση. Νιώθεις, λοιπόν, χαρά, καθώς βίωσες κάτι ξεχωριστό και οι φιλόξενοι ιδρυτές- οικοδεσπότες σε έκαναν να περάσεις μοναδικά. Επιπλέον, αισθάνεσαι έκπληξη, διότι δεν θα μπορούσες να φανταστείς πώς είναι να σου δεσμεύουν τις αισθήσεις, εάν δεν το βίωνες. Παράλληλα, προβληματίζεσαι, αφού αντιλαμβάνεσαι τι περιορισμοί υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρία. Εξίσου σημαντική είναι και η υπερηφάνειά σου, που κάποιοι άνθρωποι καινοτομούν κατ’ αυτόν τον τρόπο για να κινητοποιήσουν τον κόσμο. Η υπερηφάνεια πηγαίνει μαζί με την αισιοδοξία και την ελπίδα, καθώς το γεγονός ότι ιδρύθηκε ένας τέτοιος οργανισμός, σε κάνει να πιστεύεις σε ένα καλύτερο μέλλον!

Μπορείς να βρεις τη σελίδα στο Facebook του Labyrinth of Senses εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!